ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

τ. 206, 17/11/2006

Παντού κινητοποιήσεις

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Μικροί και μεγάλοι αγώνες εργαζομένων ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που έρχονται από τις Βρυξέλλες και έχουν, στο πλαίσιο του γενικότερου νεοφιλελεύθερου σχεδιασμού, στο στόχαστρό τους εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, διασπασμένοι και «μοναχικοί» και χωρίς βέβαια να αποτελούν βασικό θέμα στα ΜΜΕ. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα του γενικότερου κλίματος είναι:

• Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ (την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες) ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για το επερχόμενο ξεπούλημα στο ιδιωτικό κεφάλαιο του οργανισμού και για την με νόμο επιβολή νέων εργασιακών δεδομένων, για να παραδοθεί «καθαρός» στους κερδοσκόπους.

• Πριν από λίγες μέρες οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων για τις χαμηλές τιμές που πληρώνει το καρτέλ του γάλακτος στους παραγωγούς, άδειασαν γάλα στους δρόμους της Λάρισας και υποσχέθηκαν κλιμάκωση του αγώνα.

• Οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης αντιδρούν δυναμικά στην ιδιωτικοποίηση. Στη Θεσσαλονίκης όταν εργαζόμενοι επιχείρησαν να εισέλθουν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος αντιμετωπίστηκαν με βία από τους λιμενικούς. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε χτυπημένος από τα γκλοπ και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Νίκος Γιαννόπουλος, που ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας των εργαζομένων.

• Οι συνταξιούχοι σε πολλές πόλεις βγήκαν στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τις συντάξεις φτώχειας και εξαθλίωσης, αλλά και για τα «δώρα» της κυβέρνησης στους φαρμακοβιομήχανους, οι οποίοι –παρά τις επικοινωνιακές μαγκιές Σιούφα- επέβαλαν μεγάλες αυξήσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των φαρμάκων.

• Απεργιακές κινητοποιήσεις εξαγγέλλουν και οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν υπογράψει συλλογική σύμβαση και βρίσκονται αντιμέτωποι με τους τραπεζίτες, που επιχειρούν με τη στήριξη της κυβέρνησης εκτός από αυξήσεις πείνας στους μισθούς να θεσμοθετήσουν την ελαστικοποίηση και να καταργήσουν ουσιαστικά το συνδικαλισμό.