Λέσχες της ΚΟΕ: Χώροι δημιουργίας και ενεργητικής αντίστασης

τ.247, 11/07/2008

"Επειδή δεν μας αρέσει να είμαστε παντού πελάτες. Επειδή για μας ο πολιτισμός σημαίνει να δημιουργούμε και όχι να είμαστε θεατές. Επειδή δεν θέλουμε να λιώνουμε μπροστά σε μια οθόνη. Επειδή προτιμάμε τη συλλογικότητα από το "καθένας στον κόσμο του". Επειδή θέλουμε να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας. Επειδή ψάχνουμε έναν άλλο τρόπο ζωής…"

Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της σημερινής κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής κατάστασης έχει να κάνει με τους δυσμενείς όρους για την ύπαρξη και λειτουργία χώρων έκφρασης και δημιουργίας. Αυτή τη στιγμή, ακόμα και το να βρεθεί μια παρέα για να μιλήσει και να πιει έναν καφέ λειτουργεί με όρους αγοράς. Ακόμα πιο δύσκολο είναι μια ομάδα να βρει ένα φιλόξενο χώρο για να μπορέσει να ξεδιπλώσει το μεράκι ή τη δημιουργικότητά της. Όλα αυτά, φυσικά, μόνο τυχαία δεν είναι. Η ουσιαστική ελευθερία στη συνεύρεση, στην ανταλλαγή των απόψεων, στη δημιουργική εκδήλωση κάνει τους ανθρώπους επικίνδυνους για το δοσμένο πολιτικό σύστημα. Ένας άνθρωπος που δημιουργεί, ακόμα καλύτερα, που συνδημιουργεί και έχει εμπειρίες ουσιαστικής συνύπαρξης με άλλους είναι ένας άνθρωπος που δύσκολα θα αποδεχτεί τους όρους που αυτό του θέτει, είναι ένας άνθρωπος που με έναν τρόπο είναι ήδη έξω από τα καλούπια για τα οποία τον προορίζουν.

Γι’ αυτό και οι χώροι όπου μπορεί κάποιος να βρεθεί και να συζητήσει, να συντονίσει το δικό του παλμό με τον παλμό των άλλων, να οργανώσει ο ίδιος μια κοινή δραστηριότητα -συζήτηση, ή ακόμα και μια απλή προβολή ταινίας, πράγματα πολύ πιο ουσιαστικά απ’ όσο συνήθως νομίζουμε, ή ακόμα και να χαλαρώσει, είναι λίγοι και προκύπτουν, με μεγάλες δυσκολίες, από την όρεξη ομάδων ανθρώπων που αντιλαμβάνονται την ανάγκη για κάτι διαφορετικό και δεν τους είναι αρκετά αυτά που βλέπουν "έτοιμα" πριν από αυτούς γι’ αυτούς. Τέτοιοι χώροι προσπαθούμε να είναι και οι λέσχες της ΚΟΕ ανά την Ελλάδα: εναλλακτικοί χώροι συνάντησης και έκφρασης, στέκια ανοιχτά σε κάθε ομάδα και άνθρωπο ξεχωριστά που ζητάει κάτι άλλο – από το πολύ απλό, να πιει ένα φτηνό καφέ με τους φίλους του, μέχρι το να παρακολουθήσει, και ακόμα περισσότερο, να συμμετάσχει και ο ίδιος σε δραστηριότητες πολιτικού ή πολιτιστικού περιεχομένου, να ανταλλάξει απόψεις ή να παρουσιάσει πράγματα που κάνει, από μουσική μέχρι εικαστικά.

Στους χώρους αυτούς φιλοξενούνται ποικίλες εκδηλώσεις, από πολλές και διαφορετικές ομάδες ανθρώπων: βιβλιοπαρουσιάσεις και προβολές ταινιών, συζητήσεις για θέματα της επικαιρότητας ή θεματικές εκδηλώσεις, όπως οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του Resistance Festival 2008. Και φυσικά δεν μένει πίσω η πλευρά της διασκέδασης και της χαλάρωσης, με συναυλίες και πάρτι. Πολλά περισσότερα μπορούν να γίνουν και από όποιον επιθυμεί, αφού, το τονίζουμε και πάλι, οι χώροι αυτοί είναι ανοιχτοί και θέλουν να είναι μικρά κύτταρα του διαφορετικού στις πόλεις όπου βρίσκονται.

Πού θα μας βρείτε

Αθήνα, Λέσχη "Ανατολικός Άνεμος", Δερβενίων 50 και Εμμ. Μπενάκη – Εξάρχεια

Θεσσαλονίκη, Λέσχη "Αντίπερα Όχθη", Ιουστινιανού 11 και Βενιζέλου

Πάτρα, Λέσχη "Avanti", Ηφαίστου και Ερρισού 10

Γιάννενα, Λέσχη "Κόκκινη Κλωστή", Φώτη Τζαβέλα 23

Αγρίνιο, Λέσχη "Venceremos", Μπαϊμπά 26 και Πανοπούλου

Ηράκλειο Κρήτης, Λέσχη "Ξαστεριά", Γοργολαΐνης 32

Καβάλα, Λέσχη "Σήματα Καπνού", Σωκράτους 6