Ελλάδα, Ισλανδία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Λιθουανία, Λετονία, Βουλγαρία βρίσκονται σε αναταραχή. Αγρότες, εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι βρίσκονται στους δρόμους, προάγγελοι μιας διεθνούς κοινωνικής αναταραχής. Η κρίση έχει ακουμπήσει για τα καλά την πραγματική οικονομία, μοιράζοντας φτώχεια, ανεργία, αβεβαιότητα και μαζί οργή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μέσα σε μία μόλις μέρα, την Τετάρτη 28/1/2009, ανακοινώθηκαν 70.000 απολύσεις από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Στις 30/1 ανακοινώθηκαν άλλες 25.000. Λίγες μόνο μέρες νωρίτερα οι πιο γνωστές πολυεθνικές στην Ιαπωνία, ανάμεσά τους η SONY και η NEC, ανακοίνωσαν 26.000 απολύσεις.
Η εικόνα σε όλο τον κόσμο είναι εφιαλτική. Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια αυτή τη χρονιά, 50% περισσότεροι από πέρσι. Μέχρι στιγμής οι βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας έχουν ανακοινώσει 24.700 απώλειες θέσεων εργασίας, οι τηλεπικοινωνίες 20.000, οι φαρμακοβιομηχανίες 19.500, η παραγωγή αλουμινίου 15.000, οι κατασκευές οικιακού εξοπλισμού 19.900. Μόνο η αεροπορική εταιρία Boeing ανακοίνωσε την απόλυση 10.000 εργαζομένων και την περικοπή μισθών των υπόλοιπων υπαλλήλων της. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι τρέφονται με συσσίτια στις ΗΠΑ και άλλοι μένουν σε παραγκουπόλεις την ίδια στιγμή που ανακοινώθηκε ότι περισσότερες από 200.000 κατοικίες θα κατεδαφιστούν από μπουλντόζες σε μια προσπάθεια να ανακάμψει η αγορά της οικοδομής.
Ρεκόρ σπάει η ανεργία και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στις χώρες του ευρώ ο αριθμός των ανέργων ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια. Σε ολόκληρη την ΕΕ υπολογίζεται στα 17,5 εκατομμύρια (με στοιχεία του τέλους της περασμένης χρονιάς). Στην Αγγλία των 2 εκατομμυρίων ανέργων αναμένεται να χαθούν άμεσα άλλες 34.000 θέσεις εργασίας μόνο στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Στην Ισπανία οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 3,2 εκατομμύρια (1,8 εκατομμύρια στον κλάδο των αυτοκινήτων, 519.000 στις κατασκευές, 400.000 στη βιομηχανία). Τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας από το 1993 γνωρίζει η Γαλλία με πάνω από 2 εκατομμύρια ανέργους στο τέλος του χρόνου, ενώ στη Γερμανία οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια.
Στη Ρωσία ο αριθμός των ανέργων ανέβηκε στα 6 εκατομμύρια στα τέλη του Δεκέμβρη (1 εκατομμύριο περισσότερο από το Νοέμβρη) καθώς η βιομηχανική παραγωγή της χώρας έχει βυθιστεί. Στην Κίνα ανακοινώθηκε ότι πάνω από 10 εκατομμύρια νέοι άνεργοι εργάτες περιπλανώνται αναζητώντας εργασία, χωρίς να δίνονται στοιχεία για το συνολικό αριθμό των ανέργων.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, υπηρεσία που υπάγεται στον ΟΗΕ, δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση όπου εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη του 2009 θα χαθούν τουλάχιστον 51 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Και οι κυβερνήσεις σε Ανατολή και Δύση συνεχίζουν να ρίχνουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια αγορά που μοιάζει με βαρέλι δίχως πάτο. Το μόνο κοινό όπλο που διαθέτουν, η μόνη επιλογή που τις ενώνει είναι η συνέχιση της συμπίεσης των μισθών σε όσους εργάζονται, οι εκβιασμοί για το μοίρασμα της εργασίας για να διατηρηθούν "ακμαίοι" οι αριθμοί και η ενθάρρυνση των απολύσεων όταν οι πολυεθνικές βρίσκονται μπροστά σε ανυπέρβλητα εμπόδια. Για ακόμα μια φορά το λογαριασμό του "πάρτι" της ευμάρειας της προηγούμενης περιόδου καλούνται να πληρώσουν εκείνοι που είχαν αποκλειστεί.
Σπύρος Παναγιώτου