Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΛΗ, Ανταπόκριση από την Παλαιστίνη

τ.232, 30/11/2007

Η παλαιστινιακή κοινωνία απορρίπτει την Ανάπολη

Ανταπόκριση από την Παλαιστίνη

Η προσπάθεια πολλών Παλαιστινίων να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτό που θεωρούν ξεπούλημα των βασικών δικαιωμάτων τους στη διεθνή διάσκεψη της Ανάπολης απαντήθηκε βίαια από την Αστυνομία της Παλαιστινιακής Αρχής, που ελέγχεται από τη Φατάχ. Τη Δευτέρα τη διάλυση διαδηλώσεων από την Αστυνομία στη Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα ακολούθησε η απαγόρευση διαδηλώσεων σε όλη τη Δυτική Όχθη. Υπάρχουν επίσης πολλές μαρτυρίες για συλλήψεις ανθρώπων από όλα τα κόμματα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης την ίδια μέρα, κυρίως στη Ναμπλούς και την Τζενίν. Στη Χεβρώνα, στη διάρκεια νέας προσπάθειας συγκέντρωσης την Τρίτη, η Αστυνομία του Αμπάς σκότωσε έναν άντρα 37 χρονών, που ήταν ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης.

Την ίδια μέρα και παρά την απαγόρευση όλα τα παλαιστινιακά πολιτικά κόμματα (πλην της Φατάχ), αλλά και σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, κάλεσαν σε διαδήλωση στο κέντρο της Ραμάλα. Πολιτική βάση της διαδήλωσης ήταν η διακήρυξη αυτών των δυνάμεων, που τονίζει την προτεραιότητα των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων απέναντι σε όλους τους συμβιβασμούς που, έτσι κι αλλιώς, δεν οδηγούν πουθενά. Η Αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές να φτάσουν στο χώρο της διαδήλωσης και, για μια ακόμη φορά, ξυλοκόπησε όσους κατάφεραν να συγκεντρωθούν, περιλαμβανομένων  δημοσιογράφων από πολλά ειδησεογραφικά δίκτυα. Ανάμεσα σε αυτούς που συνελήφθησαν ήταν πέντε δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα, αλλά και ο Τζαμάλ Τζούμα, εκπρόσωπος της οργάνωσης Stop the Wall. Ο Άχμαντ Μασλαμάνι, επικεφαλής των Παλαιστινιακών Επιτροπών Υγειονομικής  Προστασίας, χαρακτήρισε αυτές τις ενέργειες παραβίαση της ελευθερίας του λόγου και τόνισε ότι δεν θα καταφέρουν να φιμώσουν το λαό.

Aπό την άλλη πλευρά στη Γάζα, που ελέγχεται από τη Χαμάς, οργανώθηκε μεγάλη ενωτική συγκέντρωση από τη Χαμάς, την Ισλαμική Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που από κοινού κατήγγειλαν τα σχέδια των ΗΠΑ-Ισραήλ και τη συμβιβαστική στάση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η αντιμετώπιση της διεθνούς διάσκεψης της Ανάπολης από τους Παλαιστίνιους φυσικά επηρεάζεται από τον πολιτικό προσανατολισμό που έχει ο καθένας. Σε μεγάλο βαθμό όμως εκφράζεται η πεποίθηση ότι πρόκειται για μια συνάντηση «κενή», που θα εκτοξεύσει την υποστήριξη στη Χαμάς εάν ο Αμπάς επιστρέψει χωρίς τίποτα που, τουλάχιστον πρακτικά, να βελτιώνει την καθημερινότητα των Παλαιστινίων. Την ίδια στιγμή η διάσκεψη αυτή παρουσιάζεται ως επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά από επτά χρόνια. Όμως στην πραγματικότητα ο Αμπάς έχει συναντήσει τον Ολμέρτ πολλές φορές τους προηγούμενους μήνες, συναντήσεις οι οποίες έχουν ήδη εξοργίσει τον κόσμο. Άλλωστε μόλις την προηγούμενη της συνάντησης ημέρα σκοτώθηκαν από τους Ισραηλινούς έξι Παλαιστίνιοι, ενώ ο αποκλεισμός της Γάζας συνεχίζεται. Επιπλέον, κανένα από τα σημεία ελέγχου δεν έχει μετακινηθεί, το τείχος και οι εποικισμοί επεκτείνονται, και οι κρατούμενοι δεν απελευθερώνονται.

Η κατάληξη της διεθνούς διάσκεψης διάσκεψης της Ανάπολης μιλάει για έναρξη διαπραγματεύσεων, τη στιγμή που καθημερινά η κατοχή δημιουργεί νέα τετελεσμένα. Όσον αφορά δε τα κεντρικά ζητήματα, υπάρχει η πεποίθηση ότι το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια τους είναι αυτό που πιθανότατα θα ξεπουληθεί από τον Αμπάς. Το θέμα αυτό σχετίζεται και με την «αδιαπραγμάτευτη» απαίτηση του Ισραήλ να αναγνωριστεί από τους Παλαιστίνιους ως «εβραϊκό κράτος». Δηλαδή να αναγνωριστεί με έναν προσδιορισμό φυλής-θρησκείας, όχι μόνο απαράδεκτο για οποιοδήποτε σύγχρονο κράτος, αλλά και καταδικαστικό για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων και για τη δυνατότητα ίσων δικαιωμάτων για τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ.