Ελαιώνας: Οι αγώνες του λαού μπορούν να νικήσουν

τ.257, 12/12/2008

Σε πολλές περιπτώσεις ο αγωνιζόμενος λαός πετυχαίνει να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα. Από τις πιο πρόσφατες τέτοιες περιπτώσεις είναι το (προσωρινό έστω) σταμάτημα των εργασιών στο νέο MALL του Βωβού στον Ελαιώνα, η ακύρωση του πλειστηριασμού στην Καισαριανή, το πάγωμα των δημοτικών τελών στο Δήμο Συκεών ακόμη και ο μεγάλος αγώνας των φυλακισμένων. Φυσικά οι αγώνες, μεγάλοι και μικροί, δεν κρίνονται μόνον από το αν πετυχαίνουν τα αιτήματα τους. Κρίνονται κυρίως από το αν καταφέρνουν να τροποποιούν το συσχετισμό, οργανώνοντας το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία. Στην κατεύθυνση αυτή οφείλουν να επενδύονται και οι όποιες επιτυχίες καταφέρνονται. Αγωνιζόμαστε για να δυναμώσει μέσα στην Αριστερά και μέσα στο λαό η διεκδικητική αντίληψη, η αντίληψη ότι "κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος παρά μόνον αυτός που δεν δόθηκε".

Κείμενα – επιμέλεια: Νίκος Ταυρής, Μιχάλης Σιάχος


Αναστολή στο MALL του Βωβού

Μια προσωρινή νίκη πέτυχε το κίνημα για τη διάσωση του Ελαιώνα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε Προσωρινή Διαταγή για αναστολή εργασιών στο φαραωνικό MALL του Βωβού. Η οριστική απόφαση για την αναστολή εργασιών, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της δίκης, θα βγει σε λίγες ημέρες. Υπάρχει αισιοδοξία και γι’ αυτήν την απόφαση –τα επιχειρήματα (όχι μόνον από κοινωνική άποψη αλλά και από συνταγματική άποψη) είναι συντριπτικά υπέρ του κινήματος. Από την άλλη μεριά το "μπλοκ της τσιμεντοποίησης" κορυφώνει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης -για τις δήθεν θετικές συνέπειες της "Διπλής Ανάπλασης"- και συκοφαντίας. Η ΠΑΕ ΠΑΟ παρεμβαίνει υπέρ του Βωβού, ο Μπόμπολας και ο Βαρδινογιάννης βάζουν το MEGA και το STAR σε διατεταγμένη υπηρεσία, ο Νικήτας Κακλαμάνης (με τις πλάτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) εκτοξεύει λάσπη. Αλλά την ίδια στιγμή, βροχή έρχονται τα μηνύματα συμπαράστασης στην Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα, από το Λεκανοπέδιο μέχρι τη Νορβηγία. Αναδεικνύεται μια μεγάλη αποφασιστικότητα αλλά κι ένα συναίσθημα χαράς γι’ αυτήν την προσωρινή (έστω) νίκη, που δείχνει ότι ακόμη και με μικρές δυνάμεις ξεκινώντας, το κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει την αγαστή συνεργασία κράτους και μεγάλου κεφαλαίου.


Τα μεγάλα ψέμματα του Νικήτα Κακλαμάνη

1. Λέει ο λασπολόγος: "στον Ελαιώνα θα φτιαχτεί ένα πάρκο 135 στρεμμάτων".

Η αλήθεια όμως είναι: στον Ελαιώνα σε ένα χώρο 220 στρεμμάτων χαρακτηρισμένο σαν κοινόχρηστο πράσινο φυτεύονται περί τις 300 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κτιρίων και εγκαθιδρύνται χρήσεις που προκαλούν μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο και εξαιρετικά αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον. Αντί για ανάσα, ο τελευταίος αδόμητος χώρος στο κέντρο της Αθήνας γίνεται πολεοδομικό κέντρο –προέκταση της Ομόνοιας. Ούτε υποψία πάρκου. Μέσα σε 220 στρέμματα δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν ούτε καν τα κτίρια που σχεδιάζουν –ένα MALL ανάλογο με του Λάτση, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα Δημαρχιακό μέγαρο, ένα ακόμη Πολυλειτουργικό –Εμπορικό Κέντρο, ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ, δρόμοι, χώροι στάθμευσης κλπ

