ΒΙΛΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΝΑ ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, της Μ.Μαυροειδή

τ.229, 19/10/2007 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στον 20ο αιώνα και την Επανάσταση)

Βίλα Ζωγράφου: Μονόδρομος ένα μαζικό και ενωτικό κίνημα κατοίκων

της Μαρίας Μαυροειδή

Το απόγευμα της Πέμπτης, 11 Οκτωβρίου, η πόλη του Ζωγράφου έζησε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση κατοίκων των τελευταίων χρόνων. Πάνω από 600 άτομα μετά από κάλεσμα της «Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων για να γίνει το Κτήμα (Βίλα) Ζωγράφου Κτήμα του Λαού», συμμετείχαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Γαρδένιας και πορεία στους δρόμους της πόλης. Η ζωντανή και μαζική διαδήλωση διέσχισε το Δήμο με στόχο την ενημέρωση και ενεργοποίηση των Ζωγραφιωτών για την υπεράσπιση ενός από τους τελευταίους και σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της πόλης μας. Ας σημειωθεί ότι ο Δήμος Ζωγράφου ανήκει στις πιο πυκνοκατοικημένες και τσιμεντόπληκτες περιοχές της Αθήνας! Η διαδήλωση αυτή ήταν η πρώτη από μία σειρά κινητοποιήσεων που αποφασίστηκε από την μαζικότατη γενική συνέλευση της Επιτροπής Κατοίκων, στις 4 Οκτωβρίου.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη Βίλα ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου, όταν ο δήμαρχος Ζωγράφου, Γ. Καζάκος, προχώρησε πραξικοπηματικά και εσπευσμένα στην αγορά του 50% της έκτασης του κτήματος Ζωγράφου από τους κληρονόμους της οικογένειας, με το ποσό των 19,4 εκατομμυρίων ευρώ που δανείστηκε ο δήμος από τράπεζα. Η οικογένεια Ζωγράφου, βάσει της συμφωνίας, θα κατασκευάσει εμπορικό κέντρο στο χώρο, την ταράτσα του οποίου αγόρασε ο δήμος (για να την καλύψει με γκαζόν…)! Το οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο ολοκληρώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, με την καταβολή του παραπάνω ποσού από τον δήμο στην οικογένεια Ζωγράφου…. Και όλα αυτά ενώ ακόμη εκκρεμεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος, το οποίο θα προσδιορίζει τον χαρακτήρα του κτήματος.

Σήμερα μόνο ο μαζικός, ενωτικός, και ανυποχώρητος αγώνας των κατοίκων μπορεί να σώσει τη Βίλα και να ανατρέψει τα «τετελεσμένα», απαιτώντας:

Να μην πέσει ούτε ένα κυβικό τσιμέντου στη Βίλα!

Να ακυρωθούν η σύμβαση ανέγερσης εμπορικού κέντρου και το δάνειο.

Να ακυρωθεί η αγορά, να απαλλοτριωθεί η Βίλα από το κράτος και να αποδοθεί στους κατοίκους ως ανοιχτός χώρος υψηλού πρασίνου χωρίς επιχειρήσεις και ιδιώτες!

Τη στιγμή που γράφονται αυτά, η Επιτροπή Κατοίκων σχεδιάζει τις επόμενες κινητοποιήσεις, αλλά και τον συντονισμό της με άλλα συναφή κινήματα πόλης.