Απαίτηση και καθήκον η κλιμάκωση του αγώνα
Η επιτυχία της 24ωρης απεργίας και της κινητοποίησης των εργαζομένων στα ΜΜΕ την Τετάρτη 1 Οκτώβρη, με πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ, και η θέση για κλιμάκωση του αγώνα σε όλα τα επίπεδα μέχρι την απόσυρση του αντι-ασφαλιστικού νόμου, έδειξε αφενός τη σαφή αλλαγή κατεύθυνσης της ομοσπονδίας, μετά την ανατροπή των συσχετισμών στη διοίκηση, και αφετέρου έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά και στην πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ, η οποία αναγκάστηκε να συρθεί στην απεργία.
Όλο το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά της ΠΟΕΣΥ έγινε μια μεγάλη προσπάθεια ενότητας και συντονισμού όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων του κλάδου. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) σε όλη αυτή την προσπάθεια όχι μόνο ήταν απούσα, αλλά κατέβαλε και φιλότιμες προσπάθειες για να δυναμιτίσει την ενότητα, με τελικό στόχο τη μη κήρυξη της απεργίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αναγκάστηκε να συνεδριάσει και να προσχωρήσει (τι άλλο μπορούσε να κάνει…) στην ήδη κηρυγμένη απεργία μόλις τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου.
Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στα ΜΜΕ στη συγκέντρωση, παρά τις προσπάθειες των παρατάξεων που ελέγχουν την ΕΣΗΕΑ (Σόμπολος – Τσαλαπάτης) για μη συμμετοχή του κόσμου, έδειξε διαθέσεις και ανέδειξε καθήκοντα για τα σωματεία και την ΠΟΕΣΥ. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την ανατροπή του αντι-ασφαλιστικού νόμου Πετραλιά είναι μονόδρομος, και σε αυτό θα κριθούν όλοι.
Το πλαίσιο της απεργίας πρέπει να σημειωθεί ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, θέτοντας το ζήτημα της ανατροπής όλων των ασφαλιστικών "μεταρρυθμίσεων" που προωθήθηκαν διαχρονικά από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και επαναφέρει το θέμα της ενότητας όλων των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της φτώχειας, των απολύσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ για την απεργία σημειώνεται –μεταξύ άλλων– ότι:
-
Απαιτούμε την απόσυρση του νέου ασφαλιστικού νόμου που, εκτός των άλλων στρεβλώσεων, οδηγεί στην υπεξαίρεση του 10% των πόρων των Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
-
Διεκδικούμε από κοινού, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις και μετά την 1η Οκτωβρίου 2008, τη δημιουργία ενιαίου Ταμείου όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με διασφάλιση των κεκτημένων, και ταυτόχρονη ένταξη και αναβάθμιση όλων των παροχών για όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
-
Απαιτούμε την απόσυρση κάθε διάταξης που αφορά τους νεόπτωχους συναδέλφους, οι οποίοι απασχολούνται με μπλοκάκια με ψευδεπίγραφες συμβάσεις.
-
Είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση της υπαγωγής στα "βαρέα και ανθυγιεινά" των τεχνικών συναδέλφων μας, όπως ίσχυε ως τώρα, και υπέρ της διεύρυνσης της υπαγωγής στα "βαρέα και ανθυγιεινά" νέων ειδικοτήτων συναδέλφων μας που το δικαιούνται.
-
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους άλλους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους για μισθούς αξιοπρεπείς και όχι ανεργία και μερική απασχόληση, για κοινωνικά-ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, ενάντια στις απολύσεις (Siemens, κλωστοϋφαντουργία) και τα ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως στην Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, κ.λπ.
-
Δηλώνουμε την απόφασή μας να διεκδικήσουμε –μαζί με την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων– και όλα τα εργασιακά κοινωνικά δικαιώματα, τη δημοκρατική, αντικειμενική πληροφόρηση από τα ΜΜΕ.
Μ.Σ.