2. Λέει ο λασπολόγος: "το MALL του Βωβού είναι προϋπόθεση για να αποκτήσει νέο γήπεδο η ομάδα της πόλης"

Η αλήθεια όμως είναι: το MALL ισοδυναμεί με 10 γήπεδα. Το MALL έχει 34.000 επισκέπτες την ημέρα κατά μέσον όρο (12, 4 εκατ το χρόνο) ενώ το γήπεδο φέρνει 34.000 θεατές ανά 10 ημέρες (αν λάβουμε υπόψη τους εκτός έδρας αγώνες, το καλοκαίρι κλπ). Δηλαδή για να αποκτήσει γήπεδο η ΠΑΕ ΠΑΟ ("ανάγκη" μικρότερης σημασίας από το μητροπολιτικό πάρκο) πρέπει να υποστούμε 10 επιπλέον γήπεδα. Χάνεται η λογική ή μήπως αυτός ακριβώς είναι ο χειρισμός που κάνει πάντα ο νεοφιλελευθερισμός για να νομιμοποιήσει στην κοινή γνώμη τα επιχειρηματικά συμφέροντα; Πάντα πίσω από δήθεν "μεγάλες ιδέες" -"να αποκτήσει νέο γήπεδο η ομάδα της πόλης"- δεν κρύβονται αυτά;

3. Λέει ο λασπολόγος: "στη λεωφόρο Αλεξάνδρας θα γίνει πάρκο, μόνον αν γίνει το MALL στον Ελαιώνα"

Η αλήθεια όμως είναι: στο χώρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ο Παναθηναϊκός δεν έχει κανένα δικαίωμα, καμμιά ιδιοκτησία. Ως γήπεδο μπορεί να χρησιμοποιεί το ΟΑΚΑ. Άμεσα θα όφειλε ο Δήμος να προχωρήσει στο γκρέμισμα του γηπέδου και στη δημιουργία Πάρκου υψηλού πρασίνου, εντάσσοντας και τις ιστορικές οκτώ πολυκατοικίες (μνήμη του Δεκέμβρη 1944 αλλά και δείγμα μεσοπολεμικής αρχιτεκτονικής), τις οποίες θέλει να γκρεμίσει. Καινούργιο γήπεδο μπορεί η ΠΑΕ ΠΑΟ να φτιάξει όπου θέλει, με δικά της λεφτά (κι όχι του αθηναϊκού λαού), αρκεί να το επιτρέπουν οι πολεοδομικοί όροι. Ακόμη και ο Ελαιώνας θα μπορούσε να διερευνηθεί, αν όμως γύρω από το γήπεδο γινόταν πάρκο και όχι MALL, αν φτιαχνόταν η απαραίτητη υποδομή με δρόμους και χώρους στάθμευσης (από τον τωρινό σχεδιασμό λείπουν 3.000 θέσεις στάθμευσης), αν διατηρούνταν το ισοζύγιο πρασίνου.

4. Λέει ο λασπολόγος: "δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν οι απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για να γίνουν τα πάρκα".

Η αλήθεια όμως είναι: ο Δήμος Αθήνας χαρίζει πάνω από 130 εκατ στους επιχειρηματικούς ομίλους Όχι μόνον πληρώνει το γήπεδο της ΠΑΕ ΠΑΟ αλλά το πληρώνει και με καπέλο 65 εκατ ευρώ. Πληρώνει 50 εκατ ευρώ στον ερασιτέχνη ΠΑΟ, για ανύπαρκτα δικαιώματα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας –δεν υπάρχει ούτε ένα χαρτί. Αγοράζει τα οικόπεδα της Εθνικής Τράπεζας πληρώνοντας 20 εκατ ευρώ αντί για 7 και χρεώνεται και με τους τόκους. Τέτοιο "πλιάτσικο" στο Δημόσιο ταμείο δεν έχει ξαναγίνει. Και μετά λένε ότι δεν έχουν λεφτά για τις ανάγκες των πολιτών.

