Ματιές στον κόσμο

τ.280, 18/12/2009

Το κακό παράδειγμα εξαπλώνεται και στην Κροατία

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις πανεπιστημίων στην Αυστρία και τη Γερμανία, κύμα καταλήψεων που διάρκεσαν δύο εβδομάδες σημειώθηκε και στη «συντηρητική» Κροατία. Καταδικάζοντας τη φάρσα του δήθεν διαλόγου που οργάνωσε η κυβέρνηση, η κροατική σπουδάζουσα νεολαία απάντησε με καταλήψεις στα πανεπιστήμια του Ζάγκρεμπ και άλλων πόλεων – και μάλιστα σε αυτές έπαιξαν σημαντικό ρόλο, παρά τις μικρές δυνάμεις τους, οι αριστερές οργανώσεις. Οι φοιτητές αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις και την επιβολή διδάκτρων, προτάσσοντας το… οπισθοδρομικό σύνθημα «η παιδεία δεν είναι για πούλημα». Δεν είναι να απελπίζεται κανείς αν σκεφτεί πόσο λίγα καταλαβαίνουν από ελεύθερη οικονομία όλοι αυτοί οι νέοι; Τόσα χρόνια δημοκρατίας δεν τους δίδαξαν τίποτα…

 

 

Οι ιθαγενείς της Ινδίας δίνουν τη μάχη της σοδειάς υπό την προστασία των ανταρτών

Στη Δυτική Βεγγάλη είναι εποχή συγκομιδής. Όμως το ινδικό κρατίδιο συγκλονίζεται από την εξέγερση των ιθαγενών και από την τεράστια κατασταλτική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η κεντρική εξουσία και η τοπική «αριστερή» κυβέρνηση. Οι μαοϊκοί αντάρτες πρότειναν 15θήμερη ανακωχή ώστε να μαζευτεί η σοδειά, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν. Προχτές σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση ο μαοϊκός ηγέτης Κισένι τόνισε ότι «αφού η κυβέρνηση αρνείται την εκεχειρία, οι αντάρτες μας θα προστατέψουν τη συγκομιδή». Η συγκέντρωση θορύβησε τις αρχές επειδή, παρόλο που είχε αναγγελθεί δημόσια, οι κυβερνητικές δυνάμεις φρόντισαν να… αποτραβηχτούν – άλλο να σφάζεις ανυπεράσπιστα γυναικόπαιδα, κι άλλο να τα βάλεις με τις ισχυρές ανταρτικές δυνάμεις που περιφρουρούν πλέον την περιοχή.

 

 

Και ο κύριος Λούλα, πέρα βρέχει…

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλσιο Ματσάδο και ο Γκίλσον Γκονσάλβες, στελέχη της Ένωσης Φτωχών Χωρικών, απήχθησαν από παραστρατιωτικούς στην επαρχία Ροντόνια της Βραζιλίας. Την επόμενη μέρα τα πτώματά τους βρέθηκαν φρικτά κακοποιημένα. Η κεντρική κυβέρνηση της Βραζιλίας, που υποτίθεται ότι θα προωθούσε την αγροτική μεταρρύθμιση, κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στην παρακρατική βία που χρηματοδοτείται και κατευθύνεται από τους τσιφλικάδες με τη συνενοχή των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων. Εκατομμύρια χωρικοί και εργάτες γης, περιλαμβανομένου του πανίσχυρου Κινήματος Ακτημόνων (MST), συνεχίζουν τις καταλήψεις γης και καταγγέλλουν πλέον ανοιχτά την κυβέρνηση του Λούλα, απαιτώντας την αναδιανομή των τσιφλικιών και την παραδειγματική τιμωρία των παρακρατικών.

 

 

«Εκλογές» στην Ονδούρα

Στις «εκλογές» που σκάρωσε η χούντα της Ονδούρας η αποχή, παρά την κρατική τρομοκρατία, ξεπέρασε το 60%. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι δολοφονίες αγωνιστών, με τελευταία αυτή του στελέχους της αντίστασης Ουόλτερ Τρότσες (φωτό αριστερά). Ο Τρότσες είχε ήδη απαχθεί μία φορά από κουκουλοφόρους των μυστικών υπηρεσιών, αλλά δραπέτευσε και κατήγγειλε δημόσια τους απαγωγείς του. Στις 14/12 δολοφονήθηκε από «αγνώστους» στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα. Σημειώστε πάντως ποιος αναγνώρισε τις «εκλογές» ως δημοκρατικές: οι ΗΠΑ, η Πολωνία, η Τσεχία, η Κολομβία και το… Ισραήλ. Οι Βρυξέλλες, σε ρόλο σεμνής κορασίδος, περιορίστηκαν να «χαιρετίσουν την ειρηνική διεξαγωγή τους». Όταν τους πάρει όλους μαζί ο διάολος, θα αναρωτιούνται τι μύγα τσίμπησε τον κόσμο.

 

 

«Αρνούμαι να συμμετάσχω στον άδικο πόλεμο»

Στη φωτογραφία, ο Βρετανός υπαξιωματικός Τζο Γκλέντον ενώ επιχειρεί να επιδώσει επιστολή στο Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, όπου γράφει: «Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν μειώνει την τρομοκρατική απειλή και δεν βελτιώνει διόλου τη ζωή των Αφγανών – αντίθετα, σκορπίζει θάνατο και καταστροφή στη χώρα τους. Η Βρετανία δεν έχει καμιά δουλειά εκεί, ο πόλεμος αυτός δεν είναι δίκαιος. Αρνούμαι να επιστρέψω στο Αφγανιστάν». Λίγο μετά συνελήφθη και τώρα θα περάσει στρατοδικείο: αντιμετωπίζει ποινή άνω των δέκα ετών για λιποταξία κ.λπ. Το αντιπολεμικό κίνημα, στο οποίο συμμετέχουν πλέον δεκάδες στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους, δυσκολεύει κι άλλο την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης των Εργατικών να πείσει το βρετανικό λαό ότι, αν συνεχιστεί η κατοχή, σε… 30-40 χρόνια το Αφγανιστάν θα γίνει Σουηδία.