ΕΝ ΤΑΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΑΔΙΑΣΤΑ

τ.211, 26/1/2007 (σε ένθετο το τ.1 του Δικτύου Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία)

Η δικαίωση των «νταβατζήδων»

Αφού λοιδορήθηκε από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να οικοδομήσει το φιλολαϊκό του προφίλ, η συμπαθής τάξη των «νταβατζήδων» τώρα δικαιώνεται. Αθώοι αυτοί που έφτιαξαν τις μετοχές–φούσκες, αθώοι αυτοί που τζογάριζαν τις εταιρείες του Δημοσίου (ΔΕΚΑ), έξω από τη φυλακή όλοι οι του παραδικαστικού κυκλώματος, έξω και οι εκκλησιαστικοί (με εξαίρεση τον Βαβύλη), αθώοι για το πλωτό φέρετρο Σάμαινα οι εφοπλιστές, έξω και οι τρεις της υπόθεσης ΜΕΒΓΑΛ (ο Πανάγος μάλιστα ήταν παρών και στην ορκομωσία του «φίλου» του Ψωμιάδη). Κι όσο για εκείνη την περίφημη Επιτροπή Ανταγωνισμού, ακόμη να βγάλει πόρισμα για ένα πράγμα που ξέρει όλη η Ελλάδα, δηλαδή για το καρτέλ στις γαλακτοβιομηχανίες. Προφανώς θα σκέπτονται μήπως προξενήσουν ζημιά στην εθνική οικονομία, εκθέτοντας τον ευυπόληπτο πρόεδρο της ΔΕΛΤΑ, που τυγχάνει και πρόεδρος του ΣΕΒ και μέλος του ΔΣ της Εθνικής τράπεζας.

Ανεξάρτητες αρχές: φύλλο συκής…

Από συνέντευξη του Κ. Αδαμόπουλου (ένας από τους τρεις της υπόθεσης ΜΕΒΓΑΛ, τότε γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού), στο γνωστό «δημοσιογράφο» Μάκη (Πρώτο Θέμα, 21/1):

• «Ο υφυπουργός Εμπορίου Γ. Παπαθανασίου μου σύστησε: Μείνε μακριά από τη Nestle. Να προσέχεις τις μεγάλες επιχειρήσεις, που επενδύουν στη χώρα μας…»

• «Τα πρόστιμα των 50 εκατ. και 56 εκατ. ευρώ σε BP και SHELL, ποτέ δεν επεβλήθησαν γιατί ο Πρόεδρος της Αρχής ανέβαλε την υπογραφή της εισήγησης…»

• «Νομικός σύμβουλος κυβερνητικού στελέχους στον τομέα του Ανταγωνισμού είναι ταυτόχρονα νομικός σύμβουλος σε υποθέσεις καρτέλ ελληνικής εταιρείας, θυγατρικής ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας…»

• « Όλοι γνωρίζουν ότι τα όποια εκατ. ευρώ τούς επιβληθούν ως ποινές, θα μπορέσουν να τα γλιτώσουν στο διοικητικό Εφετείο».

Όπως έχουμε ξαναπεί: οι ανεξάρτητες αρχές φύλλο συκής του νεοφιλελευθερισμού.

Υποκλοπές: στον τάφον

Δανειζόμαστε τον επιτυχημένο τίτλο του περιοδικού ΓΑΛΕΡΑ, γιατί αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο το τελειωτικό κλείσιμο της υπόθεσης των υποκλοπών. Η κυβέρνηση, με άλλοθι τις δικαστικές έρευνες που… συνεχίζονται (μέχρι πότε;) απέρριψε την πρόταση ΠΑΣΟΚ–ΣΥΝ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Υπήρχε άραγε κανείς που δεν το περίμενε; Βέβαια η επικέντρωση όλης της κριτικής στο χώρο της Βουλής καθόλου δεν βοήθησε την αποκάλυψη της ουσίας του ζητήματος. Κι αυτή τη στάση επέλεξε η αριστερά, παρέχοντας μάλιστα άλλοθι αντιπολιτευτικότητας στο ΠΑΣΟΚ (λόγω της δαμόκλειας σπάθης του κανονισμού της Βουλής, που απαιτεί 30 υπογραφές). Το ΠΑΣΟΚ βέβαια επέκρινε τον Καραμανλή αλλά δεν βρήκε λέξη να πει για τους Αμερικάνους. Ακόμη ένα παράδειγμα απόλυτης δικομματικής σύμπλευσης μέσα από επιφανειακές αντιπαραθέσεις για το θεαθήναι.

ΥΓ: Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Vodafone από τη λεγόμενη Ανεξάρτητη Αρχή, μόλις που υπερβαίνει το 20% των κερδών της για το 2005. Πώς το λένε αυτό οι αστοί μας: προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών.

Το πάρτι των μάνατζερς Ι

Με την απομάκρυνση του Ν. Χατζηνικολάου από τον ALPHA, μαθεύτηκαν κάποια πράγματα για το μισθό του. Είναι βέβαιο ότι υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ το χρόνο. Δηλαδή όσο περίπου παίρνουν 150 περίπου εργαζόμενοι. Προκλητικό; Ελάτε τώρα: σκεφτείτε τα κέρδη που διασφαλίζει στο σύστημα η καθημερινή προπαγάνδα των διαφόρων τέτοιων κυρίων και κυριών και θα δείτε ότι είναι «άξιος ο μισθός του».

Το πάρτι των μάνατζερς ΙΙ

Φαίνεται δε ότι τη δόξα του ζήλεψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας και αποφάσισε να κάνει ο ίδιος στον εαυτό του ένα δωράκι: μόνον 1,6 εκατ. ευρώ για το 2006.

