Μαζική, αγωνιστική και ελπιδοφόρα η εκδήλωση της ΚΟΕ στο Σπόρτινγκ
Iδιαίτερα μαζική, γεμάτη παλμό και νιάτα ήταν η εναρκτήρια πολιτική εκδήλωση για το 2ο Συνέδριο της ΚΟΕ, που έγινε στο Σπόρτινγκ την Παρασκευή 22 Ιούνη. Από νωρίς το γήπεδο άρχισε να γεμίζει από συντρόφους και φίλους που έφτασαν όχι μόνο απ’ όλη την Αττική, αλλά και από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από την Καβάλα μέχρι την Κρήτη και από την Κεφαλονιά μέχρι τη Μυτιλήνη, πολλοί άνθρωποι κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΟΕ, δίνοντας δυναμικό και πολλά υποσχόμενο παρόν.
Ο ενθουσιασμός ήταν έκδηλος σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, με τα συνθήματα να δίνουν τον τόνο. Την εκδήλωση άνοιξε με μια σύντομη ομιλία ο σ. Ρούντι Ρινάλντι, και ακολούθησαν οι μαγνητοσκοπημένοι χαιρετισμοί σημαντικών κινημάτων και κομμάτων από το εξωτερικό. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η παρουσία και ο χαιρετισμός του Μεξικανού δασκάλου από την εξεγερμένη Οαχάκα, ο οποίος έστειλε μήνυμα ενότητας για τα κινήματα όλου του κόσμου.
Στις ομιλίες τους (αποσπάσματα δημοσιεύονται στη σελ. 11) οι σ. Νίκος Γαλάνης και Χρίστος Κατσούλας αναφέρθηκαν στην πορεία της ΚΟΕ από το ιδρυτικό συνέδριο μέχρι σήμερα, στην πραγματικότητα που βιώνει ο λαός από τη νεοφιλελεύθερη επίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, αλλά και στα καθήκοντα που η περίοδος και η πραγματικότητα βάζουν σε μια κομμουνιστική οργάνωση όπως είναι η ΚΟΕ.
Στο συγκινητικό χαιρετισμό του ο Μανώλης Γλέζος έκανε λόγο για την αισιοδοξία και ικανοποίηση που δημιουργεί σε κάθε αριστερό άνθρωπο η πορεία της ΚΟΕ, η αγωνιστικότητά της, η παρουσία της στα κινήματα και οι προσπάθειές της για τη συγκρότηση του αριστερού πόλου.
Αναφερόμενος στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και την πρόσφατη ανακοίνωση της συμμετοχής της ΚΟΕ σε αυτό, επανέλαβε ότι «χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης συνεργασίας είναι η διατήρηση της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας και αυτοδυναμίας όλων των συνιστωσών, καθώς και η ταυτόχρονη δυνατότητα κριτικής, με συναίσθηση ευθύνης, των συνεργαζόμενων δυνάμεων μεταξύ τους».
Εμπνεόμαστε από τα κινήματα των νέων
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε ότι «πολλές φορές έχουμε πει μεταξύ μας μεγαλόφωνα, για να δυναμώσουμε την αυτοπεποίθησή μας, ότι “ερχόμαστε από μακριά, οι δυνάμεις της Αριστεράς, και πάμε πολύ μακριά”. Δεν έχει όμως πια νόημα να ικανοποιούμαστε για τα αυτονόητα».
«Σήμερα –συνέχισε ο Αλέκος Αλαβάνος– μπορούμε να πούμε ότι εμπνεόμαστε από τους αγώνες της εποχής μας σε όλο τον κόσμο ενάντια στον πόλεμο και την παγκοσμιοποίηση των πολυεθνικών. Ότι εμπνεόμαστε από τα κινήματα των νέων ιδιαίτερα ανθρώπων στη χώρα μας για το άρθρο 16 και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Κι ακόμα ότι είμαστε ταξιδιώτες που περιδιαβήκαμε πολύ διαφορετικές χώρες για πολλά χρόνια, έχοντας τις δικές μας ορθοδοξίες και τους δικούς μας δογματισμούς μέσα στο πολύχρωμο ποτάμι και τον ρου της ιστορίας στη χώρα μας, που σφραγίστηκε από την Αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες».
