Νέος κύκλος ξεσηκωμών σ’ όλο τον κόσμο – Η πρώτη μεγάλη νίκη του 21ου αιώνα στο Νεπάλ

τ.241, 18/04/2008

Το Κ.Κ.Νεπάλ (Μαοϊκό) κέρδισε τη λαϊκή πλειοψηφία

Η κόκκινη σημαία ανεμίζει στην κορυφή του κόσμου!

Οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Νεπάλ μετατρέπονται, μέρα με τη μέρα, σε πραγματικό θρίαμβο του επαναστατικού και λαϊκού κινήματος. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαοϊκό), αποδεικνύοντας με την πολύχρονη μαχητική πορεία του και την πολιτική του ότι και θέλει και μπορεί να οικοδομήσει ένα νέο Νεπάλ, αναδεικνύεται και μέσα από τις κάλπες ως η δύναμη που έχει κερδίσει το νου και την καρδιά της λαϊκής πλειοψηφίας. Τα τελικά αποτελέσματα δεν είναι ακόμη γνωστά, όμως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι όλες οι προεκλογικές προβοκάτσιες και τα τερτίπια της αντίδρασης έπεσαν στο κενό: οι Νεπαλέζοι μαοϊκοί προηγούνται στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, και έχουν ήδη εξασφαλίσει τη σχετική πλειοψηφία εδρών στη νέα Συντακτική Συνέλευση.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινωθεί οι νικητές σε 220 από τις 240 συνολικά μονοεδρικές περιφέρειες: το Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαοϊκό) κερδίζει 116 έδρες, το "κεντρώο" Νεπαλέζικο Κογκρέσο 33, το Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Ενωμένο Μ-Λ) 32, τα τοπικιστικά κόμματα των Μαντέζι 31, οι φιλομοναρχικοί 4, το Κόμμα Εργατών και Χωρικών 2, και ανεξάρτητοι 2. Εξάλλου, 335 ακόμη έδρες θα κατανεμηθούν με βάση την απλή αναλογική σε εθνικό επίπεδο (σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι τελευταίες 26 έδρες θα συμπληρωθούν αργότερα από τη νέα κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστεί η εκπροσώπηση όλων των εθνικών και κοινωνικών ομάδων). Εδώ οι ψήφοι που έχουν ήδη καταμετρηθεί αφορούν πολύ μικρότερο ποσοστό του εκλογικού σώματος, και τα τελικά αποτελέσματα θα χρειαστούν μέρες για να ανακοινωθούν.

Όμως τα διαθέσιμα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα στις μονοεδρικές, επιβεβαιώνουν το θρίαμβο των μαοϊκών (στους οποίους τα στημένα προεκλογικά γκάλοπ έδιναν… 11-13%). Επί 6,2 εκατομμυρίων ψήφων που έχουν καταμετρηθεί (σε σύνολο 17 εκατομμυρίων ψηφισάντων), το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) αποσπά ποσοστό 32,2%, το Κ.Κ. Νεπάλ (Ενωμένο Μ-Λ) 21,2%, τα υπόλοιπα κομμουνιστικά κόμματα 5,5%. Περνώντας στο αντίπαλο στρατόπεδο, το Κογκρέσο περιορίζεται στο 21,8%, τα δύο φιλομοναρχικά κόμματα καταποντίζονται στο 5%, ενώ τα τοπικιστικά κόμματα των Μαντέζι αποσπούν 6%. Το εναπομένον ποσοστό μοιράζεται σε 40 ακόμη κόμματα που πήραν μέρος στις εκλογές, και καλύπτουν όλο το πολιτικό φάσμα.

