ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, της Τ.Π.

τ.235, 25/01/2008

Συνεχίζεται η αστυνομική αυθαιρεσία στην Κρήτη

της Τ.Π.

Ακόμα ένα περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει την κρατική καταστολή και την αστυνομική αυθαιρεσία που κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Κρήτης. Το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου, άτομο που ανήκει στον αντιεξουσιαστικό-αναρχικό χώρο απήχθη έξω από το σπίτι του στο Ηράκλειο από ένοπλους κουκουλοφόρους – αστυνομικούς, όπως κατάλαβε ο ίδιος από τη χρήση ασύρματων και από την αμφίεσή τους.

Οι κουκουλοφόροι, αφού ακινητοποίησαν το θύμα, του φόρεσαν κουκούλα, τον έβαλαν σε ένα τζιπ ΒΜW και τον μετέφεραν σε ένα υπόγειο, όπου, κρατώντας τον πάντα ακινητοποιημένο σε καρέκλα και φορώντας του χειροπέδες, του κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται για σύλληψη και ότι δεν υπήρχε σε βάρος του κάποια κατηγορία, αλλά ότι επρόκειτο για "φιλική κουβέντα". Η "φιλική κουβέντα"-ανάκριση που ακολούθησε και που σαν σκοπό είχε την τρομοκράτηση του θύματος, ήταν κυρίως ερωτήσεις για άγνωστα στον ίδιο άτομα, διανθισμένες με ψαρωτικές ερωτήσεις και ατάκες του τύπου "τι τα θέλετε τα όπλα;", "πού ετοιμάζεστε να χτυπήσετε;", "είστε μικροί, θα μεγαλώσετε και θα σας περάσει".

Η όλη "επιχείρηση" κράτησε γύρω στις τέσσερις ώρες και έληξε με την εγκατάλειψη του απαχθέντα στην εθνική οδό Ηρακλείου-Λασιθίου. Το θύμα της απαγωγής προχώρησε τόσο σε γνωστοποίηση του γεγονότος στον τοπικό Τύπο, όσο και σε έγγραφη αναφορά του στον εισαγγελέα, για λόγους αυτοπροστασίας αλλά και για την αποκάλυψη των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στην προσπάθεια τρομοκράτησης του ίδιου αλλά και του χώρου στον οποίο ανήκει, όπως αναφέρει. Η απάντηση σε όλο αυτό της ΕΛ.ΑΣ., φυσικά, ήταν η διάψευση της εμπλοκής της στο περιστατικό και η διάψευση του ότι χρησιμοποιούνται από την αστυνομία συμβατικά τζιπ τέτοιου τύπου (τα γνωστά τζιπάκια που φιγουράρουν στις τηλεοράσεις στα ρεπορτάζ από τα Ζωνιανά).

Αυτό, βέβαια, δεν είναι το πρώτο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας που συμβαίνει στο νησί. Ειδικά τους τελευταίους τρεις μήνες, από το Νοέμβριο του 2007, οπότε και η αστυνομία και η πολιτεία "ανακάλυψαν" την εγκληματικότητα και το εμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή του Μυλοποτάμου, τα περιστατικά αυτά δίνουν και παίρνουν. Πριν από λίγο καιρό, αστυνομικοί επιτέθηκαν με υβριστικά σχόλια σε ομάδα δεκαεφτάχρονων έξω από τις σχολές ΟΑΕΔ του Ηρακλείου με αφορμή το ειρωνικό σχόλιο ενός εξ αυτών, και φόρεσαν χειροπέδες σε κάποιον άλλο διερχόμενο ανήλικο.

Για όσους όμως ζουν στην Κρήτη, αλλά και για όσους θέλουν να βλέπουν και πίσω από τις εικόνες των ειδήσεων, είναι κάτι περισσότερο από πασιφανές ότι, το τελευταίο διάστημα, το πρόσχημα της πάταξης της παραβατικότητας χρησιμοποιείται διαρκώς σε μια προσπάθεια εγκατάστασης ενός καθεστώτος τρομοκρατίας με μεθόδους CΙΑ, καταστολής και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται ο σχεδιασμός εγκαθίδρυσης νέων αστυνομικών τμημάτων, η ίδρυση των ΕΚΑΜ Ηρακλείου, η μετάθεση 650 αστυνομικών από την υπόλοιπη Ελλάδα στην Κρήτη, αλλά και τα προηγούμενα –και μια σειρά από άλλα παρόμοια– περιστατικά άσκησης αστυνομικής βίας. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι στο παιχνίδι αυτό προσπαθούν να εμπλέξουν και το ίδιο το Πανεπιστήμιο Κρήτης, προβάλλοντας την "ανάγκη φύλαξής" του από δημόσιους ή ιδιωτικούς φύλακες.

Οι ίδιοι που τόσα χρόνια κάλυπταν, με συγκεκριμένες πολιτικές και έχοντας ακόμα πιο συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα, την τοπική μαφία, οι ίδιοι που συνεχίζουν να καλύπτουν τη δράση της μαφίας στα νυχτερινά κέντρα της παραλιακής και το εμπόριο ναρκωτικών στους δρόμους της Αθήνας, είναι αυτοί που στηρίζουν την επιβολή της αστυνομικής βίας, την αυθαιρεσία των οργάνων εξουσίας και τον εκφοβισμό όσων δεν μπορούν να στηριχτούν στις πλάτες των ισχυρών (πολιτικών ή μη), αλλά παρ’όλα αυτά αντιστέκονται και αναζητούν το δίκιο τους.