ΦΑΚΕΛΟΣ: Οικονομική κρίση, το σύστημα στο χείλος της κατάρρευσης

τ.252, 03/10/2008

Αποκαλυπτικές οι προβλέψεις από τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού

Άκρως αποκαλυπτικές για το μέγεθος της οικονομικής κρίσης είναι οι εκτιμήσεις των γκουρού του νεοφιλελευθερισμού. Από τον πρόεδρο των ΗΠΑ μέχρι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης και διακεκριμένους οικονομολόγους και χρηματιστές, όλοι συμφωνούν στη διαπίστωση ότι η κρίση έχει ακόμα μεγάλο και, εν πολλοίς, απρόβλεπτο βάθος και συνέπειες.

Τζορτζ Μπους (σε μία από τις τελευταίες προσπάθειές του για την έγκριση του σχεδίου Πόλσον)

"Εάν το έθνος μας συνεχίσει το δρόμο αυτόν, η οικονομική ζημιά θα είναι οδυνηρή και διαρκής", προειδοποίησε ο Μπους, μία ημέρα μετά την απόρριψη του σχεδίου διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. "Διαβεβαιώνω τους πολίτες μας και τους πολίτες ολόκληρου του κόσμου ότι αυτό δεν είναι το τέλος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για την οικονομία μας και χρειαζόμαστε νομοθεσία που να αντιμετωπίζει το πρόβλημα, που να επιτρέπει στην αμερικανική οικονομία να τεθεί και πάλι σε κίνηση".

Ντομινίκ Στρος-Καν
διευθυντής του ΔΝΤ

"Αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή χρηματιστηριακή κρίση, επειδή ξεκίνησε από την καρδιά του συστήματος, τις ΗΠΑ, και όχι από την περιφέρειά του, κι έπληξε ταυτόχρονα ολόκληρο τον κόσμο. Όλη η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί από μισή ως δύο μονάδες. Η επιβράδυνση είναι γενική". Παραλληλίζοντας την τρέχουσα κρίση με το κραχ του ’29, υποστήριξε ότι μία διαφορά "είναι ότι διαθέτουμε εργαλεία που δεν επιτρέπουν να αποφευχθεί η κρίση, αλλά να μετριαστούν οι συνέπειές της και να διορθωθούν οι επιπτώσεις της". Τέλος, πρόβλεψε ότι στο τέλος της τρέχουσας κρίσης "ο παγκόσμιος χρηματοοικονομικός τομέας θα είναι πολύ πιο περιορισμένος".

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
πρόεδρος του Eurogroup

"Σχεδόν όλοι μας αιφνιδιαστήκαμε από την οικονομική συρρίκνωση που καταγράφηκε στις αρχές του καλοκαιριού. Υποτιμήσαμε τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης. Η ευρωζώνη επηρεάζεται πλέον από την κάμψη της παγκόσμιας οικονομίας".

Τζορτζ Σόρος
Αμερικανός χρηματιστής

"Φοβάμαι ότι δεν είμαστε κοντά στην έξοδο της χρηματιστηριακής αναταραχής, η οποία κατά κάποιον τρόπο οδεύει περισσότερο προς μία καταιγίδα παρά προς τον τερματισμό της. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα απέκτησε πολύ μεγάλο βάρος στην παγκόσμια οικονομία και, τώρα που κλυδωνίζεται, θα ακολουθήσουν νέες ρυθμίσεις για τον έλεγχό του, με αποτέλεσμα να καταστεί λιγότερο επικερδές. Ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, αντιμετώπισε την κρίση θυμίζει πολύ την αντίδραση των υπευθύνων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στη δεκαετία του ’30, την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης".

Γουόρεν Μπάφετ
δισεκατομμυριούχος επενδυτής

"Οικονομικό Περλ Χάρμπορ" χαρακτήρισε ο Μπάφετ την κρίση στις αγορές και στήριξε το σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της αμερικανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι είναι απολύτως αναγκαίο. "Η αγορά δεν θα άντεχε άλλη μία εβδομάδα…"

Τζόζεφ Στίγκλιτς
βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας

"Θα δούμε στις αγορές το δείκτη Dow Jones να τίθεται σε ελεύθερη πτώση, περισσότερο απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε. Θα έχουμε κι άλλες θεαματικές πτωχεύσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η αμερικανική οικονομία κατευθύνεται προς μακρά ύφεση".