Πότε θα φτάσουμε εδώ

ακούστε… διαβάστε… δείτε…

τ.236, 08/02/2008 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στα 5 χρόνια της ΚΟΕ)

ακούστε…

Γιάννης Αγγελάκας και Νίκος Βελιώτης

Πότε θα φτάσουμε εδώ

Πότε θα φτάσουμε εδώΆλλη μια ξεχωριστή περίπτωση στα ελληνικά μουσικά πράγματα, ο Γιάννης Αγγελάκας κατάφερε, αντί να δρέψει ανέξοδα τις δάφνες του από την πολύχρονη πορεία του με τις Τρύπες, να προχωρήσει παραπέρα, παίρνοντας στο πλευρό του μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες μουσικούς μας. Ένας εξ αυτών ο Νίκος Βελιώτης (από τους βασικούς συντελεστές του πολύ ενδιαφέροντος σχήματος των Επισκεπτών), με τον οποίο ο Αγγελάκας έχει κάνει άλλον ένα δίσκο πριν από λίγα χρόνια, τις Ανάσες των Λύκων. Σε αυτήν εδώ τη συνεργασία η ατμόσφαιρα είναι πολύ πιο φωτεινή από ό,τι στις Ανάσες, με τραγούδια που πέρα από την –αυτονόητη ίσως, για ένα όνομα σαν αυτό του Αγγελάκα– στιχουργική αξία είναι και μουσικά επιτυχημένα και ενδιαφέροντα. Δουλειά που προβάλλεται ήδη πολύ, αλλά το hype δεν αναιρεί την αξία της – κι αυτό, εξάλλου, μερικές φορές μπορεί να είναι δίκαιο.


Τα μηχανάκιαδιαβάστε…

Μένης Κουμανταρέας

Τα μηχανάκια

Κέδρος

"Επετειακή" επανέκδοση, 45 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, του συγγραφικού ντεμπούτου ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες πεζογράφους με στόχο, μάλλον, τη γνωριμία με ένα νεότερο κοινό. "Τα μηχανάκια" είναι μια συλλογή τεσσάρων κειμένων –εκτός από το ομώνυμο με τον τίτλο του βιβλίου, περιλαμβάνει το "Λουτρό", "Στην Επαρχία Λοκρίδος" και "Η Δόξα του Σκαπανέα"– που διατηρούν ακόμα το σφρίγος τους, παρά το ότι ανήκουν ολοκληρωτικά στο κλίμα της Ελλάδας του τέλους του ‘50, με τους ήρωες στον ασφυκτικό κλοιό της οικογένειας, της επαρχίας, της στρατιωτικής θητείας.


δείτε…

Τελλόγλειο Ίδρυμα του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης

Έκθεση χαρακτικών του Πικάσο

Η μεγάλη αυτή έκθεση με τίτλο "Ρicasso, Suite 347" περιλαμβάνει 347 χαρακτικά που ο καλλιτέχνης δημιούργησε από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 1968. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Ο φρενήρης ρυθμός, η ζωτικότητα, η έντονη σεξουαλικότητα αποτυπώνονται συνολικά στο έργο. Κύριο θέμα της συλλογής αποτελεί η γυναίκα, ενώ εμφανίζονται και αναφορές από την ιστορία της ζωγραφικής, τον κόσμο του τσίρκου και των ταυρομαχιών και την ελληνορωμαϊκή μυθολογία. Τα έργα δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο που η Γαλλία συνταράσσεται από τα γεγονότα του Μάη του ‘68 – γεγονότα που ελάχιστη επίδραση φαίνεται να έχουν στο ζωγράφο, ο οποίος ζει αποτραβηγμένος στη Νότια Γαλλία. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες σκηνές όπου απεικονίζεται ο Ντε Γκωλ με κατεβασμένα παντελόνια να επιδεικνύει τα γεννητικά του όργανα και ο Πομπιντού σαν γερο-ζητιάνος…

*Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα του ΑΠΘ έως τις 6 Απριλίου 2008. Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά από τις 9:00 έως τις 14:00, εκτός Τετάρτης που η λειτουργία παρατείνεται έως τις 21:00, και τα σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 18:00.