Ανταποκρίσεις για τη νεανική εξέγερση από όλη την Ελλάδα

τ.257, 12/12/2008

"Ο λαός δεν είπε την τελευταία λέξη – Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη"

Είναι εξαιρετικά δύσκολο σε ένα δισέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας να περιγραφούν όλα τα γεγονότα, όλες οι δράσεις, όλα τα συναισθήματα που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή της χώρας την τελευταία εβδομάδα. Ξέρουμε από τα πριν ότι θα παραλείψουμε πολλά, αναφερόμενοι μόνο στα πιο σημαντικά. Μια εξέγερση που αγκάλιασε όλη την Ελλάδα δεν χωράει σε δυο σελίδες…

Κείμενα – επιμέλεια:
Νίκος Ταυρής,
Αντώνης Σκλαβενίτης,
Κατερίνα Παγουλάτου,
Κώστας Κωστόπουλος

Αθήνα

Μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή, εκατοντάδες ανθρώπων άρχισαν να κατεβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν. Αρχίζουν οι πρώτες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής στην περιοχή του κέντρου, η οποία είναι αποκλεισμένη από τις αστυνομικές δυνάμεις. Παίρνεται η απόφαση την επόμενη μέρα, Κυριακή 7/12, να γίνει συλλαλητήριο στο Μουσείο από τα κόμματα και τις οργανώσεις της αριστεράς (εκτός ΚΚΕ) και πορεία προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθήνας. Πολλές χιλιάδες κόσμου μαζεύονται στο Μουσείο και ξεκινάνε προς τη ΓΑΔΑ. Η πορεία ξεχειλίζει από οργή και αγανάκτηση. Τα ΜΑΤ στην Αλεξάνδρας αρχίζουν να επιτίθενται σε όλο το μήκος της πορείας, προσπαθούν να τη σπάσουν και να την εμποδίσουν να φτάσει στη ΓΑΔΑ. Ένα κομμάτι καταφέρνει να φτάσει, ενώ η υπόλοιπη πορεία ανασυντάσσεται στο Πεδίο του Άρεως. Ένα άλλο κομμάτι πορεύεται στη Βουλή, ενώ οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις γενικεύονται σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

Δευτέρα πρωί τη σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές. Στο λεκανοπέδιο δεν λειτουργεί κανένα σχολείο και οι μαθητές, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με τους καθηγητές τους, κάνουν πορεία προς τα αστυνομικά τμήματα, όπου και γίνονται επιθέσεις ενάντια στις δυνάμεις καταστολής. Μπροστά στη ΓΑΔΑ μαζεύονται χιλιάδες μαθητές για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Αλέξη. Τα ΜΑΤ συνεχίζουν την προκλητική συμπεριφορά τους και επιτίθενται όπου μπορούν στους μαθητές στο κέντρο της Αθήνας. Το απόγευμα της Δευτέρας είναι προγραμματισμένη πορεία από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς στα Προπύλαια, και από το ΚΚΕ στην Ομόνοια. Στα Προπύλαια μαζεύονται πάνω από 50.000 κόσμου και ξεκινούν προς τη Βουλή. Από την αρχή της η πορεία χτυπιέται από την αστυνομία. Ο κόσμος όμως είναι αποφασισμένος να πορευτεί, παρά τη βροχή δακρυγόνων που δέχεται. Στην πλατεία Κλαυθμώνος η αστυνομία προσπαθεί να κόψει την πορεία εκεί που είναι το μπλοκ της ΚΟΕ. Το καταφέρνει προσωρινά – όμως η αποφασιστικότητα του κόσμου νικάει την κρατική καταστολή και η πορεία ξαναενώνεται για να συνεχίσει μέχρι τη Βουλή και να φτάσει μέχρι τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία συνεχίζονται για τρίτο βράδυ σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