Προκλητικό; Μα δεν πρέπει να ανταμειφθεί ο άνθρωπος για το τόσο επιτυχημένο ξεζούμισμα των δανειοληπτών; Περίπου 1 δισ. ευρώ θα είναι τα κέρδη της Εθνικής το 2006…

Το πάρτι των μάνατζερς ΙΙΙ

Να θυμηθούμε τον κύριο Γκαργκάνα, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, γνωστό για τις διακηρύξεις του ότι η οικονομία δεν αντέχει αυξήσεις των μισθών των εργαζόμενων, ενώ ο ίδιος στον εαυτό του δίνει αύξηση 30% και οι ετήσιες απολαβές του αγγίζουν το μισό εκατ. ευρώ (ριγμένος ε; ). Όπως και του Βουρλούμη (ΟΤΕ), του Μανιατάκη (ΔΕΗ), του Μηλάκου (Αγροτική) κλπ.

Κάποια στιγμή χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι όλους αυτούς τους μεγαλόσχημους τεμπέληδες τους πληρώνουμε, άμεσα ή έμμεσα, εμείς. Και να τους στείλουμε, το ταχύτερο δυνατόν εκεί που πραγματικά αξίζει σε όλα τα κοινωνικά παράσιτα.

Λούλης

Ο γνωστός σύμβουλος του Κ. Καραμανλή σε άρθρο του στον Ελεύθερο Τύπο αναφέρει πως όπως μπόρεσε να πείσει ο Κώστας την κοινωνία για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16, έτσι και τώρα πρέπει να προχωρήσει τολμηρά στη μεταρρύθμιση της παιδείας.

Άλεξ Ι

Ο Αλέξης Παπαχελάς στις διαρκείς εξετάσεις που δίνει και στην αστική τάξη και στους Αμερικάνους παρομοίωσε την Ελλάδα (Καθημερινή 17/1) σαν ένα αεροπλάνο που έχει όψη Boeing αλλά στην πραγματικότητα είναι μια δικινητήρια ντακότα. Για δε τον Καραμανλή, γράφει ότι πάει να πετάξει αυτό το σαράβαλο με έρμα πολλούς παλιούς πολιτικούς, αντί να καθαρίσει το περιβάλλον και να βάλει τολμηρούς 40άρηδες παντού.

Άλεξ ΙΙ

Όμως ο Αλέξης έχει λόγο και για την παιδεία και το άσυλο. Μιλάει για «ασύδοτη βία και αμαρτωλό παρελθόν» (Καθημερινή 24/1) καθώς και για «ένα δήθεν αριστερό φασισμό που έχει επιβληθεί από μερικές ομάδες στα παν/μια». Βέβαια, ο Άλεξ αναφέρει κάτι για το «θυμό μιας νεολαίας που δεν έχει πολλά να ονειρευτεί πέρα από μια επίσκεψη στο MALL και ένα φραπέ σε κάποια πλατεία» και λέει τον πόνο και την αγωνία του:

Άλεξ ΙΙΙ

Ιδού τι γράφει ο Αλέξης: «Οι πολιτικοί φοβούνται όμως, η αστυνομία τρέμει, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζει με το άγχος ενός νεκρού φοιτητή που θα μπορούσε να του κοστίσει το κεντρώο μετριοπαθές προφίλ. Και η αλήθεια είναι πως η ίδια η κοινωνία, που τώρα βράζει και απαιτεί λύσεις στο θέμα των “γνωστών-αγνώστων”, μπορεί με ένα τραγικό συμβάν να γυρίσει “τούμπα”».

Έτσι χοντρά και απλά γίνονται οι σχεδιασμοί και οι υπολογισμοί. Οι ανθρώπινες ζωές κοστολογούνται μόνο σαν ασήμαντες πενιχρές αποζημιώσεις όταν πρόκειται για εργατικά «ατυχήματα», δεν μετράνε τίποτα όταν είναι αποκλεισμένοι στο περιθώριο και λογαριάζονται όταν μπορεί να κοστίσουν ένα «μετριοπαθές» προφίλ. Δεν οδηγείς εσύ μια ντακότα, ρε Άλεξ, που είσαι και σαραντάρης…

Μέσα στο χαμό, «ο Στρατούλης κυβερνά την Ελλάδα»

Συνεχίζοντας ένα κρεσέντο «στοχοποιήσεων» και απειλών- κραυγών ο Καρατζαφέρης σήμερα, ο Πολύδωρας μόλις προχτές, και από κοντά η Ντόρα Μπακογιάννη (με τη ρήση «ολίγον έγκυος») καταλογίζουν στο ΣΥΝ και σε συγκεκριμένα στελέχη του ευθύνες για υποδαύλιση γεγονότων και κάλυψη «υπόπτων» χώρων και ατόμων. Οι κραυγάζοντες ονειρεύονται μια παλιότερη εποχή όταν απαιτούσαν δηλώσεις «νομιμοφροσύνης» και καταδίκης. Καταδικάζεις ρε ή δεν καταδικάζεις. Αν δεν πεις «ναι», τότε είσαι μ’ αυτούς, τους βοηθάς, τους καλύπτεις, τους διευθύνεις. Τι ωραία κατασκευή… Οι εκπρόσωποι του state terrorism και τα τσιράκια των ΗΠΑ να ζητούν ξανά δηλώσεις από την αριστερά. Η αριστερά δεν θα γίνει ποτέ ούτε ολίγον μπασκίνας, ούτε ολίγον φερέφωνο, ούτε ολίγον καταδότης, ούτε ολίγον γραικύλος, ούτε ολίγον πραιτωριανός, ούτε ολίγον υπάλληλος της πρεσβείας. Άλλος ήταν και είναι ο ρόλος της.