Έκθεση φωτογραφίας του Σπύρου Μελετζή

τ.252, 03/10/2008

Έκθεση με φωτογραφίες του Σπύρου Μελετζή από την περίοδο της Αντίστασης πραγματοποιείται, από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 19 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Εϋνάρδου από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Αγ. Κωνσταντίνου & Μενάνδρου).

Αποτελείται από 190 φωτογραφίες που τράβηξε ο Μελετζής στο διάστημα 1942-1944 και είναι τυπωμένες από τον ίδιο. Οι φωτογραφίες του Μελετζή από την Αντίσταση, οι οποίες εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην οδό Κοραή στα γραφεία του ΕΑΜ αμέσως μετά την Απελευθέρωση (Νοέμβριος 1944), επανεκτίθενται μετά από 50 και πλέον χρόνια.

Οι πρώτες φωτογραφίες του Μελετζή στο αντάρτικο χρονολογούνται τον Αύγουστο του 1942, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στον Όλυμπο, οι δεύτερες στην Πελοπόννησο το Σεπτέμβριο του 1943. Το Φεβρουάριο του 1944, ως επίσημος πλέον φωτογράφος του ΕΑΜ, ο Μελετζής οργανώνει το τρίτο και τελευταίο ταξίδι του στα βουνά, συγκεκριμένα στην Ευρυτανία και τη Θεσσαλία, με στόχο να πραγματοποιήσει, όπως ο ίδιος αναφέρει, "το μεγάλο χρέος του: να απαθανατίσει τον αγώνα του Ελληνικού λαού που αγωνιζόταν για το ξεσκλάβωμα της Ελλάδας".