Αγρίνιο: Συλλαμβάνουν και δικάζουν εργαζόμενους, του Κ.Φ.

τ.265, 24/04/2009

Την Παρασκευή 10 Απριλίου, οι 25 εργαζόμενοι στα βιομηχανικά σφαγεία Αγρινίου, τα οποία παραχωρήθηκαν-ενοικιάστηκαν στην αρχή της χρονιάς από την ΕΑΣ Αγρινίου στον ιδιώτη επιχειρηματία Γ. Αϋφαντή, βρέθηκαν στην είσοδο των σφαγείων για να διεκδικήσουν το αυτονόητο: ότι πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται στο χώρο με τη συλλογική κλαδική σύμβαση που ίσχυε μέχρι τότε και ότι δεν επιθυμούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, αναθεωρώντας τις απολαβές τους προς τα κάτω. Η απάντηση από την πλευρά του κράτους και της εργοδοσίας ήταν η καταστολή. Με παρουσία εισαγγελέα και ισχυρών δυνάμεων ΜΑΤ, οι 25 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στα κρατητήρια, όπου κρατήθηκαν για ώρες. Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι εκτόξευαν απειλές για χρήση βίας εναντίον του επιχειρηματία, και μ’ αυτές τις κατηγορίες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια τη Δευτέρα 13 Απριλίου. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν φυλάκιση 4 μήνες με αναστολή για όλους τους εργαζόμενους, πλην ενός, παρόλο που από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυπτε καμία ενοχή των κατηγορουμένων. Το μήνυμα που ήθελε να στείλει η “ανεξάρτητη” κατά τ’ άλλα δικαιοσύνη ήταν σαφές: μη συνεχίσετε τις διεκδικήσεις σας γιατί θα μας βρείτε απέναντί σας. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Τετάρτη 22/4), οι εργαζόμενοι έχουν επανέλθει κι έχουν αποκλείσει την είσοδο των σφαγείων, διεκδικώντας την πρόσληψή τους από τη νέα εργοδοσία με τη συλλογική σύμβαση που προβλέπει ο νόμος.

Κ.Φ.

Κώστας Κούτσικος, ταμίας του σωματείου εκδοροσφαγέων Αγρινίου

“Κατά τη δική μου γνώμη, απαράδεκτη απόφαση. Δεν προέκυψε από κάπου παράνομη βία και, παρ’ όλα αυτά, τιμωρηθήκαμε 4 μήνες με αναστολή. Απαράδεκτο, αν συνυπολογίσουμε ότι η δική μας μήνυση δεν έγινε αποδεκτή. Μετά, μας λένε να πάμε στη δικαιοσύνη να βρούμε το δίκιο μας… Αυτά τα πράγματα τα βρίσκω απαράδεκτα. Είναι ο νόμος του κεφαλαίου, ο νόμος του μεγάλου. Δεν έχεις δικαίωμα για τίποτα… Δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος από το να πάμε πάλι εκεί. Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, δεν πάει παρακάτω. Πρέπει να κάνουμε πράγματα, τίποτε άλλο. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, να δούμε μπας και βρούμε κι εμείς το δίκιο μας”.

Αποστόλης Καραγκούνης, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εκδοροσφαγέων Αγρινίου

“Η απόφαση του δικαστηρίου δεν ήταν όπως έπρεπε να είναι. Δεν ήταν δίκαιη, ήταν πέρα από τη δικαιοσύνη. Πολύ, πολύ δυσάρεστη και δύσκολη για τους εργαζόμενους, γιατί, όπως βλέπω εγώ, όποιος εργαζόμενος σηκώνει κεφάλι, ζητάει τα δικαιώματά του, όχι μόνο δεν έχει τα δικαιώματά του αλλά τον καταπιέζουν και τον φυλακίζουν. Αυτοί οι “άνθρωποι του νόμου” δεν αφήνουν τον εργαζόμενο να σηκώσει κεφάλι πάνω στο απλό δίκιο του. Όπως ξέρετε και όπως ακούστηκε στο δικαστήριο μέσα, δεν έγινε το παραμικρό αδίκημα, αλλά φρόντισε ο κύριος εργοδότης να το σκηνοθετήσει τόσο άψογα, παρέα με την ωραία δικαιοσύνη μας, και, στη συνέχεια, να δρομολογήσει την καταδίκη μας, των απλών εργατών, των εργατών του μόχθου, της αγωνίας της καθημερινής ζωής”.