Την Τρίτη το πρωί οι καθηγητές, οι μαθητές και οι φοιτητές διοργανώνουν νέα πορεία στα Προπύλαια. Ό,τι πρόσκειται στο ΚΚΕ μαζεύεται στην Ομόνοια και πάει στο Δημαρχείο. Η πορεία από τα Προπύλαια πάει στο Σύνταγμα, όπου για μια ακόμη φορά της επιτίθεται η αστυνομία. Ξεκινάνε οι συγκρούσεις στο κέντρο της Αθήνας για 4η μέρα. Σε γειτονιές της Αθήνας συνεχίζονται οι επιθέσεις στα αστυνομικά τμήματα από μαθητές. Το μεσημέρι γίνεται η κηδεία του Αλέξη στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου. Χιλιάδες κόσμου σε μια εκκωφαντική σιωπή παρακολουθεί την κηδεία. Συγκίνηση, θλίψη, οργή, πείσμα, αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα που χρωματίζουν την ατμόσφαιρα. Προς το τέλος έρχεται ξανά η πρόκληση από την κυβέρνηση. Εμφανίζονται οι δολοφόνοι, τα ΜΑΤ, προκαλούν τον κόσμο και ξεκινούν συγκρούσεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις ξαναπροκαλούν τα δημοκρατικά αισθήματα της κοινωνίας αφού ζητάδες πυροβολούν 15 φορές στον αέρα για να φοβίσουν τους συγκεντρωμένους. Στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζονται οι συγκρούσεις.

θεσσαλονίκη

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, τα νέα της εν ψυχρώ δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη μαθεύονται, και περίπου 400 άτομα κατεβαίνουν στους δρόμους του κέντρου. Τα πρώτα χημικά πετάγονται έξω από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου, στην Αριστοτέλους. Απευθείας μετά, τις πρώτες πρωινές ώρες, ορίζεται συγκέντρωση για πορεία την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα. Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, το πρωί βρίσκονται στους δρόμους πάνω από 2.000 κόσμου, σε μια ατμόσφαιρα που "μυρίζει" ακόμη δακρυγόνο, και ζητάνε να πέσει η κυβέρνηση των δολοφόνων. Με το που πέφτουν κάποιες πέτρες και βόμβες μολότοφ, η πορεία πνίγεται στα χημικά, ενώ περνάει από το αστυνομικό τμήμα στην Αριστοτέλους. Δευτέρα πρωί κλείνουν όλα τα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και τα σχολεία. Εκατοντάδες μαθητές έξω από το αστυνομικό τμήμα της Αριστοτέλους πετούν πέτρες. Μαθήτρια συλλαμβάνεται και αφήνεται ελεύθερη. Πλέον είναι σίγουρο ότι πέτρες πετάει ένας πολύ μεγαλύτερος κύκλος από τον γνωστό. Το κέντρο θα είναι αποκλεισμένο για τις επόμενες μέρες. Το απόγευμα η πορεία έχει περίπου 8.000 κόσμου. Τράπεζες και μεγάλα καταστήματα σπάνε στο κέντρο της πόλης. Ενώ η πορεία καταλήγει στο Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας, δακρυγόνα πέφτουν από ταράτσες μέσα στα μπλοκ της πορείας. Την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι ο κόσμος συγκεντρώνεται και πάλι στην Καμάρα. Κατά τη διάρκεια της πορείας, ο κόσμος που συμμετέχει υπερδιπλασιάζεται, φτάνοντας τις 5.000 περίπου. Παρά το φόβο που υπάρχει σε αρκετούς εξαιτίας της τρομοκρατίας που επιβάλλεται από την αστυνομία, κυριαρχεί η ανάγκη να κατέβει ο κόσμος στους δρόμους και να διαδηλώσει την αγανάκτησή του.