5. Λέει ο λασπολόγος: "που ήταν αυτοί που φωνασκούν για τον Ελαιώνα όταν μέχρι πρότινος ήταν μια παράνομη χωματερή στην καρδιά της Αθήνας;"

Η αλήθεια όμως είναι: ότι με το σχεδιασμό που υπάρχει η τωρινή υποβάθμιση του Ελαιώνα, απλά διαιωνίζεται και μάλιστα χειροτερεύει. Γιατί τίποτα δεν προβλέπεται για την απομάκρυνση των πρακτορείων μεταφορών, που θα μπορούσε να γίνει με επιδότηση όλων αυτών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γιατί οι υποδομές δεν προβλέπεται να βελτιωθούν –μόνον ενάμισυς δρόμος φτιάχνεται που εξυπηρετεί το MALL και το γήπεδο. Γιατί επιπρόσθετα έρχονται νέες χρήσεις που προκαλούν μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Γιατί τέλος αυτές οι νέες χρήσεις θα εκτοξεύσουν την αξία της γης (που ήδη έχει αγορασθεί από το μεγάλο κεφάλαιο) κι έτσι οι απαλλοτριώσεις για κοινόχρηστο πράσινο θα συνεχίσουν να μην μπορούν να γίνουν –από το 1995 χρονίζει αυτή η ιστορία.

6.Λέει ο λασπολόγος: "θα χαθούν 2.500 θέσεις εργασίας"

Η αλήθεια όμως είναι: δεν έχουν καμμιά στεναχώρια για την εργασία –για τα κέρδη νοιάζονται. Και φυσικά για την εκμετάλλευση των εργαζομένων με τα 600 ευρώ για 12 ώρες εργασίας στα μαγαζιά του MALL. Αν γινόντουσαν πάρκα και υποδομές, πάλι θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας;

7. Τέλος, λέει και μια αλήθεια ο λασπολόγος: "ο νόμος για τη Διπλή Ανάπλαση ψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των Βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων".

Πράγματι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το έκτρωμα στη Βουλή. Πρόσφερε απλόχερη βοήθεια στον Ν. Κακλαμάνη μέσα στο Δήμο. Αλλά ακόμη και εκεί υπήρξαν εξαιρέσεις: Δημοτικοί Σύμβουλοι (Τ. Μπέης, Γ. Αναγνωστόπουλος) και αρκετά στελέχη της βάσης αντιτάχθηκαν.


ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΣΤΟΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Ο "ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ" ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ

Η λάσπη του Δημάρχου Αθηναίων

Παλιά μου τέχνη κόσκινο, θα έλεγε κανείς. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νικήτας Κακλαμάνης επιτίθεται εναντίον ανθρώπων της Αριστεράς. Πριν τρία χρόνια είχε συκοφαντήσει το συνδικαλιστή και στέλεχος της Αριστεράς στη Λάρισα Νέστορα Αντωνίου. Όμως η μεθόδευση του Νικήτα Κακλαμάνη αποκαλύφθηκε στο Δικαστήριο, ο Νέστορας Αντωνίου αθωώθηκε πανηγυρικά εν μέσω ενός μεγάλου κινήματος συμπαράστασης, και ο τότε Υπουργός Υγείας και ο στενός του συνεργάτης Ηλ. Θεοδώρου έμειναν με τη λάσπη στο χέρι.

Την τέχνη τους την ξαναθυμήθηκαν, τώρα που διοικώντας το Δήμο και πρωταγωνιστώντας σε μια σειρά από υποθέσεις περιβαλλοντικής καταστροφής και προκλητικής εύνοιας προς ιδιώτες που κρύβονται πίσω από τον εύηχο τίτλο "Διπλή Ανάπλαση", βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο κατάρρευσης των σχεδιασμών τους. Αξίζει να διαβάσετε τις ανακοινώσεις που δημοσιεύουμε σε διπλανή στήλη, για να διαπιστώσετε το απαίσιο πρόσωπο του ακροδεξιού λαϊκισμού, που κρύβεται πίσω από το προσωπείο του δήθεν μετριοπαθούς, κοινωνικά ευαίσθητου και σχεδόν υπερ-κομματικού Δήμαρχου. Που όμως, όταν αποκαλύπτεται η πραγματική του στόχευση, οι νεοφιλελεύθερες μεθοδεύσεις του υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, χάνει κάθε μέτρο και συκοφαντεί όσους υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον, χρησιμοποιώντας ακόμη και δικές του προκλητικές και χαριστικές αποφάσεις (πχ μαγαζιά Μαροσούλη στην Ιερά Οδό που με ευθύνη του ίδιου του Ν. Κακλαμάνη λειτουργούν εντελώς παράτυπα).


