ΦΑΚΕΛΟΣ: Ευρωσυνθήκη, δημοψήφισμα τώρα

τ.244, 30/05/2008

Πανευρωπαϊκή συνάντηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς

Με πρωτοβουλία της γαλλικής Επαναστατικής Κομμουνιστικής Λίγκας (LCR) διοργανώνεται στις 31 Μάη – 1 Ιούνη στο Παρίσι μια πανευρωπαϊκή συνάντηση δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Στη συνάντηση αυτή έχουν προσκληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ορισμένες από τις συνιστώσες του, μεταξύ των οποίων και η ΚΟΕ.

Όπως γίνεται φανερό από το κείμενο-κάλεσμα για τη συνάντηση, αλλά και από όσα μας ανέφερε ο Αλαίν Κριβίν –γνωστό στέλεχος της Λίγκας, που βρέθηκε για μερικές μέρες στην Αθήνα για εκδηλώσεις για τα 40χρονα από το Μάη του ’68– σε επαφή που είχε μαζί του η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, το κριτήριο για τις πρσκλήσεις ήταν απλό: Καλέστηκαν όλες οι δυνάμεις που δεν συγκυβερνούν μαζί με τους σοσιαλιστές, που δεν προωθούν την πολιτική κεντροαριστερών κυβερνήσεων. Έτσι, στη συνάντηση αυτή δεν έχουν προσκληθεί η ιταλική Επανίδρυση, ούτε η γερμανική Die Linke, αφού η τελευταία συμπράττει σε κυβερνήσεις μαζί με τους σοσιαλιστές σε διάφορα κρατίδια της Γερμανίας.

Πέρα από τη συζήτηση για τη συγκυρία και τα καθήκοντα που απορρέουν από αυτή, οι διοργανωτές προτίθενται να παρουσιάσουν ένα σύντομο κείμενο σαν διακήρυξη των δυνάμεων που θα παραβρεθούν στη συνάντηση, να αποφασιστεί μια καμπάνια πανευρωπαϊκή (θέματα που "παίζουν" είναι ο πόλεμος, τα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ, οι μετανάστες κ.λπ.). Στο τέλος της συνάντησης θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο παρουσίασης μιας ενιαίας λίστας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τις ευρωεκλογές.

Η συνάντηση αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον για τη στιγμή που γίνεται, στιγμή μεγάλων αναταράξεων στην επίσημη Αριστερά μετά τις εκλογικές αποτυχίες σε Ισπανία και Ιταλία, μπροστά σε μια κλιμάκωση της επίθεσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μπροστά στην αυξημένη ανάγκη για πανευρωπαϊκό συντονισμό των αγώνων, μπροστά στις υπαρκτές –πλην αδύναμες– προσπάθειες επανακαθορισμού της κομμουνιστικής ταυτότητας στη Γηραιά Ήπειρο και, φυσικά, μπροστά σε μια πολιτική μάχη σαν αυτή των ευρωεκλογών, στην οποία μπορούν να καταγραφούν ανακατατάξεις μέσα στην ευρωπαϊκή Αριστερά.

Η ΚΟΕ παρακολουθεί και συμμετέχει σ’ αυτές τις διεργασίες, τόσο σαν συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και σαν οργάνωση, γιατί η ευρωπαϊκή διάσταση της αστικής επίθεσης είναι παρούσα, η ανάγκη συντονισμού των αγώνων μεγαλύτερη από ποτέ και οι διεργασίες για μια αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική Αριστερά σε εμβρυακό στάδιο.