ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ

τ.234, 11/01/2008

ΠΑΣΟΚ και γερμανικό μοντέλο

Πολύ θόρυβο έκανε το ΠΑΣΟΚ για την πρότασή του σχετικά με τον εκλογικό νόμο. Είναι, λέει, μια παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου. Στην παρουσίαση είπαν ότι εξασφαλίζει 87% αναλογικότητα. Είπαν ακόμη ότι θα χωριστεί η χώρα σε 150 μονοεδρικές περιφέρειες, ενώ οι υπόλοιπες έδρες θα βγαίνουν από λίστα είτε πανελλαδική είτε σε μεγάλες περιφέρειες.

Σε εύλογη απορία δημοσιογράφων, μα καλά, πώς θα βγαίνει 87% αναλογικότητα (δηλαδή κάτι σαν το νόμο που ίσχυσε στις εκλογές του Σεπτέμβρη) με τις 150 έδρες να έχουν πλειοψηφικό, η απάντηση ήταν αφοπλιστική. Δια στόματος Μιλτιάδη Παπαϊωάννου: «Αυτό θα το λύσει ο διάλογος που θα γίνει»…

 Κυβέρνηση συνεργασίας και αυτοδυναμία

Αλλά έχει κι άλλα θαυματουργά η πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Προωθεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας – έτσι συμβαίνει πάντα στο γερμανικό μοντέλο, μας είπαν. Μόνο που φρόντισαν να κατεβάσουν το όριο της αυτοδυναμίας στο 40%. Πάλι δια στόματος Μιλτιάδη Παπαϊωάννου: «Όποιος συγκεντρώσει περίπου 40%, μπορεί να κάνει κυβέρνηση». Τι είπατε; Αφού θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας, γιατί κατεβάζουν το όριο της αυτοδυναμίας; Πάθατε σύγχυση; Ε, αυτό παθαίνουν όσοι εννοούν ακόμη να παίρνουν στα σοβαρά τις προτάσεις των ΠΑΣΟΚων. Είπαν ακόμη ότι επιβάλλεται να παραμείνει το 3% σαν όριο για την είσοδο στη Βουλή. Όχι, επ’ αυτού είναι συγκεκριμένοι και απόλυτοι. Δεν χρειάζεται διάλογος.

Να που ο Πρετεντέρης έχει δίκιο

«Να πέφτει ο Ζαχόπουλος δεν είναι καθόλου ευχάριστο, ίσως να μην είναι και πολύ κατανοητό. Να πέφτει η κυβέρνηση επειδή έπεσε ο Ζαχόπουλος είναι απολύτως κατανοητό, ακόμη κι αν θα προτιμούσε κανείς να πέφτει για άλλους λόγους. Αλλά να πέφτει το ΠαΣοΚ επειδή πέφτει η κυβέρνηση που έπεσε ο Ζαχόπουλος, πώς εξηγείται;» (Βήμα, 9/1/2008)

Η «Πυξίδα» του Λαλιώτη

Το νέο βιβλίο του κ. Λαλιώτη (πλήρης τίτλος «Η πυξίδα, το διαχρονικό ΠΑΣΟΚ, προκλήσεις – υπερβάσεις – προοπτικές», εκδόσεις Λιβάνη) θα παρουσιαστεί το μεσημέρι (12) της 14ης Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο N.J.V. Athens Plaza – πλατεία Συντάγματος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύνθεση του πάνελ που θα το παρουσιάσει. Έτσι, πέρα από 3 εκπροσώπους των 3 ρευμάτων που συγκρούστηκαν πρόσφατα για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ (Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Ρέππας και Κώστας Σκανδαλίδης), υπάρχει και διεύρυνση προς τον αριστερό χώρο. Θα μιλήσει και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, που ίσως να έχει συγκινηθεί από το νέο έργο του Λαλιώτη για πολυκομματική κεντροαριστερή συνεργασία.