ΑΚΟΑ: ΣΥΡΙΖΑ, μακράς πνοής ενωτικό εγχείρημα

τ.269, 19/06/2009

Αποσπάσματα από την ανακοίνωση της Γραμματείας της ΑΚΟΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τον εκλογικό αγώνα με τη συμμετοχή και την πρωτοβουλία των μελών του, που έφεραν τη φωνή μας σ’ όλη την επικράτεια, ενισχύοντας την παρουσία μας στις περιφέρειες εκτός λεκανοπεδίου. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, οι αριστεροί που ψήφισαν και στήριξαν την πολιτική και τους αγώνες μας έχουν τώρα το λόγο για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων και για τις αποφάσεις που αφορούν τη μελλοντική μας πορεία. Κι αυτό κατά τη γνώμη μας πρέπει να γίνει δημόσια, με τη συμμετοχή και ευρύτερων δυνάμεων που ενδιαφέρονται για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά. Η ΑΚΟΑ καταθέτει τις πρώτες εκτιμήσεις της σ’ αυτόν τον διάλογο που πρέπει να γίνει με σεβασμό στην κοινή προσπάθεια, με παρρησία και ειλικρίνεια για την αναζήτηση τόσο των συγκυριακών, όσο και των βαθύτερων λόγων που οδήγησαν στη μη εκπλήρωση των στόχων του ΣΥΡΙΖΑ. (…)

Στην Ελλάδα, η ήττα της Νέας Δημοκρατίας είναι θετικό στοιχείο. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία και σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς, ο αυταρχισμός, τα σκάνδαλα αποδοκιμάστηκαν. (…) Ο δικομματισμός, που παρουσίασε τάσεις σοβαρής κάμψης, τελικά κρατήθηκε σε υψηλά ποσοστά, οι απώλειές του ήταν υπέρ της αποχής και της ακροδεξιάς και μπορεί να αποδειχτούν παροδικές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι θετικό το γεγονός ότι περισσότερο από δύο εκατομμύρια ψηφοφόρων δεν ψήφισαν σ’ αυτές τις εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ, παρά τις απώλειες σε ψήφους και ποσοστά, κατόρθωσε να διατηρήσει σημαντικό μέρος των δυνάμεών του και να διατηρήσει τη θέση του και τον ευνοϊκό γι’ αυτό συσχετισμό στο χώρο της Αριστεράς. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, που για πρώτη φορά αποκτούν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, καταγράφονται ως διακριτή δύναμη στην πολιτική σκηνή με ασαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά και έντονα στοιχεία και επιρροή σε ανθρώπους που ενδιαφέρουν την Αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και συγκρότησε συγκεκριμένη ταυτότητα δεν κατόρθωσε να πετύχει τους εκλογικούς του στόχους και να εκπληρώσει τις προσδοκίες του κόσμου του σε ποσοστά και ευρωβουλευτές, αλλά και όσον αφορά το συσχετισμό στο χώρο της Αριστεράς. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε αντικειμενικούς παράγοντες, αλλά και σε αδυναμίες και λάθη που έγιναν. Η σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα του κεφαλαίου, ιδίως σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας ιδιοκτησίας, η υποστήριξη των πιο καταπιεσμένων στρωμάτων της μισθωτής εργασίας, η ανυποχώρητη στάση μας στην υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και του δημόσιου Πανεπιστημίου, η συμπαράταξή μας με την εξεγερμένη νεολαία τον περασμένο Δεκέμβρη, η απερίφραστη αλληλεγγύη μας στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, η υποστήριξη στα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων στις φυλακές, η υπεράσπιση του δικαιώματος της ελεύθερης σεξουαλικής επιλογής, όλα αυτά προκάλεσαν μια, άνευ προηγουμένου στη μεταχουντική περίοδο, επίθεση από όλες τις δυνάμεις του κατεστημένου. Τραπεζίτες και μεγαλοεργολάβοι, συγκροτήματα του Τύπου, τα αστικά κόμματα, μας πολέμησαν με κάθε μέσο. Σ’ αυτή την επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε πολλές φορές και το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα οικοδομήσει στενούς δεσμούς με το λαϊκό κίνημα και την κοινωνία, δεν έχει την αναγκαία “κοινωνική γείωση” που θα του επέτρεπε να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά αυτές τις επιθέσεις και να πείσει για τις δικές του θέσεις και επιλογές. (…)

