Σημαντικές διεργασίες γίνονται το τελευταίο διάστημα στους χώρους των κτηνοτρόφων και των αγροτών. Οι διεργασίες αφορούν τα ζητήματα της οργάνωσής τους ώστε να ξεπεραστούν οι αδυναμίες που φάνηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του Ιανουαρίου αλλά και να προωθηθούν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις περισσότερο από όσο θέλουν οι ξεπερασμένες και συμβιβασμένες "ηγεσίες". Έτσι, τις προηγούμενες μέρες έγιναν δύο συναντήσεις που είχαν αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον. Η πρώτη Πανελλαδική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων στο Αγρίνιο και η πρώτη συνάντηση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αγροτών της Πελοποννήσου στις Ρίζες Τεγέας στην Αρκαδία. Η εφημερίδα μας βρέθηκε εκεί και παρακολούθησε από κοντά και τις δύο διαδικασίες.
Αγρίνιο: 1η Πανελλαδική Συνέλευση Κτηνοτροφών
Η πρώτη Πανελλαδική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε στις 22/2 στο Αγρίνιο, παρουσία προέδρων κτηνοτροφικών συλλόγων σχεδόν από όλη την Ελλάδα. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τη Θεσσαλία, τον Έβρο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχε διάθεση να πάρουν μέρος στις διαδικασίες της συνέλευσης εκπρόσωποι και από άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. από Κρήτη) που δεν μπόρεσαν όμως να έρθουν λόγω της απόστασης και της φύσης της δουλειάς του κτηνοτρόφου που απαιτεί συνεχή παρουσία. Στη συνέλευση τέθηκαν από όλους τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου και διατυπώθηκε η ανάγκη οργάνωσης των κτηνοτρόφων για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, χωρίς περιχαράκωση και κομματικά δεσμά. Χαρακτηριστική ήταν, γι’ αυτό το ζήτημα, η δήλωση του εκπροσώπου της Βοιωτίας ότι "το δικό μας κόμμα είναι το γάλα".
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι κτηνοτρόφοι που μαζεύτηκαν στο Αγρίνιο προχώρησαν στη δημιουργία της Πανελλαδικής Ένωσης Κτηνοτρόφων. Παρακάτω παραθέτουμε συνέντευξη του Δημήτρη Καμπούρη, προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και πρόεδρο των κτηνοτρόφων της Χαλκιδικής και δήλωση του Δημήτρη Μολώνη, προέδρου των κτηνοτρόφων της Αιτωλοακαρνανίας.
Η κτηνοτροφία υπό εξαφάνιση, τoυ Δημήτρη Μολώνη*
Οι κτηνοτρόφοι στο νομό βρίσκονται σε πολύ δύσκολή θέση. Η τιμή του γάλακτος εδώ και δεκαεφτά χρόνια έχει παραμείνει η ίδια. Το πρόβειο γάλα το πουλάγαμε τριακόσιες δραχμές και το πουλάμε στην ίδια τιμή και σήμερα.Το κρέας το 1992 είχε δύο χιλιάδες τριακόσιες δραχμές, σήμερα το κρέας έχει τεσσεράμισι ευρώ που σημαίνει χίλιες τριακόσιες πενήντα δραχμές.
Αν η πολιτεία δεν πάρει μέτρα, η κτηνοτροφία στο νομό και σε όλη την Ελλάδα θα εξαφανιστεί. Τα παιδιά μας αλλά και άλλοι νέοι άνθρωποι δεν πρόκειται να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα τόσο στο νομό όσο και στην υπόλοιπη χώρα να εξαφανίζεται σιγά-σιγά. Για να κάνεις διακόσια πρόβατα χρειάζεσαι σε πρώτη φάση πενήντα χιλιάδες ευρώ. Το μεροκάματο που σου δίνει το πρόβατο είναι εκατόν πενήντα με εκατόν ογδόντα κιλά γάλα, που όμως δεν φτάνουν για να τραφεί το πρόβατο. Χρειάζονται διακόσια πενήντα κιλά γάλα ετησίως, με τις σημερινές τιμές, για να είναι βιώσιμη η παραγωγή Δεν γίνεται να λένε ότι θα κάνουν εκείνο ή το άλλο για τους νέους κτηνοτρόφους αλλά να μην αλλάζουν οι τιμές. Από όλο τον νομό φεύγουν κοπάδια, πουλιούνται γιατί οι παραγωγοί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.
*πρόεδρος κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας
"Ο συντονισμός ήρθε μέσα από αγώνες"
Συνέντευξη με τον Δημήτρη Καμπούρη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων
Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία;
Εδώ και τρία χρόνια οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε μία διαρκή κινηματική κατάσταση. Μέσα από τους αγώνες δημιουργήθηκε η ανάγκη για έναν καλύτερο συντονισμό των κτηνοτροφικών συλλόγων πανελλαδικά. Σήμερα είχαμε την πρώτη καταστατική συνέλευση και την εκλογή του πρώτου Δ.Σ.
Πώς βλέπετε την κατάσταση στην κτηνοτροφία σήμερα με τα νέα δεδομένα;
Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, δεν πρέπει να περιμένουν από κανέναν τίποτα. Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων είναι μία ελπιδοφόρα πρώτη κίνηση για την καλύτερη οργάνωση των κτηνοτρόφων σε συνεταιριστική βάση.
