Σε ανοιχτή σύγκρουση εξελίσσεται από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η αντιπαράθεση που υπέβοσκε εδώ και μήνες στο Νεπάλ. Ο επικεφαλής του τακτικού στρατού, στρατηγός Καταουάλ, αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, με την ενθάρρυνση της Ινδίας και της Δύσης, τον κάλυψαν και επιδιώκουν κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τους μαοϊκούς. Ο επικεφαλής του Ενοποιημένου Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) Πρατσάντα, και όλοι οι μαοϊκοί υπουργοί, αποχώρησαν την περασμένη Δευτέρα από την κυβέρνηση, αφού παραβιάζονται πλέον ανοιχτά όλες οι συμφωνίες. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στους δρόμους απαιτώντας από το στρατό να υπακούει στην πολιτική εξουσία, ενώ όλες οι μονάδες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.
Το πρόβλημα ξεκίνησε εδώ και δύο εβδομάδες, όταν η κυβέρνηση διέταξε τον στρατηγό Καταουάλ να σταματήσει τη διαδικασία πρόσληψης νέων στελεχών στο στρατό, και να σεβαστεί τους όρους των ειρηνευτικών συμφωνιών (που επιβάλλουν “πάγωμα” των νέων στρατολογήσεων και συγχώνευση του τακτικού στρατού με τις ένοπλες δυνάμεις των μαοϊκών – την οποία όμως σαμποτάρουν οι αντιδραστικοί). Ο στρατηγός, με τις πλάτες της Ινδίας, των ΗΠΑ και των συντηρητικών κομμάτων (ιδίως του “Νεπαλέζικου Κογκρέσου”), αρνήθηκε να υπακούσει. Μετά από αυτό οι οπαδοί του Ενοποιημένου Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) ξεκίνησαν αλλεπάλληλες τεράστιες διαδηλώσεις, απαιτώντας το αυτονόητο: την υπακοή του στρατού στην κυβέρνηση. Την Κυριακή 3 Μάη η κυβέρνηση αποφάσισε να συνταξιοδοτήσει τον στρατηγό Καταουάλ.
Όμως οι υπουργοί της δεξιάς πτέρυγας του κυβερνητικού συνασπισμού, με προεξάρχοντες αυτούς του ρεφορμιστικού κόμματος “Κ.Κ. Νεπάλ (Ενωμένοι Μ-Λ)”, ενώ αρχικά είχαν συμφωνήσει, τελικά διαφώνησαν και αποχώρησαν (στο εσωτερικό του κόμματος αυτού επικρατεί τώρα αναβρασμός – πολλά στελέχη του δηλώνουν ότι κακώς ήρθαν σε ρήξη με τους μαοϊκούς, αφού είναι θέμα αρχής η υπακοή του στρατού στην πολιτική ηγεσία). Νωρίς το πρωί της Δευτέρας 4 Μάη ο πρόεδρος της χώρας (που έχει σύμφωνα με το Σύνταγμα διακοσμητικό ρόλο) κάλεσε τον στρατηγό να μην υπακούσει στην κυβέρνηση. Έτσι λίγες ώρες αργότερα οι μαοϊκοί κατέληξαν στην απόφαση να περάσουν στην αντιπολίτευση – εάν δεν υπάρξουν “άλλες” εξελίξεις. Ταυτόχρονα σήμανε γενικός συναγερμός στα στρατόπεδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Σύμφωνα με δήλωση του διοικητή της 7ης Μεραρχίας, “ο ΛΑΣ πέρασε σε στάδιο ύψιστης ετοιμότητας και αναμένει τις εντολές του Κόμματος”.
