Από το διήμερο της Αριστερής Ενότητας

τ.240, 04/04/2008

Στις 22 και 23 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το δεύτερο διήμερο της Αριστερής Ενότητας. Μένουν πολλά βήματα να γίνουν ακόμα σε επίπεδο συγκρότησης, οργάνωσης και λειτουργίας. Αυτό που χρωμάτισε όμως περισσότερο απ’ όλα τις διαδικασίες του ήταν ο έντονος προβληματισμός για το πώς θα γίνουμε πιο χρήσιμοι για το κίνημα, πιο επικίνδυνοι για την κυβέρνηση. Με ποια προτάγματα, ποια αιτήματα και πάνω απ’ όλα με ποιο πολιτικό σχέδιο, ικανό να συσπειρώσει όλους όσοι αντιστέκονται.

Η κρίση του δικομματισμού

Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση Καραμανλή, που πολιτεύτηκε με βασικό σύνθημα τη διαφάνεια, κλυδωνίζεται από σκάνδαλα που φτάνουν μέχρι και τον ίδιο. Μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν με δυσκολία. Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τη βαθιά νεοφιλελεύθερη πολιτική του με τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του. Οι όροι για να ηττηθούν είναι εξαιρετικοί.

Άνοδος της ενωτικής Αριστεράς

Η ανεργία, η λιτότητα, η ακρίβεια καλπάζουν. Ο νεοφιλελευθερισμός δείχνει το πιο άγριο πρόσωπό του. Παράλληλα, η ενωτική Αριστερά αναδεικνύεται στη μόνη πραγματική αντιπολίτευση, στη μόνη ελπίδα. Θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να εκφραστεί αυτό το ρεύμα αλλαγής και μέσα στις σχολές.

Όχι στη διάλυση του ασφαλιστικού

Κεντρικό μέτωπο για την Αριστερά είναι το ασφαλιστικό. Πρόκειται για την πιο λυσσαλέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση τα τελευταία χρόνια με στόχο τη διάλυσή της. Οι φοιτητές, λοιπόν, πρέπει να αποτελέσουν ενεργό κομμάτι του ξεσηκωμού για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα.

Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 προσπαθιέται να ξεπεραστεί υπογείως. Προωθείται η εξίσωση των δημόσιων πτυχίων με αυτά των ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΣ. Βοηθοί στην προσπάθειά τους τα νομοσχέδια για την έρευνα και τα μεταπτυχιακά. Ο στόχος τους παραμένει ο ίδιος, να μπει ακόμα περισσότερο η λογική της αγοράς στις σχολές και παράλληλα να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο εργαζομένου, ευέλικτου, χωρίς συλλογικές διεκδικήσεις και κριτική σκέψη, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και μέλλον.

Όχι στον εσωτερικό κανονισμό

Πειθαρχικά συμβούλια, διαγραφές φοιτητών, αξιολόγηση, πιστωτικές μονάδες, manager. Ό,τι άφηνε αδιευκρίνιστο ή μισό ο Νόμος-Πλαίσιο έρχεται να το συμπληρώσει ο εσωτερικός κανονισμός, ολοκληρώνοντας σχεδόν και τη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αιτία πολέμου!

Αν χαθεί η μάχη ενάντια στον εσωτερικό κανονισμό, ίσως να μην μπορεί να δοθεί καμία άλλη στο μέλλον. Δεν θα επιτρέψουμε να μπει το ελληνικό πανεπιστήμιο σε γύψο. Το επόμενο διάστημα θα συγκεντρώσει όλα τα πυρά μας.

Κάλεσμα σε όλη την Αριστερά

Καλούμε σε μια πολιτική μάχη τις δυνάμεις της Αριστεράς, για ένα νέο μεγάλο αγώνα των φοιτητών, για ένα αντικυβερνητικό φοιτητικό κίνημα και μια εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Καραμανλή. Πρώτος σταθμός το μπλοκάρισμα του εσωτερικού κανονισμού. Χρήσιμο εργαλείο το ένα και μοναδικό ψηφοδέλτιο της φοιτητικής Αριστεράς.

Παλεύουμε:

Ενάντια στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κάτω ο εσωτερικός κανονισμός. Να καταργηθεί ο Νόμος-Πλαίσιο και όλοι οι νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, έρευνα). Συνολικά όχι στη διαδικασία της Μπολόνια. Αγωνιζόμαστε για δημόσια, δωρεάν παιδεία για όλους. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο – Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Έξω οι εταιρίες από τις σχολές. Απαιτούμε 5% του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη των αναγκών όλων των σχολών από την κρατική χρηματοδότηση. Καμία έρευνα για το ΝΑΤΟ και τις νεοφιλελεύθερες επιταγές της ΕΕ. Παλεύουμε ενάντια στην επίθεση στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση.

Στην κατεύθυνση συγκρότησης της Αριστερής Ενότητας, αποφασίζουμε:

Δύο πανελλαδικές συναντήσεις το χρόνο και δημιουργία τοπικών συντονιστικών επιτροπών. Έντυπα κατά τόπους της Αριστερής Ενότητας και δημιουργία πανελλαδικού site που θα βοηθήσει στο συντονισμό και την ενημέρωση.

Μπροστά στη μάχη των εκλογών

Οι φοιτητικές εκλογές για εμάς είναι μια μάχη πολιτική και όχι κομματικών μηχανισμών. Έτσι, καλούμε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς να τη δώσουμε από κοινού, με ένα κοινό, ενωτικό, ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο, γκρεμίζοντας ακόμη και τη ΔΑΠ με την ΠΑΣΠ από τις πρώτες θέσεις.


Ένα σχόλιο για την Πανελλαδική Συνάντηση

Στην Πανελλαδική Συνάντηση της Αριστερής Ενότητας, είδαμε με έντονο προβληματισμό πως η πρώτη μέρα των εργασιών υποτιμήθηκε σοβαρά από τους συντρόφους των ΔΑΡΑΣ. Επιλέγουμε να κάνουμε αυτή την παρατήρηση, γιατί γνωρίζουμε πως η ιδέα της ενότητας (και της Αριστερής Ενότητας) δεν τραυματίζεται από ειλικρινείς τοποθετήσεις αλλά από ανειλικρινείς στάσεις και συμπεριφορές. Γιατί δεν στηρίζεται σε ψυχολογίες αλλά σε απόψεις και αντιλήψεις. Σεβόμαστε την ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια κάθε συνιστώσας και ανένταχτου αγωνιστή, μα πάνω απ’ όλα την κορυφαία αμεσοδημοκρατική διαδικασία της Αριστερής Ενότητας, το διήμερό της. Κάθε διακήρυξη για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος θα είναι μισή όσο δεν συνοδεύεται από ειλικρινείς προσπάθειες για την οργάνωση των φοιτητών, την οργάνωση της Αριστερής Ενότητας. Μένει να αποδείξουμε το επόμενο διάστημα ότι δεν θέλουμε την Αριστερή Ενότητα σαν ταμπέλα ή προεκλογική συγκόλληση. Από τη μεριά των Αριστερών Σχημάτων η επιλογή για ένα μεγάλο, ενωτικό, αγωνιστικό, ριζοσπαστικό εγχείρημα της Αριστεράς είναι ειλικρινής. Μένει να αποδειχτεί το ίδιο για όλους.