5 δισ. για όπλα εν μέσω κρίσης
Την ώρα που η κυβέρνηση Καραμανλή επικαλείται επίμονα την κρίση για να μοιράσει ψίχουλα σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους και αγρότες. Την ώρα που παιδεία και υγεία υποχρηματοδοτούνται και παραδίδονται στο κεφάλαιο. Την ώρα που ο αστισμός οχυρώνεται ακόμα περισσότερο απέναντι στις κοινωνικές εκρήξεις που έρχονται, την ίδια ώρα, και με τον πλέον προκλητικό και κυνικό τρόπο, ανακοινώνεται η διάθεση μόνο για το 2009 πάνω από 5 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς, οι οποίοι υπηρετούν τους αφεντάδες της κυβέρνησης Καραμανλή σε Ευρώπη και ΗΠΑ και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Η κυβέρνηση, σε μια καταφανή προσπάθεια να ικανοποιήσει όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές που απειλούν και εκβιάζουν, μοιράζει αφειδώς δισ. ευρώ στους "προστάτες" της. Ακροβατώντας σε ένα παιχνίδι διεθνών ισορροπιών και της στήριξης που διακαώς επιθυμεί από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία), επιχειρεί να μοιράσει το "παιχνίδι", υποθηκεύοντας ακόμα περισσότερο το μέλλον των επόμενων γενιών.
Στο παιχνίδι ισορροπιών και συσχετισμών εντάσσεται –και αυτό δεν πρέπει κανείς να το παραβλέπει– το μοίρασμα των δεκάδων εκατ. ευρώ των προμηθειών στον ντόπιο αστισμό που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την παγκόσμια πολεμική βιομηχανία. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το τάιμινγκ των νέων ανακοινώσεων, οι οποίες έγιναν στο τέλος Ιανουαρίου – στην πιο δύσκολη, δηλαδή, περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανακοίνωσε εσπευσμένα στις 22 Γενάρη νέο εξοπλιστικό πακέτο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον υπουργό, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, δόθηκε το "ΟΚ" για την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με τη Γαλλία για την προμήθεια 6 φρεγατών (4+2 option) πολλαπλού ρόλου FREMM συνολικού κόστους 2,2 δισ. ευρώ. Επίσης, άμεσα και χωρίς διαγωνισμό θα γίνει η προμήθεια 15+2 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης. Πρόκειται για το γαλλικό Super Puma της Eurocopter. Για το καθένα η γαλλική πλευρά ζητά περίπου 45 εκατ. ευρώ.
Μέσα στο 2009 θα αποφασιστεί και η προμήθεια 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών. Εδώ ακριβώς παίζεται και ο μεγάλος πολιτικός και οικονομικός τζόγος. Όλοι θυμόμαστε το προηγούμενο ταξίδι του Καραμανλή στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Μπους, ο οποίος του πούλησε 20 F-16. Τώρα, η κυβέρνηση θέλει να δώσει τα διαπιστευτήριά της και στον Ομπάμα και γι’ αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις (με τη συμμετοχή, βέβαια, λόμπι και εμπόρων όπλων), ώστε το ραντεβού με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ να γίνει το Μάρτιο και να κλειστούν οι επόμενες συμφωνίες, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η οικονομία των ΗΠΑ κλυδωνίζεται συθέμελα.
Αυτό που προωθείται από την αμερικανική πλευρά είναι η αγορά περίπου 40 αεροσκαφών. Προηγείται το F-16, ενώ το F-35, που θα παράγεται μετά το 2015, είναι μια από τις πλέον ακριβές επιλογές. Αυτό που διαρρέεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ότι η χώρα μας θα αγοράσει τώρα 10 έως 20 F-16, με κόστος 1,2 δισ. ευρώ, ενώ θα ξεκινήσουν συζητήσεις για την είσοδό της στην ομάδα των χωρών που θα μετέχει στο πρόγραμμα του F-35.
Μέχρι, ωστόσο, να αγοραστούν τα F-35, ικανοποιούνται και οι πιέσεις των Γερμανών με την αγορά 20 ευρωπαϊκών "Γιουροφάιτερ" και άλλων 20 ως προαίρεση, τα οποία θα κοστίσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν αφήνει παραπονούμενο και τον Πούτιν, αφού με εντολή Καραμανλή προχωρά η αγορά 415 ρωσικών αρμάτων BMP-3HEL. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό ή αποκαλυπτικό συσχετισμών και σχεδιασμών, είναι το γεγονός ότι το ενδεχόμενο απόκτησης πολεμικού υλικού από το Ισραήλ δεν ματαιώνεται. Άλλωστε, την "αποτελεσματικότητα" των ισραηλινών όπλων η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να τη διαπιστώσει και στην τελευταία σφαγή στη Γάζα.
Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την εδώ και δεκαετίες ραγιάδικη πολιτική του δικομματισμού, τρέχει να ενισχύσει προκλητικά αφενός τις οικονομίες των μητροπόλεων του καπιταλισμού που κλυδωνίζονται και αφετέρου ως πειθήνιος υπηρέτης ακολουθεί τις προσταγές των ιμπεριαλιστών.
Είναι πασιφανές ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα μαμούθ των τελευταίων δεκαετιών, σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζονται με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, αλλά αφορούν τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και την κατεύθυνση της ΕΕ για κατακόρυφη αύξηση των εξοπλισμών. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, υποδαυλίζονται εντάσεις, με τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.