Την επόμενη μέρα, Τρίτη 5 Μάη, ξέσπασαν νέες διαδηλώσεις στο Κατμαντού και σε άλλες πόλεις. Ταυτόχρονα, το κοινοβούλιο παραλίγο να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, όταν οι μαοϊκοί βουλευτές δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη λειτουργία του ώσπου να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη. Η απόπειρα “κανονικής” συνέχισης των εργασιών της Βουλής πνίγηκε μέσα στα συνεχή συνθήματα των μαοϊκών βουλευτών, και η συνεδρίαση διαλύθηκε. Οι μαοϊκοί “υποσχέθηκαν” ότι το κοινοβούλιο δεν θα λειτουργήσει ωσότου ο πρόεδρος περιοριστεί στα διακοσμητικά του καθήκοντα, και ο στρατηγός Καταουάλ πάει στο σπίτι του.
Ενδιαφέρον έχει και η θρασύτατη παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κάλεσαν “όλες τις πλευρές” (!) “να κινηθούν υπεύθυνα και με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές” – αφού, μαζί με την Ινδία, υποκίνησαν την ανταρσία των στρατιωτικών και έβαλαν τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις να συμπράξουν εναντίον των μαοϊκών. Όμως τα πράγματα είναι δύσκολα για το “Νεπαλέζικο Κογκρέσο” και το αχαρακτήριστο “Κ.Κ. Νεπάλ (ΕΜΛ)”, αφού και να συνεργαστούν (όπως εύχονται η Δύση και η Ινδία) δεν έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εξάλλου την Τετάρτη 5 Μάη ο Πρατσάντα έκανε σαφή δήλωση σχετικά με την πιθανότητα επιστροφής των μαοϊκών στην κυβέρνηση: “Η απομάκρυνση του στρατηγού Καταουάλ δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Πριν αρχίσει οποιοσδήποτε διάλογος, πρέπει να ακυρωθεί η αντισυνταγματική κίνηση του προέδρου και να εφαρμοστεί η απόφαση εκδίωξης του Καταουάλ”.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η κατάσταση παραμένει εντελώς ρευστή. Το κίνημα έχει ν’ αντιμετωπίσει τη συνδυασμένη και ανοιχτή πλέον επίθεση ξένων και ντόπιων αντιδραστικών. Όμως με την επιλογή της αποχώρησης από την κυβέρνηση, ο Πρατσάντα και η μαοϊκή ηγεσία έδειξαν ότι η διάθεσή τους να αποφύγουν τη σύγκρουση δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτούν την παραβίαση της στοιχειώδους δημοκρατικής τάξης. Τώρα φαίνεται η σπουδαιότητα της άρνησης των μαοϊκών να διαλύσουν το Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, ο οποίος συνιστά βασικό αποτρεπτικό “επιχείρημα” του επαναστατικού κινήματος, μαζί με τις λαϊκές μάζες και τη νεολαία που υπερασπίζονται τις κατακτήσεις τους βγαίνοντας και πάλι μαζικά στους δρόμους.
“Δεν είναι επιλογή μας η επιστροφή στον ένοπλο αγώνα, αλλά ούτε τη φοβόμαστε αν δεν υπάρξει δημοκρατική λύση”: αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει σήμερα προς όλες τις κατευθύνσεις το Ενοποιημένο Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό).
Ερρίκος Φινάλης
Διαβάστε το βιβλίο των εκδόσεων Α/συνεχεια
Νεπάλ:
Η πρώτη Επανάσταση του 21ου αιώνα
Τα δέκα χρόνια λαϊκού πολέμου υπό την καθοδήγηση του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό), και η παλλαϊκή εξέγερση του 2006, ανέτρεψαν τη μοναρχική θεοκρατική δικτατορία. Οι εκλογές του Απριλίου 2008 ανέδειξαν τους μαοϊκούς σε πρώτη δύναμη.
Αυτή η συλλογή κειμένων των σημαντικότερων ηγετών του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό) μας επιτρέπει να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι την ιστορία, τις εμπειρίες και τις απόψεις των πρωταγωνιστών της πρώτης Επανάστασης του 21ου αιώνα.
Ένα βιβλίο για κάθε προοδευτικό άνθρωπο που θέλει να μάθει ποιοι είναι, τι πραγματικά σκέφτονται και τι σχεδιάζουν οι πρωτεργάτες μιας μέχρι πρότινος “άγνωστης” Επανάστασης!