Γιατί και πότε συστήσαμε την Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα, του Κώστα Φωτεινάκη

τ.259, 23/01/2009 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ)

Η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα συστάθηκε πριν από περίπου πέντε χρόνια από αγωνιστές του κινήματος για τη διάσωση των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας, δηλαδή πριν ακόμα μπει στην ατζέντα της πολιτικής το γήπεδο του ΠΑΟ και το MALL του κ. Βωβού.

Ο στόχος της Επιτροπής Ελαιώνα ήταν να επαναφέρει την πολιτική πρόταση, να γίνει ο Ελαιώνας το Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας, έχοντας ως ελάχιστη διεκδίκηση την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) του 1995, που προέβλεπε συγκεκριμένες χρήσεις και εξασφάλιζε γύρω στα 3.000 στρέμματα.

Από το 1995 μέχρι και το 2004 που συστάθηκε η Επιτροπή ελάχιστα πράγματα είχαν γίνει στην κατεύθυνση της εφαρμογής του ΠΔ, με ευθύνη των κυβερνήσεων, των κομμάτων εξουσίας, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Άρα η κατάσταση ήταν γνωστή και η εγκατάλειψη αυτού του ιστορικού χώρου δεδομένη, όχι όμως με ευθύνη των πολιτών, αλλά λόγω της αδιαφορίας της πολιτείας.

Η Επιτροπή Πολιτών φυσικά δεν ήταν η μοναδική που αγωνίστηκε για την ανάδειξη αυτού του ιστορικού και τόσου σημαντικού και αδόμητου χώρου (9.300 στρέμματα στην καρδιά της Αθήνας), που απέχει μόνο δύο χιλιόμετρα από το Θησείο και τρία χιλιόμετρα από το Σύνταγμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τη σημασία του Ελαιώνα είχε προβάλει ο εκδότης του περιοδικού ΑΝΤΙ Χρήστος Παπουτσάκης ήδη στη δεκαετία του ’80, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής είχε πραγματοποιήσει το 1998 ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, επί της Ιεράς Οδού, για να προβάλει το θέμα του Μητροπολιτικού Πάρκου στην περιοχή.

Τα αναφέρουμε αυτά για να ενημερώσουμε όσους έχουν αυτιά να ακούνε, μάτια να βλέπουν και να διαβάζουν, και όχι όσους έχουν τοίχους στα αυτιά και παρωπίδες στα μάτια. Επειδή λοιπόν τώρα τελευταία διατυπώνονται διάφοροι υπαινιγμοί για… "οικονομικά συμφέροντα των προσφυγόντων", ενημερώνουμε ότι η Επιτροπή Πολιτών είχε συσταθεί πριν τον κ. Κακλαμάνη, πριν το MALL και πριν τη "διπλή ανάπλαση".

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για την πρωτεύουσα συνολικά. Με τη συζήτηση, τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις, έχει αναδειχθεί και πάλι το πρόβλημα της εγκατάλειψης του Ελαιώνα από τις κυβερνήσεις και τις αυτοδιοικήσεις της μεταπολίτευσης, αλλά παράλληλα και η αναγκαιότητα να δοθούν κονδύλια για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στην Αθήνα.

Οι ευθύνες των κομμάτων, της κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και των πέντε δήμων (και όχι μόνο της Αθήνας) είναι μεγάλες. Οφείλουν να εγκαταλείψουν κάθε σχέδιο τσιμεντοποίησης. Η Επιτροπή θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα που διαθέτει για να γίνει ο Ελαιώνας Μητροπολιτικό Πάρκο, αξιοποιώντας τη συμπαράσταση των κινημάτων πόλης και τους ειδικούς επιστημονικούς φορείς (ΤΕΕ, ΕΜΠ, ΓΕΩΤΕΕ κ.λπ.).

Η Επιτροπή, και όσοι συμπαραστέκονται σε αυτήν, θα ασκήσουν τα Συνταγματικά τους Δικαιώματα, ελέγχοντας τη νομιμότητα των κτισμάτων που θα επιχειρηθεί να ανεγερθούν σε χώρους προβλεπόμενους σαν κοινόχρηστο πράσινο, και δεν θα κάνει τη χάρη σε όσους θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα μας από χώρα της ΕΕ σε τσιμεντένιο Βωβοκιστάν.

Η πρόσφατη αναστολή των εργασιών στο MALL του Βωβού, μέσα σε ένα κλίμα αφόρητης πίεσης και στοχοποίησης, καθώς και η αποσύνδεση της κατασκευής του γηπέδου του ΠΑΟ, αποδεικνύει ότι οι ενστάσεις εκείνων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ είναι βάσιμες και ουσιώδεις, και δεν μπορεί κανείς να τις αγνοεί.

Ο Κώστας Φωτεινάκης είναι ένας
από τους 131 προσφεύγοντες, και ιδρυτικό μέλος
της Επιτροπής Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα