Για ένα διεθνισμό με νόημα!

τ.247, 11/07/2008

Δι-εθνισμός / inter-nationalism:

Η ουσιαστική απάντηση της κομμουνιστικής Αριστεράς

Η διεξαγωγή του 1ου Διεθνιστικού Φεστιβάλ Νεολαίας είναι μια σημαντική επιτυχία. Εκατοντάδες άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα κινητοποιήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν για να γίνει πραγματικότητα. Δεκάδες χιλιάδες έμαθαν γι’ αυτό, πήραν το προπαγανδιστικό υλικό, και πολλές χιλιάδες θα το παρακολουθήσουν γιατί απαντάει σε ορισμένες ανάγκες. Πρώτη ανάμεσα σε όλες τις ανάγκες είναι η έκφραση ενός γνήσιου και έμπρακτου διεθνισμού και ειδικά στο χώρο της νεολαίας.

Η νεολαία μαζί με την εργατική τάξη, σε ολόκληρο τον κόσμο, δοκιμάζουν στο πετσί τους όλες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και προορίζονται να γίνουν καύσιμη ύλη για να μπορέσει το σύστημα να ξεπεράσει τις αξεπέραστες αντιθέσεις του. Με τον ιδρώτα αλλά και με τις σάρκες και το αίμα των σύγχρονων προλετάριων, όπου γης, και ιδιαίτερα με τον αποκλεισμό από κάθε μέλλον της νεολαίας σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι φυσικό να οικοδομούνται αδιέξοδα και καταστάσεις χωρίς επιστροφή για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η νεολαία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή πολλών αγώνων, κινημάτων, αντιστάσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο νέος μεγάλος κύκλος αγώνων στον κόσμο αναδεικνύει μια νέα γενιά που παίρνει το δρόμο του αγώνα, που στελεχώνει κινήματα, κόμματα και οργανώσεις, που δρα αυτόβουλα και πρωτοβουλιακά σε μια σειρά από μεγάλες και μικρές μάχες, σε όλα τα κοινωνικά πεδία. Η νεολαία και τα κινήματα στα οποία συμμετέχει έχουν μεγάλο βάρος στη Διεθνή Κοινότητα των Λαών, που οικοδομείται ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και στους κάθε λογής αντιδραστικούς. Η πραγματοποίηση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Νεολαίας πρέπει να θεωρηθεί σαν μια απόφαση να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην ενημέρωση, στη συνάντηση, στο συντονισμό, στην κοινή πάλη μεγάλων και μικρών, πλην όμως χρήσιμων και αναγκαίων αντιστάσεων, κινημάτων, αγώνων. Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ –ένα χρόνο μετά το 2ο Συνέδριο της ΚΟΕ, στο οποίο πάρθηκαν αποφάσεις για την προβολή και την ενίσχυση της Διεθνούς Κοινότητας των Λαών– με τη συμμετοχή αντιπροσωπιών απ’ όλα τα σημεία του κόσμου και από τα πιο σημαντικά κινήματα που στην πράξη συγκρούονται με τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, είναι μια σημαντική συμβολή και επιτυχία της ΚΟΕ. Γιατί η ΚΟΕ θέλει να διαπαιδαγωγήσει πρώτα απ’ όλα τη δική της οργάνωση σε ένα πνεύμα γνήσιου διεθνισμού, συντροφικότητας και αλληλεγγύης και θέλει να μάθει από τους αγώνες και τις αντιστάσεις άλλων αγωνιζόμενων συλλογικοτήτων και κινημάτων. Θέλει να διαδώσει το πνεύμα αυτό μέσα στο αγωνιζόμενο τμήμα της νεολαίας. Έχει δε τη φιλοδοξία να δημιουργήσει ένα θεσμό της αγωνιζόμενης νεολαίας, που κάθε χρόνο θα έχει τη δική της συνάντηση στην Αθήνα.

Ο νέος διεθνισμός δεν μπορεί να προκύψει μέσα από συσκέψεις και συναντήσεις ομοειδών ομοιογενών κομμάτων και κινήσεων. Μπορεί να υποβοηθηθεί σημαντικά απ’ αυτές, αλλά θα βγει μέσα από το καμίνι των αγώνων, των εξεγέρσεων, των κινημάτων, των επαναστάσεων. Γι’ αυτό χρειάζονται δυνάμεις φρέσκες, έτοιμες να έρθουν σε επαφή ή να συμβάλουν σε τέτοια μεγάλα γεγονότα. Στο 1ο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας θα πάρουν το λόγο, θα δείξουν τους αγώνες τους και τις αντιστάσεις τους δυνάμεις απ’ όλα τα σημεία του πλανήτη, δυνάμεις που έχουν διαφορετική καταβολή αλλά κοινή στάση απέναντι στους κοινούς εχθρούς, δυνάμεις που έχουν ζωντάνια και θέλουν να αντισταθούν στην καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Η ΚΟΕ δεν έθεσε ιδεολογικά κριτήρια για το κάλεσμα διαφόρων αντιπροσωπιών. Το μόνο κριτήριο (που είναι κατεξοχήν ιδεολογικό) είναι το αν οι αντιπροσωπίες αυτές έχουν σχέση με τους αγώνες και τις αντιστάσεις, αν εντάσσονται στη γενική έννοια της Διεθνούς Κοινότητας των Λαών, που στην παρούσα φάση παρουσιάζει μια λογική και αναμενόμενη πολυμορφία και ετερογένεια, καθώς και ανισομέρειες από ήπειρο σε ήπειρο. Η ΚΟΕ θέλει να συναντηθεί αλλά και να συμβάλει (αν μπορεί) σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Γι’ αυτό ο διεθνισμός είναι και θα είναι ένα βασικό στοιχείο της κομμουνιστικής Αριστεράς, που θα διαμορφώνει εν πολλοίς και την ιδεολογικοπολιτική της ταυτότητα.

Όποιος βρεθεί στο 1ο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας, στο Resistance 2008, θα είναι τυχερός. Γιατί το μάτι του και το μυαλό του θα απλώσουν, θα γνωρίσει κινήματα και ανθρώπους που αγωνίζονται, θα βρεθεί για 3 μέρες με χιλιάδες νέους που θέλουν έναν άλλο κόσμο. Κι αυτό δεν είναι καθόλου λίγο.