Αυθαιρέτως

τ.265, 24/04/2009

Ανταρσύα

Ναι, γράφεται με ύψιλον, προφέρεται όμως κανονικά σαν την λέξη ανταρσία, και είναι ο τίτλος που συμφώνησαν ΜΕΡΑ και ΕΝΑΝΤΙΑ για να συμπαρουσιαστούν στις ευρωεκλογές. Επειδή πολλά λέγονται εκ του πονηρού, εμείς θα αναπαράξουμε λίγες αράδες από έντυπο οργάνωσης που συμμετέχει στο εγχείρημα – ανταρσύα (εφημερίδα “Εργατική Πάλη” της ΟΚΔΕ):

“Στις περισσότερες εκδηλώσεις, όμως, οι τοποθετήσεις συνιστωσών της Ανταρσύα ήταν επιφανειακές, μακριά από την πραγματικότητα της κρίσης και (ιδιαίτερα της ΕΝΑΝΤΙΑ) προσέδιδαν χαρακτήρα συνέλευσης για να παρθούν δύο και μόνο αποφάσεις: Μία για το όνομα του εγχειρήματος, και μία για να δηλωθεί ρητά η απόφαση της “συνέλευσης” να κατέβουμε στις εκλογές. Δηλαδή το νόημα που προσδίδανε στις “συνελεύσεις” και την Αθηναΐδα, ήταν ότι η πολιτική συζήτηση περιττεύει, εδώ βγάζουμε το όνομα του Εκλογικού Συνδυασμού και φύγαμε για εκλογές. Δηλαδή, μια άκρως ρεφορμιστική εκλογικίστικη λογική… Η επιφανειακή εκλογικίστικη συζήτηση που έγινε στις περισσότερες “συνελεύσεις” αποτυπώθηκε και στη μετέπειτα πρακτική απραξία”.

Πάντως ο τίτλος είναι πολύ πετυχημένος, και ίσως αφήσει ιστορία…

Διεθνής Διάσκεψη στην Κύπρο, με μεγαλύτερα αποτελέσματα

Το ΚΚΕ θεωρούσε σχεδόν μονοπώλιό του τη διεξαγωγή διεθνών συναντήσεων στην Ελλάδα με κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, και προσπαθούσε να βγάλει κοινές αποφάσεις με αυτά, χωρίς όμως σημαντικά αποτελέσματα.

Πρόσφατα έγινε στην Κύπρο διεθνής διάσκεψη κομμουνιστικών και αριστερών κομμάτων της Ευρώπης για την υιοθέτηση κοινής στάσης απέναντι στις ευρωεκλογές. Μάλιστα βγήκε και διακήρυξη, την οποία υπογράφουν 13 κόμματα, ανάμεσα στα οποία το Γαλλικό Κ.Κ., η Die Linke (Γερμανία), το Γερμανικό Κ.Κ., το Πορτογαλικό Κ. Κ., το Κ.Κ. Βοημίας και Μοραβίας, το Κ.Κ. Βουλγαρίας και, από την Ελλάδα, ο ΣΥΝ. Στη διάσκεψη πήρε μέρος και το ΚΚΕ, αλλά δεν υπέγραψε το κείμενο, και ο κατά τα άλλα λαλίστατος “Ριζοσπάστης” τηρεί σιγήν ιχθύος. Ενώ μας είχε ενημερώσει πως “αναχωρεί σήμερα ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για να παρευρεθεί, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, στη Διεθνή Συνάντηση μπροστά στις Ευρωεκλογές που διοργανώνει το ΑΚΕΛ στη Λάρνακα στις 12 και 13 Απρίλη” (Ριζοσπάστης 11/4), μετά καμιά είδηση. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Καλά, είναι εύκολο να τα “χώνει” σε ΣΥΡΙΖΑ (που πάντως έχει πιο αριστερές θέσεις από τη διακήρυξη της Κύπρου). Αλλά να προχωρήσει σε καταγγελία ολόκληρης της ευρωπαϊκής αριστεράς και του ΑΚΕΛ ακόμα, λίγο χοντρό. Γι’ αυτό, σιωπή μέχρι νεωτέρας. Άλλωστε, μανούλες χρόνια τώρα στο χειρισμό των “αρχών”.