Αθήνα, 1/12/2008

Δηλώσεις Ν. Κακλαμάνη

"Πού ήταν αυτοί που φωνασκούν για τον Ελαιώνα όταν μέχρι πρότινος ήταν μια παράνομη χωματερή στην καρδιά της Αθήνας; Εκτός αν μερίδα τους ανήκε σε αυτούς που έχουν φτιάξει εταιρείες real estate, που είχαν αγοράσει έναντι πινακίου φακής περιοχές ολόκληρες στον Ελαιώνα και τώρα θέλουν να κάνω τα έργα υποδομής για να ανεβάσουν τις τιμές της περιουσίας τους. Και ξέρετε καλά ποιους εννοώ. Σας υπενθυμίζω ότι βγήκε ειδικό Προεδρικό Διάταγμα για να νομιμοποιηθούν τα μαγαζιά του κ. Μαροσούλη".

"Πού ήταν τότε οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες; Πού ήταν το Συμβούλιο Επικρατείας; Διότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν υπογράφεται εάν δεν περάσει από τον έλεγχο νομιμότητας του ΣτΕ. Δεν θα συνεχίσουν να κοροϊδεύουν, επειδή στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν άλλα πράγματα, ούτε θα συνεχίσουν κάποιοι να πλουτίζουν σε βάρος της πόλης".


Αθήνα, 2/12/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Οι μάσκες έπεσαν!

Πίσω από τους "αγανακτισμένους" πολίτες, αποκαλύφθηκε ο κατασκευαστής κ. Καραμάνος. Πίσω από τον κ. Καραμάνο παρουσιάζονται τώρα οι πραγματικοί μηδενιστές της πόλης. Μέσα από ένα παραλήρημα ασυνάρτητων τοποθετήσεων και αυθαιρέτων συμπερασμάτων οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ πείθουν και τον τελευταίο καλόπιστο ότι δεν επιθυμούν τη Διπλή Ανάπλαση, δεν επιθυμούν 135 στρέμματα πρασίνου στον Ελαιώνα, δεν επιθυμούν 35 στρέμματα πρασίνου στους Αμπελοκήπους, δεν επιθυμούν νέο σύγχρονο γήπεδο για την ομάδα της πόλης τον Παναθηναϊκό, δεν επιθυμούν οτιδήποτε έχει να κάνει με την πρόοδο της πόλης μας και την ποιότητα ζωής των Αθηναίων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος για τη Διπλή Ανάπλαση ψηφίστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των Βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων και ότι ο Δήμαρχος ως γιατρός, ούτε έργα κατασκευάζει, ούτε παράνομες αρχιτεκτονικές μελέτες υπογράφει.


Αθήνα, 3/12/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί το Δήμαρχο Αθηναίων να δείξει αυτοσυγκράτηση και να πάρει αποστάσεις από τις πιέσεις των μεγάλων κατασκευαστών στον Ελαιώνα.

Η συκοφαντική επίθεση του Δήμου Αθηναίων σε βάρος των πολιτών που παλεύουν να μη περάσει η τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα και ονομαστικά σε βάρος του Χρήστου Καραμάνου, μέλους της διεύθυνσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αποτελεί ένα μεγάλο ατόπημα του ίδιου του Δημάρχου Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη.

Ο Δήμαρχος φαίνεται ότι στον πανικό των αποκαλύψεων για την οικολογική καταστροφή και τις τεράστιες υπεραξίες που προκύπτουν από την επέλαση του real estate και στην περιοχή του Ελαιώνα και εν όψει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει χάσει κάθε μέτρο.

Τον καλούμε να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να ακούσει προσεκτικά τις τεκμηριωμένες θέσεις των κατοίκων και να πάρει αποστάσεις από τις πιέσεις των μεγάλων κατασκευαστών.