ΓΑΛΛΙΑ: ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΑΡΚΟΖΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, του Ν.Ταυρή

τ.227, 21/09/2007

Γαλλία: Χτύπημα Σαρκοζί στο ασφαλιστικό

του Νίκου Ταυρή

Ίσως ο Σαρκοζί να ζήλεψε τη… δόξα του Καραμανλή. Ίσως και όχι. Πάντως γεγονός είναι ότι αυτή την εβδομάδα εξήγγειλε και αυτός την «επανίδρυση του κράτους», μιλώντας για «υπερδιογκωμένο, αναποτελεσματικό, πολυέξοδο δημόσιο τομέα». Έτσι, δήλωσε ότι πρωταρχικός του στόχος είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, που πλέον στην πλειοψηφία τους δεν θα αντικαθίστανται όταν βγαίνουν στη σύνταξη, ενώ οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα πρέπει να… ξεχάσουν όσα ήξεραν. Μονιμότητα, μισθολογική εξέλιξη και εξασφαλισμένη σύνταξη μπαίνουν στο στόχαστρο του κυρίου Σαρκοζί που, προφανώς ακολουθώντας το… επιτυχημένο ελληνικό παράδειγμα, ξεσηκώνει τον ενθουσιασμού του γαλλικού συνδέσμου εργοδοτών και βιομηχάνων λέγοντας ότι «ήρθε επιτέλους η ώρα για λιγότερο κράτος»!

Αυτές οι κινήσεις της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης και του Σαρκοζί αρχίζουν πάντως να βγάζουν την Αριστερά και τα συνδικάτα από την πολιτική ανυπαρξία τους μετά την εκλογική συντριβή που υπέστησαν εξαιτίας της πολυδιάσπασης και των κεντροαριστερών ψευδαισθήσεων. Ο ιστορικός ηγέτης της Λίγκας Αλέν Κριβίν δήλωσε ότι «ο Σαρκοζί μας επέδωσε κήρυξη κοινωνικού πολέμου», ενώ το Γαλλικό Κ.Κ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίρνει τους δημόσιους υπαλλήλους για ηλίθιους όταν προτείνει να αντικαταστήσει την αιμορραγία του δημόσιου τομέα με ζαχαρωτά». Οι ηγέτες των μεγαλύτερων συνδικάτων, αφουγκραζόμενοι την αναταραχή που επικρατεί μεταξύ των μελών τους, υποχρεώθηκαν θέλοντας και μη να προειδοποιήσουν ότι «έρχονται μεγάλες κινητοποιήσεις». Ήδη η 13η Οκτωβρίου ορίστηκε ως πρώτη ημέρα πανεθνικής κινητοποίησης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το δημόσιο τομέα.

Η απάντηση του Σαρκοζί σε αυτό το πρώτο κύμα αντιδράσεων ήταν το λανσάρισμα μιας ακόμη ιστορικής έκφρασης, επιπλέον της «επανίδρυσης του κράτους». Εμμένοντας στη θέση του, που ουσιαστικά υποκρύπτει την ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών, προχτές είπε ότι η προσπάθεια που καταβάλλει συνιστά… «πολιτιστική επανάσταση»! Κοπιάροντας λοιπόν μια τον Καραμανλή και μια τον… Μάο, αποδεικνύεται σίγουρα βιρτουόζος στην εκπομπή «θετικών μηνυμάτων» – μένει να αποδειχτεί αν θα καταφέρει να προχωρήσει και στην έμπρακτη επιβολή της καταστροφικής πολιτικής του «λιγότερου κράτους».