Ο λαός με μια ακόμα μεγαλειώδη κινητοποίηση είπε: Πάρτε το πίσω ή φύγετε!

τ.239, 21/03/2008

Συνέντευξη του Χρήστου Παναγιωτόπουλου: Αγώνας διαρκείας μέχρι την ανατροπή της πολιτικής Καραμανλή

Μεταξύ των κορυφαίων κινητοποιήσεων ενάντια στο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι και αυτή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης, υλοποιώντας ένα "σαρκοζικής" έμπνευσης σχέδιο, έστησε έναν απεργοσπαστικό μηχανισμό, μετατρέποντας σε χωματερή τον Ελαιώνα. Πολλοί απεργοί, με τη συμπαράσταση κατοίκων, περιφρούρησαν την Κυριακή 16 Μάρτη το χώρο του Ελαιώνα για να ματαιώσουν τα σχέδια Κακλαμάνη. Εκεί βρέθηκε και η "Αριστερά!", στην οποία μίλησε ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Βύρωνα.

Βρισκόμαστε εν μέσω δυναμικών απεργιακών κινητοποιήσεων. Πώς εκτιμάς ότι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας από εδώ και πέρα;

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζουμε τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις με στόχο να μην περάσει το ασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης Καραμανλή. Ήδη βρισκόμαστε στην εξέλιξη μιας μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης και, παρά τις αδυναμίες που υπάρχουν στο συντονισμό ευρύτερων τμημάτων και κλάδων των εργαζομένων, η απεργία κρατάει και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην κυβέρνηση. Η δυναμική της απεργίας δεν φαίνεται μόνο από τη συμμετοχή των εργαζόμενων και την επιμονή για συνέχιση, αλλά και από τη μεγάλη συμπαράσταση που βρίσκει από τους πολίτες. Αυτό δείχνει ότι η δυσαρέσκεια του λαού σήμερα είναι πολύ ευρύτερη, ανεξάρτητα από το πώς εκφράζεται με τις διάφορες απεργίες. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει τώρα συντονισμένος αγώνας μέχρι τη ρήξη και την ανατροπή της πολιτικής Καραμανλή με αιχμή το ασφαλιστικό ζήτημα. Από αυτή την άποψη, νομίζουμε ότι τις επόμενες μέρες ο αγώνας μας είναι κρίσιμος. Πρέπει όλη η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι –και εδώ έχουν ευθύνες οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος– να παλέψουμε για να δημιουργηθούν όλοι εκείνοι οι όροι ώστε να υπάρχει ένας γενικευμένος εργατικός αναβρασμός και να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση του Καραμανλή να υποχωρήσει και να πάρει το νομοσχέδιο πίσω.

Τι απαντάτε στο δήμαρχο της Αθήνας που έχει στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό;

Ο κύριος Κακλαμάνης προκαλεί με τη στάση του και χύνει κροκοδείλια δάκρια. Δήθεν καθαρίζει την Αθήνα, ενώ έχει μετατρέψει σε ανοιχτή χωματερή μια ήδη υποβαθμισμένη περιοχή, τον Ελαιώνα. Προσπαθεί να καθαρίσει τις πλατείες του Κολωνακίου, φτιάχνοντας μια έστω και προσωρινή χωματερή στο γήπεδο του Παναθηναϊκού σε μια προσπάθεια να σπάσει την απεργία των εργαζομένων. Αντί –ως οφείλει ως δήμαρχος αυτής της πόλης– να απαιτήσει από την κυβέρνηση να δοθεί λύση στα προβλήματα των εργαζόμενων, πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός απεργοσπαστικού μηχανισμού. Οι απεργοί εμποδίζουμε μαζί με κατοίκους της περιοχής τη διαδικασία φόρτωσης και μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο υπερασπίζουμε το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα και την απεργιακή μας κινητοποίηση.