Ο λαός με μια ακόμα μεγαλειώδη κινητοποίηση είπε: Πάρτε το πίσω ή φύγετε!

τ.239, 21/03/2008

"Δεν θέλουμε το ΙΚΑ σας"

Το σύνθημα αυτό είχε αναρτήσει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και προκάλεσε την κριτική της κ. Παπαρήγα, η οποία το θεώρησε συντεχνιακό, ότι δεν βοηθούσε τον κοινό αγώνα και ότι αναδείκνυε τους εργαζομένους της ΔΕΗ "παραπάνω" από τους υπόλοιπους. Άσχετα όμως από το συγκεκριμένο πανό η άρνηση της ένταξης στο ΙΚΑ, το "δεν θα μας πετάξετε στο ΙΚΑ" είναι κοινή για όλους τους εργαζόμενους των υπό ενοποίηση ταμείων (ΔΕΗ, τραπεζοϋπάλληλοι κ.λπ). Άρα, λοιπόν, χρειάζεται μια τοποθέτηση για το ζήτημα.

Κατ’ αρχάς, τα περί "ισότητας" επιχειρήματα (ή διαφορετικά, η διόρθωση των στρεβλώσεων) αποτελούν το κυρίαρχο κυβερνητικό επιχείρημα, το οποίο είναι πέρα για πέρα αντιδραστικό. Όχι γιατί δεν είναι είναι επιθυμητή η ισότητα, αλλά γιατί η επιβαλλόμενη ισότητα προς τα κάτω αποτελεί έναν οδοστρωτήρα δικαιωμάτων και καταχτήσεων. Και μάλιστα με τέτοιον τρόπο, που και ακόμα και οι σημερινοί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΙΚΑ θα χάσουν, αφού στο ίδρυμα φορτώνονται συνταξιούχοι και ταμεία χωρίς κανένα πόρο, εξασφαλίζοντας έτσι τη χρεοκοπία του.

Εκτός αυτού, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως περισσότερα δικαιώματα σημαίνουν και περισσότερες κρατήσεις και πως αυτά τα λεφτά των εργαζομένων "εξαφανίζονται" για λόγους "ισότητας".

Ο αγώνας ενάντια στις ενοποιήσεις προς τα κάτω θίγει άραγε τον κοινό αγώνα των εργαζομένων; Ξεπερνάμε τον πειρασμό να σχολιάσουμε το ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει το διαχωρισμό των εργαζομένων –θα καταγγείλει άραγε και το ΠΑΜΕ;– και πάμε παρακάτω. Σε καμιά περίπτωση. Εργαζόμενοι των οποίων θίγονται τα δικαιώματα έχουν καθήκον και δικαίωμα να αγωνιστούν. Στην περίπτωση αυτή, η ενότητα των εργαζόμενων θα πρέπει να εκφραστεί πρώτιστα μέσα από την αλληλεγγύη και την ενεργή συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα. Το σύνθημα "όχι ενοποιήσεις προς τα κάτω" μπορεί να ενώσει, και όχι να διαχωρίσει, και να ενώσει όχι μόνο τους εργαζόμενους των "ευγενών ταμείων" αλλά όλους τους εργαζόμενους.

Τέλος, όσον αφορά το "δεν θέλουμε το ΙΚΑ σας", είναι ένα σύνθημα το οποίο δεν απευθύνεται στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ αλλά στο κράτος και εκφράζει όλους τους εργαζόμενους, με πρώτους και κύριους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Γιατί αυτοί πρώτοι απ’ όλους βιώνουν το χάλι των εξωτερικών ιατρείων, τις ατελείωτες ουρές, τις άθλιες παροχές και τις συντάξεις πείνας. Κοντά σ’ αυτούς όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν θέλουν τέτοια ταμεία και τέτοιες παροχές και όλοι αυτοί φωνάζουν προς την κυβέρνηση "δεν θέλουμε το ΙΚΑ σας".