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε αμφισβητήσεις, ασάφειες και φαινόμενα διγλωσσίας σε ζητήματα γραμμής, ιδιαίτερα ως προς το κυβερνητικό ζήτημα και τον ευρωπαϊκό του προσανατολισμό. Οι αμφισβητήσεις αυτές προήλθαν κυρίως από ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ και παρουσιάστηκαν από τα ΜΜΕ ως σύγκρουση κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί παθογένεια για το χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς. Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την αδυναμία της να πάρει αποτελεσματικά μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η έκφραση των θέσεων και επιλογών του. Επίσης, υπήρξε έλλειψη δημοκρατικότητας και πολυφωνίας και φαινόμενα ηγεμονισμού στη λειτουργία και την εκπροσώπηση, αλλά και στοιχεία αλαζονικής συμπεριφοράς στη δημόσια παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι υποβαθμίστηκε η διακριτή θέση και πολιτική μας για την ΕΕ. Σοβαρή αδυναμία αποτέλεσε το έλλειμμα δημιουργίας ισχυρών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπική και κλαδική βάση, η χαλαρή λειτουργία τους σε πολλές περιπτώσεις συγκροτημένων τοπικών ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και η μη αξιοποίηση και ενεργοποίηση των ανεντάχτων, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών του και πολύ λίγο των “μελών” του. Το φαινόμενο αυτό είναι έντονο κυρίως κεντρικά.

Στην αμέσως επόμενη φάση, που ταυτόχρονα θα είναι και μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο θα πάρουν σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Μέτρα που θα θίξουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα, την απασχόληση, τις σχέσεις εργασίας και την ασφάλιση των εργαζομένων. Θα προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο. Θα επιχειρήσουν να ολοκληρώσουν την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της παιδείας, κατά βάναυση παραβίαση του Συντάγματος. Θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τον αυταρχισμό και την καταστολή. Θα πάρουν πιο σκληρά και απάνθρωπα μέτρα κατά των προσφύγων και μεταναστών. Το περιβάλλον θα δεχτεί ακόμη μεγαλύτερη επίθεση προκειμένου να μη θιγούν τα συμφέροντα και να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. (…)

Σκληροί ταξικοί και κοινωνικοί αγώνες για όλα αυτά τα προβλήματα είναι βέβαιο θα ξεκινήσουν στη νέα περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να προετοιμαστεί έγκαιρα ώστε να βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μακράς πνοής ενωτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Θα βάλει με τόλμη το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων για τη διερεύνηση και επισήμανση των αιτίων που ανέκοψαν τη δυναμική που είχε δημιουργηθεί (…). Χωρίς παραλυτική εσωστρέφεια. Χωρίς την αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων. Με ουσιαστικές και δημόσιες διαδικασίες διαλόγου με τα μέλη του και τον κόσμο γενικότερα. Με σταθερή επιμονή στις στρατηγικές κατευθύνσεις και τις πολιτικές οριοθετήσεις στις οποίες κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, με βάση τις αποφάσεις που πάρθηκαν με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες στα κατά καιρούς Πανελλαδικά Σώματα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΑΚΟΑ θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τον ΣΥΡΙΖΑ στη δύσκολη σημερινή φάση.

Η Γραμματεία της ΑΚΟΑ θέλει να συγχαρεί όλα τα μέλη του κόμματος μας, αλλά και τις άλλες ενταγμένες και ανένταχτες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, για τη σκληρή αλλά όμορφη μάχη που δώσαμε μέσα σε ένα δυσμενές κλίμα και περιβάλλον. Και να καλέσει σε γενική επιστράτευση για τις σκληρές μάχες που βρίσκονται μπροστά μας.