Ας σημειωθεί ότι οι μαοϊκοί ζητούσαν όλες οι έδρες της Συντακτικής Συνέλευσης (συνολικά 601) να αναδειχθούν με απλή αναλογική, ενώ τα περισσότερα παλιά κόμματα ήθελαν το σύστημα των μονοεδρικών – ποντάροντας στη διάσπαση των ψήφων της αριστεράς. Το τελικό μικτό σύστημα (240 μονοεδρικές, 335 με απλή αναλογική, 26 από τη νέα κυβέρνηση) αποτέλεσε τον ύστατο συμβιβασμό από μεριάς των μαοϊκών, ώστε να πραγματοποιηθούν επιτέλους οι επανειλημμένα αναβληθείσες εκλογές. Ακόμη κι έτσι όμως, το λαϊκό ρεύμα υπέρ του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) γύρισε μπούμερανγκ αυτή τη μανούβρα, αφού οι μαοϊκοί επικράτησαν στην πλειοψηφία των μονοεδρικών, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς του κατεστημένου και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Πρόκειται για επιβεβαίωση, και στις κάλπες, της πλήρους ανατροπής του παλιού πολιτικού σκηνικού, που κυριαρχούνταν από τη μοναρχία, το κόμμα του Κογκρέσου και το "μετριοπαθές" Ενωμένο Μ-Λ. Πρόκειται για πραγματικό θρίαμβο του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) που με επιμονή, υπομονή και πίστη στις λαϊκές δυνάμεις οικοδόμησε σταδιακά ένα πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της δημιουργίας της Ομοσπονδιακής Λαοκρατικής Δημοκρατίας. Η εκλογική νίκη αποτελεί το επιστέγασμα πολύχρονων αγώνων και θυσιών, με κορύφωση το δεκαετή Λαϊκό Πόλεμο (1996-2006) που ανέδειξε τους μαοϊκούς σε μοναδική ελπίδα των καταπιεζόμενων μαζών του Νεπάλ, όξυνε στο έπακρο τις αντιθέσεις και ανέδειξε την πραγματική αδυναμία τόσο της μοναρχίας όσο και των παλιών πολιτικών κομμάτων. Η επακόλουθη παλλαϊκή εξέγερση της άνοιξης του 2006, που ανέτρεψε τη μοναρχική δικτατορία, και η ευέλικτη τακτική που εφάρμοσαν οι μαοϊκοί με τη συμφωνία για τερματισμό του ένοπλου αγώνα και μεταβατικό καθεστώς, άνοιξαν διάπλατα το δρόμο προς την κατάργηση της μοναρχίας, το αποφασιστικό χτύπημα των αντιδραστικών δυνάμεων και την οικοδόμηση του νέου Νεπάλ.

Πολλοί τους κατηγόρησαν τότε, όταν δηλαδή υπέγραψαν τη συμφωνία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και πήραν μέρος στη μεταβατική κυβέρνηση και το προσωρινό κοινοβούλιο, για "οπορτουνισμό". Ακόμη και στην Ελλάδα δεν έλειψαν οι εύκολες κριτικές για "παράδοση των όπλων" – προφανώς από δυνάμεις που δεν κάνουν τον κόπο να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει, ή (ακόμα χειρότερα) εκφέρουν άποψη με βάση το δογματισμό τους. Η αλήθεια είναι ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ποτέ δεν διαλύθηκε, και παρέμεινε στρατωνισμένος μέχρι σήμερα, φέροντας ατομικό οπλισμό, ενώ ο υπόλοιπος οπλισμός παρέμεινε μέσα στα στρατόπεδά του, σε αποθήκες που σφραγίστηκαν από τον ΟΗΕ – και ήταν άμεσα προσβάσιμες εάν παραβιάζονταν οι συμφωνίες. Η διατήρηση του τακτικού λαϊκού στρατού και η δημιουργία λαϊκών πολιτοφυλακών, σε πείσμα των πιέσεων της "διεθνούς κοινότητας", αποτέλεσαν σοφή απόφαση και αναπόσπαστο τμήμα της τακτικής της μαοϊκής ηγεσίας, που κάθε άλλο παρά… ξεπούλησε τον αγώνα. Σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα και τη θαυμαστή πειθαρχία ολόκληρου του Κόμματος, οι μαχητές του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού λειτούργησαν και λειτουργούν σαν εγγυητές του σεβασμού της λαϊκής βούλησης.

Βέβαια το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) ενόχλησε τους… θεματοφύλακες της επαναστατικής καθαρότητας και με τις θεωρητικές επεξεργασίες του για την επανάσταση και τη δημοκρατία στον 21ο αιώνα, καθώς και με την "εικονοκλαστική" αποτίμηση της θετικής και αρνητικής εμπειρίας του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και του μαρξιστικού-λενινιστικού ρεύματος. Ας είναι. Κάποιοι επιβιώνουν με τις αναμνήσεις περασμένων μεγαλείων, και κάποιοι άλλοι ζουν στην πραγματικότητα και τη σφραγίζουν, κάνοντας ιστορικά άλματα στην υπηρεσία των λαών και της επανάστασης.