Ηράκλειο

Το Σαββατόβραδο βγήκαμε όλοι στους δρόμους αυθόρμητα, εκφράζοντας την αγανάκτησή μας και τον αποτροπιασμό μας ενάντια στη δολοφονία, τη χειρότερη μορφή καταστολής και τρομοκρατίας. Πέρασαν οι μέρες, και η οργή φούντωνε. Δύο πορείες κάθε μέρα, πρωί-απόγευμα, με κύρια δύναμη τη νεολαία, μαθητική και φοιτητική. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πήραν αγωνιστικές αποφάσεις για ενίσχυση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με αποκορύφωμα –μέχρι στιγμής– την απόφαση για κατάληψη του νομαρχιακού μεγάρου, που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τετάρτη το μεσημέρι. Με την κατάληψη της Νομαρχίας ολοκληρώθηκε η διαδήλωση της πανεργατικής απεργίας που έγινε λίγες ώρες νωρίτερα, και στην οποία πήραν μέρος πάρα πολλοί εργαζόμενοι και φοιτητές, δίνοντάς της χαρακτήρα αντικυβερνητικό, με πλήθος συνθημάτων ενάντια στην κρατική καταστολή. Την καταστολή που γνωρίσαμε πολύ καλά στο Ηράκλειο, καθώς κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων υπήρξε τραυματίας από πλαστική σφαίρα, σωρεία προσαγωγών, καθώς και μια σύλληψη-απαγωγή νεαρού από μασκοφόρους, η οποία καταγράφηκε από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια. Παρ’ όλα αυτά, κάθε μέρα όλο και πιο πολύς κόσμος βγαίνει στο δρόμο για να φωνάξει την αντίθεσή του σε αυτή την κυβέρνηση που δολοφονεί, σε αυτήν την κυβέρνηση που συνεχίζει να προκαλεί ενώ αργοπεθαίνει. Έτσι, φτάσαμε στη λαϊκή συναυλία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην πλατεία Ελευθερίας, μπροστά από την κατειλημμένη Νομαρχία, με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Την Πέμπτη, επίσης, έγινε άλλη μια εκδήλωση: η προγραμματισμένη συζήτηση για τα ιδιωτικά κολέγια, με ομιλητές το Λάζαρο Απέκη και τη Μαρία Κουρούση, την οποία διοργάνωνε η Αριστερή Ενότητα, εξελίχθηκε σε συζήτηση για την απόπειρα βάρβαρης καταστολής του νέου ξεσπάσματος της νεολαίας.

Πάτρα

Σείστηκε το κέντρο της Πάτρας από τις φωνές νέων παιδιών, τα οποία ξεχύθηκαν στους δρόμους όλες τις προηγούμενες ημέρες. Φωνάζοντας συνθήματα όπως "Δολοφόνοι – δολοφόνοι", "Ήταν δεκαπέντε και έπεσε νεκρός, ο Καραμανλής είναι ο αυτουργός", χιλιάδες μαθητές συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν στις 8 και 9 Δεκέμβρη, καθώς και στην απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη, μία από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών. Ξεπερνώντας το κλίμα τρόμου, που επιχειρήθηκε να επιβληθεί και στην Πάτρα έπειτα από το απροκάλυπτο "χτύπημα" της πορείας το πρωί της Κυριακής από τις αστυνομικές δυνάμεις, οργανώνοντας την κινητοποίησή τους με sms και μηνύματα στο διαδίκτυο, συναντήθηκαν με εκατοντάδες δασκάλους, καθηγητές, φοιτητές και πολίτες, και έδωσαν δυναμικό "παρών" συμπαρασύροντας στις διαδηλώσεις γονείς και φίλους. Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια κυβέρνησης και αστυνομίας να επιβάλλει κλίμα τρομοκρατίας "παντρεύτηκε" με την οργανωμένη παρέμβαση Χρυσαυγιτών και ακροδεξιών ομάδων το βράδυ της Τρίτης 9 Δεκέμβρη. Η αστυνομία, κυριολεκτικά ταμπουρωμένη γύρω από την Ασφάλεια Πατρών, και αφού δεν κατάφερε να αποτρέψει την έκφραση της λαϊκής οργής στις μαζικές διαδηλώσεις με την κινδυνολογία "θα γίνουμε Αθήνα", απεγκλωβίστηκε όταν "αγανακτισμένοι πολίτες"-Χρυσαυγίτες, με κράνη και πέτρες, στράφηκαν εναντίον των διαδηλωτών λειτουργώντας δίπλα στα ΜΑΤ. Οι εξελίξεις στην Πάτρα, αν μη τι άλλο, είναι άκρως ανησυχητικές. Από τη μια είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί "στόχο" πρώτης προτεραιότητας για ακροδεξιές ομάδες, με βάση και το μείζον για την πόλη θέμα των μεταναστών. Απόδειξη για τα παραπάνω αποτελεί και το τρικάκι που γέμισε τους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας τα ξημερώματα της 9ης προς 10 Δεκέμβρη, το οποίο υπογράφεται από τη Χρυσή Αυγή: "Η Πάτρα ανήκει στους Έλληνες πολίτες της και όχι στους άπλυτους αναρχικούς και τους λαθρομετανάστες"… Η πιο ελπιδοφόρα απάντηση ήρθε την επομένη, από τους χιλιάδες διαδηλωτές της απεργιακής κινητοποίησης, καθώς τα αντιφασιστικά συνθήματα "δέθηκαν" με τον αντικυβερνητικό και αντικατασταλτικό τόνο της πανεργατικής απεργίας.