Είναι ενδεικτικά και άκρως αποκαλυπτικά όσα είπε ο Μεϊμαράκης ανακοινώνοντας τη νέα κούρσα εξοπλισμών: "Οι Τούρκοι θα πρέπει "να νιώθουν την ανάσα μας"", τόνισε, και σημείωσε ότι "η χώρα δεν θα μείνει ανοχύρωτη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα"…
Μιχάλης Σιάχος
30 δισ. αδιαφάνειας, μίζας και ρεμούλας
Οι αμυντικοί εξοπλισμοί που "πρέπει" να κάνει η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία θα πλησιάσουν τα 30 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Άμυνας. Μόνο μέχρι το τέλος του 2010 η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανειλημμένες υποχρεώσεις για εξοπλιστικές προμήθειες που έχουν ήδη γίνει.
Μέχρι το 2020 περίπου 30 δισ. θα προστεθούν στα ήδη εκταμιευμένα 50 δισ. της περιόδου 1996-2010, την ώρα που οι κοινωνικές δαπάνες κόβονται δραστικά και τα λαϊκά στρώματα οδηγούνται στην εξαθλίωση.
Το ψέμα του Καραμανλή, ότι στον προϋπολογισμό του 2009 θα μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες κατά 15%, αποκαλύφθηκε πολύ γρήγορα. Η παγκόσμια οικονομική κρίση που βαθαίνει, επιτάσσει φυγή στον πόλεμο και στο κυνήγι των εξοπλισμών για να διασωθούν οι ιμπεριαλιστές. Και η κυβέρνηση προστρέχει με μεγάλη προθυμία να εκτελέσει εντολές και εκβιασμούς, διατηρώντας τη χώρα στις πρώτες θέσεις των καλύτερων πελατών των εμπόρων όπλων.
Ποιες είναι οι "αγορές του αιώνα"
1974-1977: Αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου στο Βιετνάμ, το ελληνικό κράτος κατορθώνει να προμηθευτεί τα δοκιμασμένα στη νοτιοανατολική Ασία αεροσκάφη Φάντομ (F-4). Την ίδια εποχή εξασφαλίζει την προμήθεια γαλλικών πυραυλακάτων, εξοπλισμένων με τους πυραύλους επιφανείας Εξοσέτ.
1977-1981: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Ευάγγελο Αβέρωφ, υπογράφει τη συμφωνία αγοράς των γερμανικών αρμάτων μάχης Λέοπαρντ 1 και των ολλανδικών φρεγατών.
1985-1989: Ο όρος "αγορά του αιώνα" καθιερώθηκε όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να συμπεριλάβει στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών, εκτός από τα αμερικανικά F-16, και τα γαλλικά Μιράζ 2000.
1990-1993: Με την υπογραφή του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προμηθεύεται από την αμερικανική βιομηχανία επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι AH-64A και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων M270.
1996-2000: Μετά την κρίση των Ιμίων, έχουμε μπαράζ αμυντικών δαπανών. Αγοράζουμε από τους Ρώσους τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα TOP και από τους Γερμανούς την τελευταία έκδοση των αρμάτων μάχης Λέοπαρντ (2A6-HEL), αλλά και τα "περίφημα" υποβρύχια τύπου 214, γνωστά και ως… "υποβρύχια που γέρνουν", και τα οποία ακόμα δεν έχουν παραληφθεί.
2000-2004: Επί υπουργίας Παπαντωνίου, αγορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50.
Αγοράζουμε όπλα για να πάρουμε δάνεια!
Στην παρούσα συγκυρία της διεθνούς πιστωτικής κρίσης, η ασθενής και εξαρτώμενη από τους δανειστές της Ελλάδα είναι αναγκασμένη και πάλι να προσφέρει ή να παζαρέψει βαρύτατα αντισταθμίσματα, προκειμένου να εξασφαλίσει την αναχρηματοδότηση του δυσθεώρητου δημοσίου χρέους των 260 δισ. ευρώ. (…)
Οπως και αν έχει, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, εν μέσω μεγάλης και κατεδαφιστικής οικονομικής κρίσης και χρηματοδοτικής αδυναμίας, έσπευσε να μεταδώσει σε "φίλους" και "εταίρους" την καλή της διάθεση να προμηθευτεί μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, φρεγάτες και υποβρύχια αξίας δεκάδων δισ. ευρώ. (…)
Πιθανότατα η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έστελνε τέτοια μηνύματα αν δεν εξελισσόταν με τόσο δυσμενή τρόπο το ελληνικό χρηματοδοτικό πρόβλημα. Γνωρίζουν οι κκ Κ.Καραμανλής και Ευ.Μεϊμαράκης ότι ο Νικολά Σαρκοζί παίζει τούτη την περίοδο το χαρτί των ευρωομολόγων. Ξέρουν από πρώτο χέρι ότι η Άνγκελα Μέρκελ απαιτεί ταχεία λύση για το υποβρύχιο που γέρνει, και διεκδικεί μετά πάθους δέσμευση για τα Εurofighter, όπως γνωρίζουν ότι ο νεοεκλεγείς Μπαράκ Ομπάμα θέλει παραγγελίες για τους μεγάλους παραγωγούς πολεμικών αεροσκαφών. Όλα αυτά για τα δανεικά που προσφέρονται ακριβά και δύσκολα.
Και άλλοτε στα χρόνια της μεταπολίτευσης η χώρα δεσμεύθηκε πολλαπλώς με τέτοια βαρύτιμα εξοπλιστικά προγράμματα. (…)
Αποσπάσματα άρθρου του Αντώνη Καρακούση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" την Τρίτη 3/2/2009. Τα σχόλια περιττεύουν…
Η θέση της ΚΟΕ
-
Δραστική μείωση των εξοπλισμών, με αύξηση των κοινωνικών δαπανών
-
Αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ
-
Κανένας Έλληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα – Να επιστρέψουν τώρα οι Έλληνες που συμμετέχουν σε "ειρηνευτικές αποστολές"
-
Να κλείσουν οι βάσεις της Σούδας και του Ακτίου
-
Να διαλυθεί το ΝΑΤΟ