Αναφερόμενος στην ανάγκη για ενότητα, για κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, υπογράμμισε ότι «έχει τις ιστορικές της επιβεβαιώσεις στις καλύτερες στιγμές του διεθνούς και του ελληνικού εργατικού κινήματος. Σήμερα όμως αποκτά μια εντελώς σύγχρονη διάσταση, έναν ποιοτικό χαρακτήρα και μια επιτακτική, πιεστική υπόσταση μέσα σε έναν κόσμο μονοπολικό, μονοδιάστατο, βαθιά συντηρητικό, απέναντι στην επέλαση του κεφαλαίου και των πιο επιθετικών φιλοπόλεμων δυνάμεων του πλανήτη μας. Η κοινή δράση, η ενθάρρυνση των μαζικών κινημάτων, η κοινή αγωνία όλων των αριστερών δυνάμεων για να διαμορφωθούν τα μέτωπα των εργαζομένων, των νέων, των μεταναστών, των φιλειρηνικών και ριζοσπαστικών οικολογικών δυνάμεων, είναι η δυναμική απάντηση και η εναλλακτική πρόταση απέναντι στη δημαγωγία των κυρίαρχων δυνάμεων του καπιταλισμού. Το δόγμα του “δεν υπάρχει άλλη λύση”, έχει βρει πλέον την απάντησή του μέσα από τα μαζικά κινήματα και τις αντιστάσεις σε διεθνή και τοπική κλίμακα. “Υπάρχει άλλη λύση, άλλος δρόμος, με τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη”».
Συμπόρευση δεν σημαίνει ταύτιση
Τέλος, ο Αλέκος Αλαβάνος στάθηκε στη διαφορετικότητα των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε ίδιοι. Έχουμε τις επιφυλάξεις, τις κριτικές, τις αποστάσεις, τα ερωτηματικά ο ένας για τον άλλο. Δεν συναντιόμαστε για να κλείσουμε το διάλογο ή την αλληλοκριτική. Γνωρίζουμε ότι για τον καθένα από μας η συνεργασία περιλαμβάνει τη διακινδύνευση. Όλα αυτά ακριβώς δεν είναι περιορισμοί, αλλά αναδεικνύουν τη γενναιότητα, τον πλούτο, τους άλλους ορίζοντες που ανοίγει η συμπόρευσή μας. Μια συμπόρευση που μπορεί να κλονίσει από τα θεμέλια το πολιτικό σύστημα. Φτάνει να το πιστέψουμε. Εμείς αγωνιζόμαστε για την ενότητα, θέτουμε στην πρωτοπορία τις νέες δυνάμεις της Αριστεράς και τη νεολαία, δίνουμε μια μοναδική δυνατότητα επαφής και μιας νέας σχέσης με την πολιτική, με τις ιδέες του σοσιαλισμού στους νέους ανθρώπους».
Χαιρετισμό, επίσης, έστειλε η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας στον οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι «για τους επαναστάτες, για τους κομμουνιστές, για όλους εμάς που πολιτικά και ιδεολογικά δεν περιορίζουμε την αναζήτηση μιας διεξόδου από την κρίση μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, η κοινωνία του ζόφου και του τρόμου που ετοιμάζουν δεν είναι μονόδρομος. Για όλους εμάς η οργάνωση της αντίστασης συνδέεται άρρηκτα με την αναγέννηση της προοπτικής διεξόδου από το καπιταλιστικό σύστημα στη βάση των σύγχρονων συνθηκών της ταξικής πάλης. Συνδέεται άρρηκτα με την αναγέννηση της προοπτικής της σοσιαλιστικής επανάστασης και της εργατικής εξουσίας. Αυτή είναι η τεράστια πρόκληση και αναζήτηση της εποχής μας. Πάνω σε αυτό θα κριθούμε όλοι. Ευχόμαστε και ελπίζουμε μέσα από το 2ο Συνέδριό σας να δώσετε θετικές απαντήσεις στην πρόκληση και να συμβάλετε θετικά σε αυτή την αναζήτηση».
Χαιρετισμούς, τέλος, στην εναρκτήρια πολιτική εκδήλωση για το 2ο συνέδριο απηύθυναν ο Γ. Μπανιάς (ΑΚΟΑ), ο Γ. Θεωνάς (ΚΕΔΑ), η Μ. Μπόλαρη (ΔΕΑ), ο Γ. Σαπουνάς (ΚΟΚΚΙΝΟ) και ο Γ. Ελαφρός (ΝΑΡ). Εξάλλου, είχαν προσκληθεί και το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ, που όμως δεν παραβρέθηκαν «για πολιτικούς λόγους», όπως μας δήλωσαν.
Η εκδήλωση έκλεισε με την «υπόσχεση» από τα μέλη της ΚΟΕ για περισσότερη τόλμη στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου στη χώρα μας, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, σε συστράτευση με τη Διεθνή Κοινότητα των Λαών.