ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΔΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ, του Μ.Σιάχου

τ.222, 6/7/2007

Ισχυροποιούνται οι διαπλεκόμενοι – Στο σφυρί και η ΕΡΤ

Γη και ύδωρ δίνει η κυβέρνηση στους «νταβατζήδες» των ΜΜΕ

του Μιχάλη Σιάχου

Εν μέσω της προεκλογικής περιόδου και με το κλίμα για την κυβέρνηση να διαμορφώνεται αρνητικά, η ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ αποτελεί μια εξόφθαλμη παραχώρηση-συμφωνία με τους διαπλεκόμενους της ενημέρωσης, στους οποίους ο «άτεγκτος» και «καθαρός» Καραμανλής παραχωρεί γη και ύδωρ.

Θυμάστε τις περίφημες δηλώσεις του Καραμανλή λίγο μετά τις εκλογές του 2004 από τον Μπαϊρακτάρη για «νταβατζήδες», στους οποίους δεν θα επιτρεπόταν πλέον να παίζουν τα παιχνίδια τους σε βάρος της χώρας; Θυμάστε το φιάσκο της κυβέρνησης που ακολούθησε τον περίφημο βασικό μέτοχο; Σε αυτούς τους νταβατζήδες, λοιπόν, σήμερα η κυβέρνηση υποκλίνεται δουλικά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Οι έμποροι της ενημέρωσης, οι μεγαλοεπιχειρηματίες που μέσω των ΜΜΕ στήνουν τις υπόλοιπες χρυσοφόρες μπίζνες τους, που παραπληροφορώντας και αποπροσανατολίζοντας παγιδεύουν τον κόσμο στα νύχια του δικομματισμού και, άλλοτε συνεργαζόμενοι ή άλλοτε απειλώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθορίζουν ως ένα βαθμό το πολιτικό σκηνικό, γίνονται πλέον πανίσχυροι, βάζοντας ταυτόχρονα «πόδι» –και, μάλιστα, ανέξοδα– στην κρατική τηλεόραση, για την οποία προετοιμάζεται το έδαφος ώστε να δοθεί ως «προίκα» στους… νταβατζήδες.

Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία των ιδιωτικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ στη χώρα μας, η οποία ξεκίνησε «εκρηκτικά» πριν από περίπου 17 χρόνια, είναι αποκαλυπτική για το πώς όλα αυτά τα χρόνια καναλάρχες και κυβερνήσεις συμπορεύονται αρμονικά και άκρως αποδοτικά και για τις δύο πλευρές. Τόσα χρόνια, και ακόμα το νομοθετικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ δεν έχει διαμορφωθεί. Τόσα χρόνια τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ουσιαστικά λειτουργούν παράνομα και άναρχα, πλουτίζοντας από ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι οι συχνότητες, το οποίο μάλιστα πολλοί ημέτεροι κομήτες των ΜΜΕ χρυσοπούλησαν αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Τόσα χρόνια η συνέχιση του θολού καθεστώτος πριμοδοτήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφού εξυπηρετεί πολύπλευρους συσχετισμούς και πολιτικά παζάρια. Έτσι, συνειδητά, φτάσαμε σε μια ακόμα ανεξέλεγκτη αγορά, όπου –εκτός των άλλων– η ενημέρωση και η ψυχαγωγία έχουν γίνει φτηνό εμπόρευμα, με θύματα το λαό αλλά και την πλειονότητα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Και μετά από σχεδόν 17 χρόνια ασυδοσίας, εκβιασμών και παραπληροφόρησης, έρχεται η κυβέρνηση Καραμανλή όχι απλά να νομιμοποιήσει το καρτέλ των καναλαρχών, αλλά να τους δώσει ακόμα περισσότερα προνόμια και δύναμη. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι μια καλοσχεδιασμένη υπηρεσία προς τους νταβατζήδες, αφού από τη μια ανατρέπει ακόμα και το κουτσό πλαίσιο για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, παραπέμπει –για προφανείς λόγους– τις αδειοδοτήσεις για μετά τις εκλογές και ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση και της ΕΡΤ και, μάλιστα, με όρους… εκποίησης.

Μέχρι σήμερα ένας επιχειρηματίας μπορούσε να συμμετέχει σε δύο από τις τέσσερις κατηγορίες ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο και περιοδικά), ελέγχοντας μάλιστα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ένα μέσο από κάθε κατηγορία. Με το νόμο Ρουσόπουλου και με νομικά τρικ για το τι είναι ενημερωτικός και τι ψυχαγωγικός σταθμός, ένας επιχειρηματίας θα μπορεί να δραστηριοποιείται και στις τέσσερις κατηγορίες ΜΜΕ και να ελέγχει έως δύο κανάλια (το ένα ενημερωτικό και το άλλο μη ενημερωτικό) και έως πέντε (!) ραδιοφωνικούς σταθμούς, πάλι με το τέχνασμα του ενημερωτικού και του μη ενημερωτικού ραδιοφώνου. Είναι φανερό ότι με τον εν λόγω νόμο πριμοδοτούνται και επιβραβεύονται τα διαμορφωμένα τζάκια των διαπλεκόμενων (Λαμπράκης, Κυριακού, Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, η νεοφώτιστη στα ΜΜΕ Γιάννα κ.λπ.).

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο του νόμου Ρουσόπουλου έχει να κάνει με την έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ. Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της χώρας μας –βάσει των αποφάσεων της ΕΕ– είναι υποχρεωμένα μετά τις 31/12/2012 να εκπέμπουν ψηφιακό σήμα, καταργώντας το αναλογικό. Σύμφωνα με το νόμο, η ψηφιακή μετάδοση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών υπηρεσιών θα ανατεθεί σε θυγατρική εταιρία της ΕΡΤ, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες σε ποσοστό μέχρι και 49%.

Επιπλέον, η θυγατρική της ΕΡΤ –με τους ιδιώτες επιχειρηματίες– θα χρηματοδοτείται με το 15% (δηλαδή περίπου 45 εκατ. ευρώ) του ανταποδοτικού τέλους για την κρατική τηλεόραση που πληρώνουμε όλοι μας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Και το «κερασάκι στην τούρτα» είναι η πρόβλεψη του νόμου για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ στη θυγατρική της – με τους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Το σκηνικό, λοιπόν, που στήνεται είναι ξεκάθαρο. Με το μέλλον της τηλεόρασης και το ραδιοφώνου να είναι ψηφιακό, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος ώστε η ΕΡΤ να απογυμνωθεί, να περάσουν τα «ασημικά» της στη θυγατρική της, δηλαδή στους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα επιδοτηθούν μάλιστα και από το λαό για τις «υπηρεσίες» τους.

Αυτό είναι πόλεμος με τους νταβατζήδες…