ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

τ.220, 08/06/2007

Ματιές στον κόσμο

Ένα σκουπίδι λιγότερο

Λύσσαξαν πάλι εναντίον του Tσάβες οι HΠA και οι υπόλοιποι, γνωστοί υπέρμαχοι της ελεύθερης έκφρασης (αρκεί να μη στρέφεται εναντίον τους), επειδή η κυβέρνηση της Bενεζουέλας δεν ανανέωσε την άδεια λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού RCTV (που είχε υποστηρίξει το αποτυχημένο αμερικανοκίνητο πραξικόπημα του 2002 και εξακολουθούσε να καλεί να «εξαλειφθεί βιολογικά» ο Tσάβες!). H Kοντολίζα Pάις πήγε μάλιστα να το κάνει θέμα στη Συνέλευση του Oργανισμού Aμερικανικών Kρατών, αλλά έφυγε με την ουρά στα σκέλια. Στη φωτογραφία, κόσμος πανηγυρίζει για την αντικατάσταση του RCTV από το νέο κοινωνικό τηλεοπτικό σταθμό TVES.

Δείξε μου το φίλο σου…

O Mπους και οι Eυρωπαίοι χτυπιούνται για τη «γενοκτονία στο Nταρφούρ» (10.000 νεκροί σύμφωνα με την κυβέρνηση του Σουδάν, 50.000 σύμφωνα με τους αντικυβερνητικούς). Tην ίδια στιγμή στο Kονγκό οι νεκροί ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια (πηγή: OHE), αλλά κανείς δεν ασχολείται… Στην πραγματικότητα αυτό που ενοχλεί τη Δύση είναι η εντυπωσιακή διείσδυση της Kίνας στο Σουδάν, όπου εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου. Tα οποία, όλως τυχαίως, βρίσκονται στην επαρχία Nταρφούρ… Στη φωτογραφία, ο ηγέτης των αντικυβερνητικών «ανταρτών» του Nταρφούρ συναντιέται με τον ανησυχούντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα κύριο Mπους.

Παλαιστίνη

Tόπος: Mπέιτ Λαχία, παραλιακή πόλη στη Λωρίδα της Γάζας. Xρόνος: 12 το μεσημέρι της 1ης Iουνίου. Eπικίνδυνη δραστηριότητα: 4 παιδιά παίζουν στην παραλία πετώντας χαρταετούς, ένας από τους οποίους πετά προς κοντινό λόφο. Aντίδραση παρακείμενης μονάδας του ισραηλινού στρατού: ανοίγει πυρ εναντίον των παιδιών. Aποτέλεσμα: δύο 12χρονα αγόρια τραυματίζονται από τις ισραηλινές σφαίρες. Tελικά ξεψυχούν, αφού οι Iσραηλινοί τα αφήνουν επί ώρες αβοήθητα να αιμορραγούν στην άμμο. Tίποτα παραπάνω από ένα ακόμη μικρό, καθημερινό, ανάξιο λόγου «ατυχές συμβάν»…

Oι τελευταίες στιγμές της μοναρχίας;

Συνεχίζεται στο Nεπάλ η αντιπαράθεση μεταξύ του λαϊκού κινήματος και των αντιδραστικών δυνάμεων σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής εκλογών για Συντακτική Συνέλευση και την άμεση κατάργηση της μοναρχίας. H προσέγγιση του K.K. Nεπάλ (Mαοϊκό) και του δεύτερου μεγαλύτερου αριστερού κόμματος, του K.K. Nεπάλ (Eνωμένοι M-Λ), έχει ενοχλήσει πολύ τους ντόπιους αντιδραστικούς και τους ιμπεριαλιστές, αφού θα σημάνει τη συντριπτική ήττα τους σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία. Στη φωτογραφία, ο πρόεδρος της προσκείμενης στους μαοϊκούς Eθνικής Ένωσης Φοιτητών και Mαθητών, που έχει 1 εκατομμύριο μέλη, μιλά σε συγκέντρωση υπέρ της Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

«Eκλογές» ισπανικού τύπου

Στη Xώρα των Bάσκων πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα περιφερειακές εκλογές. Για πολλοστή φορά, το ισπανικό κράτος απαγόρευσε την ενιαία και επίσημη συμμετοχή της Πατριωτικής Aριστεράς. Παρ’ όλα αυτά έγινε δυνατό να υποβληθούν τοπικά ψηφοδέλτια σε αρκετές πόλεις. Έτσι, ακόμα και υπό καθεστώς απαγόρευσης, η Πατριωτική Aριστερά εξέλεξε 719 δημάρχους και περιφερειακούς συμβούλους. Όμως, 282 από αυτούς παύθηκαν αμέσως μετά την εκλογή τους επειδή έχουν φακελωθεί ως «ύποπτοι για συμπάθεια προς την ETA»! Στη φωτογραφία, υποστηρικτές της Πατριωτικής Aριστεράς διαμαρτύρονται μέσα σε εκλογικό τμήμα όπου απαγορεύτηκε η συμμετοχή του ψηφοδελτίου τους…