ΦΑΚΕΛΟΣ: Ντόπινγκ, στόχος μια ναρκωμένη κοινωνία

τ.241, 18/04/2008

Η ντόπα του δικομματισμού

Και ξαφνικά για μια ακόμα φορά… όλοι έπεσαν από τα σύννεφα. Σχεδόν όλη η εθνική ομάδα Αρσης Βαρών βρέθηκε ντοπαρισμένη. Υπουργοί πολιτισμού νυν και πρώην, υφυπουργοί αθλητισμού, επίσης, νυν και πρώην, ξαμολήθηκαν να μας πείσουν για τις ευθύνες, τους ενόχους, τις "γνωστές" συνομωσίες εναντίον των λαμπρών σελίδων του ελληνικού αθλητισμού και πάει λέγοντας. Το ίδιο χιλιοπαιγμένο σκηνικό σε μια φαρσοκωμωδία, από αυτές που ξέρει πολύ καλά να στήνει ο δικομματισμός.

Ολοι όσοι έπεσαν και πάλι από τα σύννεφα, είναι αυτοί που όχι απλά ανέχτηκαν, αλλά έστησαν και "πούλησαν" όλα αυτά τα χρόνια την "εθνική έπαρση" στις πλάτες των υπερπρωταθλητών. Είναι διαχρονικά όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του δικομματισμού που καμάρωναν και φωτογραφίζονταν δίπλα στους… τροπαιούχους. Είναι όλοι αυτοί που μετά από κάθε "επιτυχία" έσπευδαν να κάνουν λόγο για το "πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας κόντρα στη γκρίνια και τη μιζέρια".

Από τον Γιώργο Λιάνη επί ΠΑΣΟΚ, μέχρι το γνωστό "τσαμπουκά" Γιάννη Ιωαννίδη σήμερα, που φωνάζουν την άγνοιά τους για το σκάνδαλο και υπόσχονται "άπλετο φως" και κυρώσεις για τους υπεύθυνους, όλοι είναι όχι μόνο υπεύθυνοι, αλλά πρωταγωνιστές. Όταν όλοι πλέον έχουν πειστεί ότι ο πρωταθλητισμός σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μετατραπεί εδώ και πολλά χρόνια σε χρυσοφόρα μπίζνα, όταν οι υπεραθλητές είναι εξ ορισμού πανάκριβα εμπορεύματα και μηχανές που παράγουν όλο και πιο πολύ κέρδος, είναι τουλάχιστον προκλητικό οι συνέταιροι των επενδυτών στον αθλητισμό να εμφανίζονται ως ταγοί και προστάτες του "αθλητικού πνεύματος και ιδεώδους". Ο νομάρχης της Αθήνας και επί σειρά ετών πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, Γιάννης Σγουρός πού είναι; Ο επικεφαλής και έχων την "επικαρπία" της ελληνικής "dream team", που εξαργύρωνε για το ΠΑΣΟΚ και τον εαυτό του τις "επιτυχίες", πού έχει κρυφτεί; Ούτε αυτός ήξερε; Και αυτός τόσο χρόνια θύμα της πλεκτάνης ή ακόμα χειρότερα της "διεθνούς συνομωσίας" είναι;

Λοιπόν, επιτέλους ας σοβαρευτούμε. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους… Οι κυβερνήσεις διαχρονικά εξέθρεψαν και επένδυσαν στο "θαύμα του ελληνικού αθλητισμού", που δεν γίνεται να ξεφεύγει από τα παγκόσμια δεδομένα. Αυτός είναι ο ανταγωνισμός και για να είσαι (και στον αθλητισμό) ανταγωνιστικός, όπως ακριβώς γίνεται και στην καπιταλιστική οικονομία, επιβάλλεται να παίξεις βάσει συγκεκριμένων κανόνων. Και οι κανόνες αυτοί επιβάλλουν "χημικό αθλητισμό", γιατί αλλιώς υπερκέρδη δεν παράγονται και οι επενδύσεις (ακόμα και οι πολιτικές) δεν αποδίδουν.

Και στο πλαίσιο αυτού του ανταγωνισμού, οι παγκόσμιοι χωροφύλακες (βλέπε WADA) και αυτού του κλάδου της οικονομίας υπακούν στους κανόνες και παίζουν το παιχνίδι των ισχυρών. Οι ανταγωνισμοί και εδώ έχουν "τζαρτζαρίσματα" και… αθέμιτες πρακτικές. Ετσι παίζεται το παιχνίδι, έτσι γίνονται οι μπίζνες στον καπιταλισμό.Το σίγουρο είναι ότι όχι μόνο ξέρουν από πρώτο χέρι τα περί ντόπας στον αθλητισμό, αλλά εξίσου καλά ξέρουν να χρησιμοποιούν και την κοινωνική ντόπα, αφού αποδίδει -τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Και αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να μην ξέρουν, να μην έχουν ακούσει να μην αποδέχονται, ας ρωτήσουν τον εφοπλιστή – καναλάρχη και πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μίνωα Κυριακού. Αυτός ξέρει από… ιδεώδη.

Μιχάλης Σιάχος