ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ

τ.214, 9/3/2007 (σε ένθετο το τ.2 του Μαθητικού Εντύπου Εκτός Ύλης)

Αυθαιρέτως

Η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία και ορισμένες τοποθετήσεις σχετικές

Η Ν. Συνασπισμού: «Με την παρούσα τοποθέτησή μας δεν επιθυμούμε επ’ ουδενί να παρέμβουμε στα εσωκομματικά ενός όμορου κόμματος και της Νεολαίας του από μια άλλη χώρα. Κριτικές που εκκινούν από μια τέτοια προσδοκία, μας γυρίζουν πίσω σε εποχές και πρακτικές που το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα έχει προ πολλού θέσει στο περιθώριο. Αξιολογούμε τις εξελίξεις από θέσεις αρχής και με γνώμονα την επιδίωξή μας για ισχυρή και αποτελεσματική παρουσία της Αριστεράς σε εθνικό, ηπειρωτικό και παγκόσμιο επίπεδο.  Υπό το πρίσμα αυτό, μας ενδιαφέρει άμεσα η μελέτη της στάσης τους στην παρούσα συγκυρία, ιδιαίτερα μετά την απόφαση για τη συγκρότηση της Κυβέρνησης της Κεντροαριστεράς, που έφερε τους αδελφούς Κομμουνιστές της Ιταλίας μπροστά σε νέα καθήκοντα, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Για μας, η απόφαση για την παράταση της παραμονής των ιταλικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν (όπως και κάθε απόφαση παραμονής εκστρατευτικού σώματος σε ξένο έδαφος) αποτελεί πισωγύρισμα στην προσπάθεια της Αριστεράς να μπλοκάρει τη νεοφιλελεύθερη, ιμπεριαλιστική πολιτική των κυρίαρχων, που γεννά τον πόλεμο και τις κατοχές. Αποτελεί, προπάντων, πισωγύρισμα και για τον ίδιο τον αγώνα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και της Νεολαίας της να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας και τους κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα τους».

Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς:

«Γι’ αυτό εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις προσπάθειες της Αριστεράς και των κινημάτων που αποσκοπούν να εξασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση Πρόντι θα συνεχίσει το έργο της… Πιστεύουμε ότι οι ελπίδες του ιταλικού λαού και των κινημάτων, που αναπτερώθηκαν από τη νίκη του αριστερού συνασπισμού και τη συγκρότηση της κυβέρνησης Πρόντι τον περασμένο χρόνο, δεν πρέπει να διαψευσθούν… Όμως είναι γεγονός ότι τα κοινωνικά και αντιπολεμικά κινήματα εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις ενέργειες αυτής της κυβέρνησης ως εναλλακτικής λύσης σε σχέση με τις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον Μπερλουσκόνι…».

Συμπέρασμα: Οι νέοι πάντα ήταν πιο θερμόαιμοι από τους μεγάλους…

Τα μάζεψε όλα ο σούπερ-σταρ Φάουστο

Ο Φάουστο Μπερτινότι, πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας και επικεφαλής της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, κατάφερε να ξαναστηρίξει την κυβέρνηση Πρόντι. Το βασικό επιχείρημά του η “governance” (ιταλογαλλικός νεολογισμός), που σημαίνει «δυνατότητα να κυβερνήσεις» (με τη συμμετοχή μας φυσικά). Βέβαια ο «μάγος» Φάουστο το παρουσίαζει πολύ ωραία και ρητορικά: «γειώνουμε την ουτοπία, εμπλουτίζουμε την πολιτική». Οι εγχώριοι υποστηρικτικές της κεντροαριστεράς φαντάζουν νάνοι μπροστά στον γίγαντα Φάουστο…

Για περισσότερα βλέπε σελ 22.