Άλλη μια… επιτυχία της ΝΔ
Η επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ε. Μπαρόζο πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση από την ΕΕ για την είσοδο της χώρας στην κρίση με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που εντείνονται ασφυκτικά οι πιέσεις της ΕΕ για την επιβολή ακόμα πιο αυστηρών μέτρων σε βάρος των εργαζόμενων. Ο ίδιος ο Μπαρόζο άλλωστε δεν άφησε κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις. Στην πραγματικότητα, παρά τους ήπιους τόνους, ξεφτίλισε την κυβέρνηση για την ανικανότητά της να επιβάλλει τα συμφωνημένα. Και αυτά την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δήλωνε τη στήριξή του στη διεκδίκηση δεύτερης θητείας στην προεδρία της ΕΕ και η Βουλή και ο Δήμος του έδιναν παράσημα. Έτσι για να εξασφαλίσουν ήπιες δηλώσεις και ανοχή μέχρι τις ευρωεκλογές για την ανακοίνωση των μέτρων. Αν και αυτά δείχνουν τον τρόπο που πολιτεύεται η κυβέρνηση και όλος ο αστικός κόσμος, το ερώτημα είναι πώς φτάσαμε ως εδώ και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους.
Χρεοκοπία πολιτικής
Η μείωση του φορολογικού συντελεστή των μεγάλων επιχειρήσεων από το 35% στο 25% τα τελευταία χρόνια σήμαινε την απώλεια εσόδων 5,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 39,5% του σημερινού δημόσιου ελλείμματος. Η είσπραξή του θα σήμαινε ότι το έλλειμμα θα ήταν στο 2,9% του ΑΕΠ και η χώρα δεν θα έμπαινε για δεύτερη φορά σε επιτήρηση. Αν μάλιστα υπήρχε και φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και οικονομικής δραστηριότητας ίσως τελικά να υπήρχε δημοσιονομικό πλεόνασμα. |
Η κυβέρνηση της ΝΔ κέρδισε τις εκλογές του 2004 με τη δέσμευση ότι με “ήπια μέσα” θα εξυγίανε τα δημόσια οικονομικά. Για μια πενταετία έκανε ό,τι ήθελε. Με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ στις πιο κρίσιμες αποφάσεις, με τη συμφωνημένη ανοχή και αδράνεια του υποταγμένου συνδικαλισμού.
-
Επέβαλε την πιο άγρια λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις.
-
Τίναξε στον αέρα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, περιέκοψε τις κοινωνικές δαπάνες.
-
Κατάργησε τα εργατικά δικαιώματαμα, επέβαλε τη μερική εργασία σαν κύρια μορφή απασχόλησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
-
Ξεπούλησε ό,τι είχε απομείνει από τις κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις.
-
Επέβαλε την πιο άγρια επιδρομή φόρων στα λαϊκά εισοδήματα αυξάνοντας άμεσους και έμμεσους φόρους.
-
Στήριξε τις πολυεθνικές και τα καρτέλ οδηγώντας στα ύψη τις τιμές στοιχειωδών προϊόντων και υπηρεσιών.
-
Χάρισε 28 δισ. στις τράπεζες για να τονώσει τη νόμιμη τοκογλυφία τους.
-
Μοίρασε δισεκατομμύρια στον επιχειρηματικό κόσμο με αναπτυξιακούς νόμους, σκανδαλώδεις επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.
-
Αποδέχθηκε, ενσωμάτωσε στην εσωτερική πολιτική και προσκύνησε κάθε δόγμα του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού και όλων των “αξιών” της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
Για δεύτερη φορά σε επιτήρηση η οικονομία
Νεάντερταλ “Η κοινωνική οικονομία της αγοράς αποτελεί τη μόνη διέξοδο από την κρίση”. “Η αγορά αποτελεί το καλύτερο μέσο για την παραγωγή πλούτου”. Αυτά διακήρυξε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαρσοβία ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και οι ιεροφάντες του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού, με πρώτο τον Γκρίσπαν, έσπευσαν να ζητήσουν συγγνώμη που βιάστηκαν να παραδεχθούν ότι η “οικονομία της αγοράς” χρεοκόπησε κουρελιάζοντας τις θεωρίες για “αυτορρύθμιση”. Συγγνώμη λέγεται ότι ζήτησαν και ορισμένοι βιολόγοι, διότι υποστήρι-ζαν ότι έπαυσε να υπάρχει ως είδος ο άνθρωπος του Νεάντερταλ… |
Και το αποτέλεσμα; Ανάμεσα στα χρόνια 2003-2008, για να μείνουμε μόνο στο οικονομικό πεδίο, το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 80 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 43,6%. Ανάμεσα στα χρόνια 2006-2008 το έλλειμμα διπλασιάστηκε και αυξήθηκε κατά 6,2 δισ. ευρώ. Μόνο για φέτος το έλλειμμα έφθασε πάνω από το 5% του ΑΕΠ ξεπερνώντας κατά 2,1% του ΑΕΠ τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν ότι στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ γυρίζουμε σε χειρότερο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε. Γιατί τώρα, δίπλα στα ελλείμματα και το χρέος, υπάρχει η ανατίναξη του παραγωγικού ιστού της χώρας, ο έλεγχος των στρατηγικών τομέων της οικονομίας που ξεπουλήθηκαν και το φούντωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Έτσι η χώρα μπαίνει για δεύτερη φορά σε επιτήρηση και τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Η κυβέρνηση υποχρεώνεται από τις Βρυξέλλες να πάρει άμεσα και μόνιμα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα. Ήδη πήραμε μια πρώτη γεύση. Πάγωσαν οι μισθοί και οι συντάξεις του 2009. Επεκτείνεται η βδομάδα 3-4 ημερών εργασίας με αντίστοιχη μείωση των αμοιβών. Οι 4 στις 10 προσλήψεις γίνονται πια με σχέσεις μερικής εργασίας. Και μαζί με αυτά, για να θυμόμαστε την αθλιότητα, μείωσαν τους φόρους για να τονωθεί η αγορά των πολυτελών αυτοκινήτων.Και τώρα στους επόμενους μήνες σχεδιάζουν:
-
Νέες, ακόμα χειρότερες, αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.
-
Πάγωμα μισθών και συντάξεων και για το 2010.
-
Συρρίκνωση κατά 30% των δαπανών για τη δημόσια Υγεία και Παιδεία.
-
Μόνιμα εισπρακτικά μέτρα με νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε καπνό – ποτά-τσιγάρα.
-
Αύξηση του ΦΠΑ κατά 2-3 μονάδες, τη στιγμή που σε ολόκληρη την Ευρώπη σχεδιάζεται η μείωσή του.
-
Αύξηση των τελών κυκλοφορίας και της φορολόγησης της μικρής ακίνητης περιουσίας.
Στη χρεοκοπημένη πολιτική τους, κοινή και για τους δύο πυλώνες του δικομματισμού, απαντούν με την ίδια χρεοκοπημένη συνταγή. Όχι τυχαία, όχι κατά λάθος. Έτσι υπηρετούνται τα οικονομικά συμφέροντα της ολιγαρχίας, έτσι φορτώνεται η κρίση στις πλάτες των πολλών.Να γιατί ο συναινετικός δικομματισμός είναι επικίνδυνος. Να γιατί πρέπει να ηττηθεί.
Σπύρος Παναγιώτου