Οργανωμένοι σε υγιείς, δραστήριους συνεταιρισμούς μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες και όχι στη συνδρομή και στήριξη της πολιτείας, πολύ περισσότερο στην ΕΕ η οποία με την ΚΑΠ και την αναδιάρθρωση της νέας ΚΑΠ, θα οδηγήσει στον αφανισμό της κτηνοτροφίας.
Τι περιμένετε από τη δημιουργία της ένωσης και πού μπορεί να σας οδηγήσει;
Καταρχήν να αποκτήσουμε συνδικαλιστική φωνή σε πανελλήνιο επίπεδο. Μέσα από την Ένωση μπορεί να καλλιεργηθεί βαθύτερο πνεύμα συλλογικότητας σε όλους τους κτηνοτρόφους και βαθύτερη συνδικαλιστική και ταξική συνείδηση.
Οι αγρότες της Πελοποννήσου συντονίζονται
Σε προηγούμενο φύλλο υπήρξε αναλυτικό ρεπορτάζ για τα γεγονότα στο μπλόκο του Ισθμού. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες οι πρόεδροι των ενώσεων των συνεταιρισμών που έχουν αυτοδιοριστεί εκφραστές των αγροτών προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Κάνουν συναντήσεις με τον υπουργό παρακαλώντας για αποζημιώσεις σε καλλιέργειες που είναι έξω από το "πακέτο στήριξης" (π.χ. εσπεριδοειδή), με προφανή στόχο να αποφύγουν την ολοκληρωτική ξεφτίλα στα μάτια των αγροτών. Δεν επέλεξαν να οργανώσουν συλλογικούς αγώνες, οπότε αναγκαστικά παρακαλάνε τώρα για ψίχουλα και αντιμετωπίζονται σαν επαίτες.
Το προκλητικό ξεπούλημα του μπλόκου και η απόσταση των συνδικαλιστικών ηγεσιών (πρόεδροι συνεταιρισμών και ΠΑΣΕΓΕΣ) από τους αγρότες και τα συμφέροντά τους, ανέδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο την ανάγκη αυτοοργάνωσης και δικτύωσης των αγροτών.
Γέννημα αυτής της ανάγκης ήταν μια συνάντηση αγροτών που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Ρίζα Αρκαδίας. Περίπου 40 αγρότες από Κορινθία, Αρκαδία, Λακωνία και Αργολίδα για πάνω από τέσσερις ώρες συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πιθανούς τρόπους συσπείρωσης και δράσης. Οι εκτιμήσεις για τη φθίνουσα πορεία του αγροτικού εισοδήματος και των αγροτικών προϊόντων ήταν κοινές ενώ υπήρξε ποικιλία απόψεων για τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων. Συμφωνία υπήρξε και στην ανάγκη υπέρβασης των συνδικαλιστικών ηγεσιών του αγροτικού χώρου και στη λειτουργία με όρους ισότητας και αμεσοδημοκρατίας.
Αποφασίστηκε η δημιουργία μιας Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αγροτών Πελοποννήσου, της οποίας την πρώτη ανακοίνωση δημοσιεύουμε. Αποφασίστηκε και μια δεύτερη ανακοίνωση που καταγγέλλει κλήσεις που δέχτηκαν αγρότες που συμμετείχαν στο μπλόκο από την αστυνομία με φανερό στόχο την τρομοκράτηση και την ποινικοποίηση του αγροτικού κινήματος.
Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αγροτών Πελοποννήσου
Η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγροτών Πελοποννήσου, που μαζευτήκαμε σήμερα στις 11/2/2009, στις Ρίζες Τεγέας Αρκαδίας, κάναμε το πρώτο βήμα για μια μόνιμη συζήτηση για προβληματισμό και δράσεις επάνω στον αγροτικό τομέα.
Διαπιστώσαμε ομόθυμα:
Α) τη δραματική εξέλιξη στον αγροτικό τομέα, με την απαξίωση της αγροτικής γης, τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, την ερήμωση της περιφέρειας.
Β) την αναγκαιότητα και νέων μορφών οργάνωσης και διεκδίκησης, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και αυτοοργάνωση, με κύρια χαρακτηριστικά την ανακλητότητα και την αιρετότητα.
Γ) τη διάθεσή μας για μια αγροτική συνείδηση που θα υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια των καλλιεργητών της μάνας γης, την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, την αυτάρκεια της κοινωνίας.
Καλούμε όλο τον αγροτικό πληθυσμό της Πελοποννήσου να συμμετάσχει στις ανοιχτές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις και τα χωριά.
Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγροτών Πελοποννήσου, Ρίζες, 11/2/2009
Καταγγελία
…καταγγέλλουμε την προσπάθεια από την πλευρά της αστυνομίας, για τρομοκράτηση αγροτών του μπλόκου του Ισθμού, με τηλεφωνικές κλήσεις (προς το παρόν). Όσοι επιδιώξουν να στήσουν αγροτοδικεία θα βρουν μπροστά τους τη σθεναρή αντίσταση των αγροτών. Η κοινωνία δεν κινδυνεύει από τους αγροτικούς αγώνες αλλά από τις εφαρμοσμένες καταστροφικές αγροτικές πολιτικές.
Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αγροτών Πελοποννήσου, Ρίζες, 11/2/2009