Γιάννενα

Την Κυριακή 7 Δεκέμβρη συγκροτείται μια πορεία από το Εργατικό Κέντρο, όπου μαζεύτηκε κόσμος της αριστεράς. Η αστυνομία επιτέθηκε στη πορεία, και το μπλοκ διαλύθηκε από τα πολλά χημικά. Τη Δευτέρα το πρωί πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία από τους μαθητές. Το απόγευμα έκαναν μαζική πορεία οι φοιτητικοί σύλλογοι, που επίσης χτυπήθηκε από την αστυνομία, ενώ οι σχολές ήταν ήδη σε κατάληψη από Δευτέρα πρωί. Την Τρίτη το πρωί έγινε πάρα πολύ μεγάλη πορεία από την ΕΛΜΕ, τη ΔΟΕ, την ΠΟΣΔΕΠ και τους φοιτητικούς συλλόγους. Η αστυνομία επιτέθηκε προκλητικά για μια ακόμα φορά.

Καβάλα

Την Κυριακή έγινε πορεία με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Τη Δευτέρα οι φοιτητές με τους μαθητές έκαναν αποχή και έγινε πορεία με 700 άτομα, που διαδήλωσε έξω από το αστυνομικό τμήμα και διαμαρτυρήθηκε. Δευτέρα μεσημέρι έγινε πορεία φοιτητών που ανακόπηκε με χημικά και επίθεση της αστυνομίας. Την Τρίτη έγινε απεργία της ΕΛΜΕ και της ΔΟΕ, και μαζί με μαθητές έγινε μεγάλη πορεία που ανακόπηκε από την αστυνομία. Ο κόσμος παρέμεινε επί 3 ώρες έξω από το αστυνομικό τμήμα. Την Τετάρτη έγινε μεγάλη πορεία που πήγε να σπάσει τον αποκλεισμό που είχε επιβάλει η αστυνομία έξω από το αστυνομικό τμήμα. Δέχθηκε επίθεση και ακολούθησε έγινε πορεία έξω από το δημαρχείο και συμβολική κατάληψη του.

Λάρισα

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα με πορεία από την πλατεία Ταχυδρομείου. Εκεί συγκεντρώθηκαν 3.000 κόσμου και πραγματοποίησαν διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Την Τρίτη με ανακοίνωση του δημάρχου Τζανακούλη και με τη σύμπραξη του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, Γκίκα, οργανώθηκαν "ομάδες πολιτών-εμπόρων" με το πρόσχημα της περιφρούρησης των μαγαζιών τους, βγήκαν με καδρόνια και λοστούς και έκαναν πολιτικές συλλήψεις! Συνολικά συνελήφθησαν 25 άτομα. Τα 6 αφέθηκαν ελεύθερα και μένουν 19 άτομα, από τα οποία τα 2 τα έχουν δώσει οι "αγανακτισμένοι πολίτες" στην αστυνομία. Ακόμα δεν έχει σπάσει κανένα μαγαζί, ούτε έχει γίνει πλιάτσικο. Την Τετάρτη πήγε μια επιτροπή στον εισαγγελέα. Όλες οι κατηγορίες είναι ίδιες και πολλές για όλους, και βασίζονται στον αντιτρομοκρατικό νόμο. Ακόμα, την Τετάρτη έγιναν δύο πορείες, μία της ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και μία του ΠΑΜΕ, πολύ δυναμικές και με παλμό.

