Καμία υποχώρηση
Οι κινητοποιήσεις των γιατρών σε όλη την Ελλάδα έχουν καταρχήν κερδίσει ένα πράγμα: να παραμερίσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και να δώσουν φωνή σε αυτούς που μέσα στα νοσοκομεία καλούνται να βγάλουν τη "βρώμικη" δουλειά. Κατόρθωσαν να εκφράσουν τους ανθρώπους, που θέλουν να ζουν από το μισθό τους και εναντιώνονται στα κάθε λογής παράσιτα, που θησαυρίζουν από τον πόνο του κοσμάκη.
Ο κόσμος αυτός κατόρθωσε πριν από δυο μήνες με τη μαζική κινητοποίηση του να υποχρεώσει τον Αβραμόπουλο να υπογράψει μια προχωρημένη κλαδική σύμβαση, που έσπαζε την εισοδηματική πολιτική και την αντιλαϊκή αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Μια σύμβαση που θα εξασφάλιζε 3 βασικά πράγματα: προσλήψεις, αξιοπρεπείς μισθούς και ωράρια. Η ύπουλη μεθόδευση της κυβέρνησης να πάρει πίσω την υπογραφή της και μετά από σημαντική καθυστέρηση 2μιση μηνών να κατεβάσει ένα ν/σ που είναι διαφορετικό από τη συμφωνία, μόνο με ένα τρόπο μπορεί να απαντηθεί. Με τη μαζική κινητοποίηση από την πλευρά των γιατρών που θα βάζει το αυτονόητο: την κύρωση της κλαδικής σύμβασης ακριβώς έτσι όπως είχε συμφωνηθεί. Τα λογής λογής τερτίπια και κόλπα από την πλευρά της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να περάσουν.
Ο ιατρικός κόσμος έχει δείξει τις διαθέσεις του. Η απεργία της προηγούμενης εβδομάδας είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή (σε ποσοστά που άγγιξαν το 100% σε ορισμένα νοσοκομεία) ενώ και αυτή τη βδομάδα η απεργία είχε ανάλογη συμμετοχή. Το κλείσιμο 6 μεγάλων νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα (Κρατικό Νίκαιας, Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Λάρισας) και η απόσυρσή τους από τη γενική εφημερία ήταν μια κίνηση που είχε σημαντικό αντίκτυπο, έδειξε στους γιατρούς τον δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα, και πέρασε μηνύματα. Οι γιατροί στήριξαν μαζικά τις κινητοποιήσεις τους, βρίσκονταν μπροστά στις πόρτες του νοσοκομείου και δέχονταν μόνο τα απολύτως επείγοντα περιστατικά ενώ οι απεργιακές επιτροπές φρόντισαν να μην κινδυνέψει κανένας άρρωστος. Το βασικό ερώτημα είναι ένα: θα μπορέσει η συνδικαλιστική ηγεσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστεί για μια φορά τους αγωνιζόμενους γιατρούς; Ή θα υποχωρήσει μπροστά στις πιέσεις του υπουργείου και θα δεχθεί να υπογράψει άλλη κλαδική συμφωνία από αυτή που είχε δεσμευθεί πριν από 2μιση μήνες;
Ο πανικός της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες είναι παροιμιώδης. Μέρα με την ημέρα κάνει διάφορες υποχωρήσεις και οι εξελίξεις είναι καθημερινές. Η ψήφιση του ν/σ αναβλήθηκε για την Τρίτη 24 /2 εν μέσω αντεγκλήσεων με το ΠΑΣΟΚ -που προκλητικά μιλούσε για δήθεν "παροχολογία" και υπερασπίζονταν μόνο τα συμφέροντα μιας ισχνής μειοψηφίας διευθυντών του ΕΣΥ. Και ο Αβραμόπουλος προσπαθεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα: πώς η "βαθιά τομή" που υποτίθεται ότι σχεδίασε σε συνεργασία με τους γιατρούς έχει προκαλέσει τέτοιες κινητοποιήσεις από την πλευρά τους…
Τάσος Γιακουμής,
επιμελητής Β’ ΕΣΥ,
μέλος του ΔΣ της Ε.Ι.Ν. Αχαΐας και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