Λευτεριά στους συλληφθέντες, του Μ.Σ.

τ.258, 09/01/2009

Οι υστερικές φωνές καταδίκης της έκρηξης της νεολαίας έδωσαν τη θέση τους στην εκδικητική μανία των διωκτικών αρχών και της δικαιοσύνης. Τα ΜΜΕ που πρωταγωνίστησαν στην κατασυκοφάντηση των νέων τώρα περνούν στα ψιλά το όργιο στημένων κατηγορητηρίων και τη βιομηχανία δικών που έχει ήδη ξεκινήσει.

Περισσότεροι από 246 νέοι έχουν συλληφθεί, και 67 από αυτούς έχουν προφυλακιστεί με βαριές κατηγορίες, ακόμα και με τον τρομονόμο. Άγνωστος θα μείνει βέβαια ο αριθμός των ανθρώπων που προσήχθησαν στα αστυνομικά τμήματα και στη ΓΑΔΑ, ξυλοκοπήθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν χωρίς τελικά να τους απαγγελθεί κατηγορία.

Σύμφωνα με καταγγελίες δικηγόρων, που συγκρότησαν μια ομάδα άμεσης επέμβασης για την προσφορά νομικής στήριξης τις πρώτες ώρες της προσαγωγής στα αστυνομικά τμήματα, οι συλλήψεις γίνονταν συστηματικά με πρόθεση να απαγγελθούν βαρύτατες κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές στηρίζονταν αποκλειστικά στις "μαρτυρίες" των αστυνομικών ενώ απουσιάζουν τα πειστήρια των αδικημάτων που τους απαγγέλθηκαν.

Οι δικηγόροι καταγγέλλουν ότι στις περιπτώσεις των αλλοδαπών συλληφθέντων όχι μόνο δεν τους έδιναν διερμηνέα, αλλά τους υποχρέωναν να υπογράφουν χαρτιά χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους.

Όπως καταγγέλλει η Στέλλα Πάτρωνα, δικηγόρος Πειραιά, "οι συλλήψεις έγιναν στο σωρό! Μοναδικό ίσως κριτήριο (όταν γινόταν κάποια επιλογή) ήταν η εμφάνιση και η εθνικότητα των συλληφθέντων". Η ίδια δικηγόρος σημειώνει ότι στο κέντρο του Πειραιά έγιναν 4 συλλήψεις στις 8/12. Η δίκη των δύο από αυτούς έγινε χωρίς καμία συμπαράσταση, ενώ αγνοείται αν έγινε και υπό ποιες συνθήκες η δίκη των άλλων δύο.

Η καταδίκη της βιομηχανίας δικών και η άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων αποτελεί έναν ακόμα στόχο των κινητοποιήσεων της νεολαίας, που ετοιμάζονται.

Μ.Σ.

Συλλήψεις από 6 έως 21 Δεκεμβρίου 2008

Πόλη

Συλλήψεις

Παρατηρήσεις

Αθήνα

67

Οι 50 είναι μετανάστες που καταδικάστηκαν σε 18μηνη φυλάκιση. Από τους 17 Έλληνες προφυλακίστηκαν οι 9.

Θεσσαλονίκη

21

Οι 3 είναι ανήλικοι και δικάζονται στις 13 Φεβρουαρίου 2009. Οι υπόλοιποι, κυρίως αλλοδαποί, πέρασαν ήδη αυτόφωρο.

Κοζάνη

34

Ένας συλληφθείς σοβαρά τραυματίας από δακρυγόνο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Αθήνα.

Λάρισα

25

Οι 17 είναι μαθητές. Τέσσερις ενήλικοι έχουν προφυλακιστεί στον Κορυδαλλό.

Ρέθυμνο

1

Πρόκειται για ανήλικο, ο πατέρας του οποίου μηνύθηκε για παραμέλησή του.

Ηράκλειο

22

Οι 7 είναι ανήλικοι. Επίσης 11 γονείς διώκονται για παραμέληση ανηλίκου.

Ρόδος

18

Μηνύσεις και από το δήμο Ροδίων. Κατηγορίες για παραμέληση ανηλίκου εναντίον γονιών.

Ζάκυνθος

6

Οι 5 είναι ανήλικοι.

Πάτρα

21

Οι 9 είναι ανήλικοι.

Καστοριά

1

Ανήλικος.

Βόλος

6

Οι 5 είναι ανήλικοι.

Πτολεμαΐδα

7

 

Χανιά

6

 

Καβάλα

2