Πανηγυρίζουμε για τις νίκες των Νεπαλέζων συντρόφων, χωρίς να ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα: ήδη οι Δυτικοί διπλωμάτες στο Κατμαντού δηλώνουν με θράσος ότι "ο στρατός είναι απρόθυμος να επιτρέψει αλλαγές στον τομέα της ασφάλειας" και ελπίζουν στην έμμεση ή άμεση επέμβαση της Ινδίας για να ανακοπεί το δημοκρατικό επαναστατικό προτσές. Δύσκολο να χωνέψουν ότι το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό), που φιγουράρει πρώτο-πρώτο στις διεθνείς λίστες των "τρομοκρατικών οργανώσεων", βγαίνει νικηφόρο στις εκλογές, που μάλιστα επέβλεψε και επικύρωσε ο ΟΗΕ και η "διεθνής κοινότητα". Από την άλλη, οι Μαοϊκοί έχουν δείξει μεγάλη τακτική ικανότητα και πολιτική σταθερότητα, και βέβαια διατηρούν ανέπαφο το Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Είναι σίγουρο ότι η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία θα σταθεί στο πλευρό τους αν οι αντίπαλοι, ξένοι και ντόπιοι, επιχειρήσουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος.


Μήνυμα του Καθοδηγητικού Οργάνου της ΚΟΕ προς τον πρόεδρο Πρατσάντα και την Κ.Ε. του ΚΚ Νεπάλ (Μαοϊκό)

Σύντροφοι!

Υπάρχουν στιγμές που τα τυπικά συγχαρητήρια αδυνατούν να εκφράσουν τον ενθουσιασμό των κομμουνιστών και των προοδευτικών μαζών. Η μεγάλη νίκη σας, η έκταση της οποίας ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα καθώς γνωστοποιούνται τα αποτελέσματα των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση, δημιούργησε αυτές τις μέρες τέτοιες ανεπανάληπτες και σπάνιες στιγμές χαράς ανάμεσα στους κομμουνιστές και τους αριστερούς στην Ελλάδα και σ’ όλη τη γη. Ενάντια σε εχθρούς και πλαστούς φίλους, απωθώντας τις αντιδραστικές προβοκάτσιες και τις συνωμοσίες του παλιού, σκουριασμένου κόσμου, οι λαϊκές μάζες του Νεπάλ όρθωσαν για μια ακόμη φορά το ανάστημά τους και βροντοφώναξαν τον πόθο τους για ένα Νέο Νεπάλ: μια Ομόσπονδη Λαοκρατική Δημοκρατία, όπου ο λαός θα είναι αφέντης της μοίρας του.

Ο εκλογικός θρίαμβος του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) προκαλεί έκρηξη χαράς και περηφάνιας, όντας προάγγελος των μελλοντικών επαναστατικών νικών στον 21ο αιώνα. Έγινε πραγματικότητα χάρη στις θεωρητικές και πολιτικές επεξεργασίες, την ορθή στρατηγική και την εμπνευσμένη τακτική του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) υπό την ηγεσία του προέδρου Πρατσάντα. Η συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης και ο υποδειγματικός αγώνας του Κόμματός σας, μέσα από τον ηρωικό δεκαετή Λαϊκό Πόλεμο, τη λαϊκή εξέγερση του 2006 και τις επακόλουθες συμφωνίες για μεταβατικό κοινοβούλιο και κυβέρνηση συνεργασίας, άνοιξαν διάπλατα το δρόμο προς τη γέννηση του Νέου Νεπάλ.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι πρέπει να συγκρατήσουμε τον ενθουσιασμό μας, γιατί οι ντόπιοι αντιδραστικοί θα επιχειρήσουν, μαζί με τους ιμπεριαλιστές, να εμποδίσουν το δημοκρατικό προτσές και την υλοποίηση των λαϊκών προσδοκιών. Ταυτόχρονα, είμαστε πεπεισμένοι ότι το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) θα αποτρέψει για μια ακόμη φορά τέτοιες απόπειρες και θα επιβάλει το σεβασμό της λαϊκής βούλησης. Εμείς θα εκπληρώσουμε το διεθνιστικό μας καθήκον εντείνοντας τις προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός πλατιού, αποτελεσματικού κινήματος αλληλεγγύης με το Νεπαλέζικο λαό και την πρωτοπόρα δύναμή του, το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό).

Ζήτω ο Νεπαλέζικος λαός!

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (Μαοϊκό)!