Βόλος

Την Κυριακή τα ξημερώματα έγινε αυθόρμητη συγκέντρωση 150-200 ατόμων, που έκαναν συντονιστικό μετά την πορεία και αποφάσισαν νέα πορεία την Κυριακή. Η διαδήλωση της Κυριακής πραγματοποιήθηκε με 1.000 άτομα. Τη Δευτέρα έγιναν παντού γενικές συνελεύσεις στις σχολές, και σχεδόν όλες πήραν απόφαση για κατάληψη. Την Τρίτη έγινε πορεία και το πρωί και το απόγευμα. Σύνολο 3.500 κόσμος. Πάρα πολλά χημικά, φτιάχτηκαν οδοφράγματα. Έγιναν οδομαχίες στο αστυνομικό τμήμα.

Λαμία

Τη Δευτέρα το πρωί έγινε αυθόρμητη μαθητική διαδήλωση με καθηγητές, συνολικά 300-400 άτομα, που πορεύτηκαν από το κέντρο ως την αστυνομία. Το απόγευμα της Δευτέρας κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ πορεία ως την αστυνομική διεύθυνση, όπου συμμετείχε πολύς κόσμος. Την Τρίτη το πρωί οι μαθητές βγήκαν πάλι αυθόρμητα στους δρόμους.

Καρδίτσα

Τη Δευτέρα το πρωί οι μαθητές των σχολείων συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δικαστηρίων, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των αστυνομικών. Το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση, με συμμετοχή πρωτοφανή για τα δεδομένα της πόλης.

Αγρίνιο

Τη Δευτέρα το πρωί πραγματοποιήθηκε μεγάλη πορεία από τους μαθητές στους δρόμους της πόλης. Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε και νέα πορεία στο κέντρο του Αγρινίου.

Άργος – Ναύπλιο

Τη Δευτέρα το απόγευμα έγινε συγκέντρωση στο Ναύπλιο. Τη Δευτέρα και την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν πορείες από μαθητές, με πολύ μεγάλη συμμετοχή και στις δύο πόλεις, προς τα αστυνομικά τμήματα με αντικατασταλτικά συνθήματα.

Μυτιλήνη

Το Σάββατο το βράδυ έγινε πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης, που κατέληξε στην αστυνομία. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία προς το Υπουργείο Βορείου Αιγαίου. Τη Δευτέρα έκαναν αποχή οι μαθητές. Την Τρίτη έγινε πορεία, πολύ μαζική για τα δεδομένα της Μυτιλήνης, με συμμετοχή μαθητών. Κατευθύνθηκε στην αστυνομία, όπου πέσανε πολλά δακρυγόνα.

Ρέθυμνο

Την Κυριακή το μεσημέρι γίνεται συγκέντρωση μπροστά στην αστυνομία. Την Δευτέρα το πρωί κάνουν πορεία 1.500 άτομα, πάρα πολύ μαζική και πάρα πολύ ζωντανή. Την Δευτέρα το απόγευμα γίνεται η κεντρική συγκέντρωση, με 1.000 άτομα και πορεία ως τη σχολή της Αστυνομίας. Την Τρίτη γίνεται ακριβώς το ίδιο.

Χίος

Την Δευτέρα γίνεται μαθητική πορεία με γύρω στα 900-1000 άτομα, η οποία πολιόρκησε το αστυνομικό τμήμα. Την Τρίτη το βράδυ όλος ο κόσμος ξεσηκωμένος.

Καλαμάτα

Τη Δευτέρα τα σχολεία ήταν κλειστά. Το ΤΕΙ και πανεπιστήμιο προχώρησαν σε τριήμερη κατάληψη. Τη Δευτέρα έγινε μαθητική πορεία το πρωί ως την αστυνομική διεύθυνση. Δευτέρα μεσημέρι άλλη μία πορεία του κόσμου γενικά μέχρι τα δικαστήρια. Την Τρίτη το πρωί έγινε οργισμένη πορεία μαθητών, που πέταξε μπογιές στην αστυνομική διεύθυνση.

Χανιά

Την Κυριακή το μεσημέρι έγινε διαδήλωση στο αστυνομικό μέγαρο. Τη Δευτέρα το πρωί 3.000 μαθητές έκαναν πορεία και πετροβόλησαν την ασφάλεια. Το απόγευμα έγινε διαμαρτυρία με τη συμμετοχή 3.000 ανθρώπων που βάδισαν προς την ασφάλεια και τη νομαρχία.


Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Παρά το κλίμα προληπτικής τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Καραμανλή, παρά την ηττοπάθεια και το απολογητικό ύφος του υποταγμένου συνδικαλισμού, οι απεργιακές συγκεντρώσεις την Τετάρτη 10/12 σημείωσαν τεράστια επιτυχία. Η απεργία είχε καθολική συμμετοχή. Χιλιάδες εργαζόμενοι πλημμύρισαν τους δρόμους σε όλες τις πόλεις της χώρας. Συναντήθηκαν με τους εξεγερμένους νέους, μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους και άνεργους.

Τίποτα δεν θύμιζε τις συνηθισμένες συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Η εθιμοτυπική συγκέντρωση που είχε οργανωθεί με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή μετατράπηκε σε μια παλλαϊκή διαμαρτυρία ενάντια στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, ενάντια στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενάντια στην εντεινόμενη επίθεση απέναντι στους νέους.

Οι "σύντομες" τοποθετήσεις της διοίκησης της ΓΣΕΕ στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας πρόδιδαν την εναγώνια προσπάθεια να διαλυθεί στα γρήγορα η απεργιακή συγκέντρωση. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Ούτε η απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ που ακολούθησε στάθηκε δυνατή να τρομοκρατήσει τους διαδηλωτές.

Η οργή ξεχειλίζει. Ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί!

Η κυβερνητική προπαγάνδα για "τυχαίο γεγονός" δεν μπορεί να πείσει. Το κλίμα συναίνεσης που επιχειρεί να επιβάλλει ο δικομματισμός δεν πείθει τη νέα γενιά. Οι προκλητικές δηλώσεις της Α. Παπαρήγα, που συναντιούνται με εκείνες του ακροδεξιού ΛΑΟΣ και δίνουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, πέφτουν στο κενό.


Η ΚΟΕ με όλες της τις δυνάμεις συμμετέχει στην εξέγερση

Η ΚΟΕ από την πρώτη στιγμή συμμετέχει ενεργά στην εξέγερση της νεολαίας. Τα μπλοκ της ΚΟΕ σε όλες τις πορείες ήταν μαχητικά, και δεν υποχώρησαν μπροστά στις αλλεπάλληλες επιθέσεις της αστυνομίας, που σε αρκετές περιπτώσεις έγιναν και προσχεδιασμένα εναντίον της. Πρωτοστάτησε σε μια σειρά αγώνες σε διάφορες πόλεις και βοήθησε σε αρκετές περιπτώσεις στην οργάνωση του αγώνα. Στην Πάτρα, όπου ήταν αποφασιστική η συμβολή της νεολαίας της ΚΟΕ στο ξεσηκωμό των μαθητών. Το ίδιο και στην Καβάλα, όπου η οργάνωση της ΚΟΕ πρωτοστατεί στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην καταστολή και την κυβέρνηση. Μάλιστα ο δήμαρχος της Καβάλας έφτασε στο σημείο να καταγγείλει την ΚΟΕ σαν "υποκινητή των ταραχών". Σε όλη την Κρήτη οι οργανώσεις της ΚΟΕ έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, όπου η τοπική οργάνωση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάληψη της Νομαρχίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στα Γιάννενα από την πρώτη στιγμή η νεολαία της ΚΟΕ συνέβαλε στην οργάνωση του αγώνα των μαθητών. Το ίδιο συνέβη και σε μια σειρά άλλες περιοχές στην επαρχία, αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας. Ακόμα κυκλοφόρησε πανελλαδικά, σε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα, ένα 4σέλιδο με τις απόψεις της ΚΟΕ για τον προσανατολισμό της νεολαιίστικης έκρηξης, όπως και αφίσα μαθητών για το ίδιο ζήτημα. Η ΚΟΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες της τις δυνάμεις με σκοπό την κλιμάκωση του αγώνα, με στόχο να φύγει η κυβέρνηση των δολοφόνων, των πλουσίων και της διαφθοράς.