Άκαρπες αποβαίνουν οι τελευταίες συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ, οι οποίες ασχολούνται τώρα με το θέμα της νομοθετικής εξουσίας.
Ο Ταλάτ εντείνει την αδιαλλαξία, απαιτώντας τη δημιουργία προεδρικού συμβουλίου (στο οποίο θα συμμετέχουν 4 Ελληνοκύπριοι και 3 Τουρκοκύπριοι, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου και αντιπροέδρου) και την εξίσωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην εναλλαγή των θητειών στην εξουσία. Επίσης, απαιτεί ξεχωριστά κοινοβούλια, τα οποία θα εκλέγουν τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, προωθώντας στην ουσία την παγίωση της διχοτόμησης και τη δημιουργία μιας πολύ δυσλειτουργικής και εύθραυστης συνομοσπονδίας, έτοιμης να καταρρεύσει με την πρώτη δυσκολία. Είναι φυσικό η Άγκυρα, που βρίσκεται πίσω απ’ όλα αυτά, να έχει στυλώσει τα πόδια, από τη στιγμή μάλιστα που αισθάνεται ενισχυμένη, μετά την ψήφισή της σαν μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2009-2010. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η παραδοχή του Ταλάτ πως το καθεστώς του ψευδοκράτους εξαρτάται πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά από την Τουρκία.
Ο Χριστόφιας, από την πλευρά του, προτείνει πρόεδρος και αντιπρόεδρος να εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες του ομόσπονδου κράτους. Για τέσσερα χρόνια ο πρόεδρος θα είναι Ελληνοκύπριος και ο αντιπρόεδρος Τουρκοκύπριος και για δύο χρόνια το αντίστροφο. Το υπουργικό συμβούλιο θα ορίζεται από κοινού από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο και θα αποτελείται από 6 Ελληνοκύπριους και 3 Τουρκοκύπριους. Οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα, ενώ, αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας, για να προλάβουν τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής μειονότητας. Παρά το αυξημένο μερίδιο στη νομή της εξουσίας καθώς και στις άλλες παραχωρήσεις που προσφέρει ο Χριστόφιας στους Τουρκοκυπρίους, ο Ταλάτ αντιδρά, και μπροστά στο διαγραφόμενο αδιέξοδο αξιωματούχοι του ΟΗΕ μελετούν τρόπους "βοήθειας" των δύο ηγετών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για επέμβαση του ιμπεριαλιστικού παράγοντα (ΗΠΑ, Αγγλία, ΕΕ).
Ο Χριστόφιας φαίνεται να έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη Μόσχα, την οποία και θα επισκεφθεί στις 18/11/08. Κατά τ’ άλλα, η λύση θα προέρθει μόνο από τους Κυπρίους!
Όμως η είδηση του μήνα έρχεται από το ΚΚΕ, το οποίο, διά στόματος της κυρίας Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο, δηλώνει ότι η πρόταση των Ελληνοκυπρίων για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ρεαλιστική, δίκαιη και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ενός ενιαίου κράτους και όχι διχοτομημένου, χωρίς κηδεμονίες και "μαμάδες και μπαμπάδες". Είδες τι γίνεται όταν έρχονται τα δικά μας παιδιά στην εξουσία. Ξαφνικά, ξεχνάμε τον αντιμπεριαλιστκό αγώνα και συντασσόμαστε και με το δικομματισμό στα πλαίσια των ρεαλιστικών προτάσεων.
Δ.Α.