δείτε… ακούστε… διαβάστε…

τ.239, 21/03/2008

δείτε…

Ένας ελεύθερος κόσμος

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς

Παίζουν: Κίρστεν Γουέριν, Λέσλαβ Ζούρες, Κόλιν Κάφλιν

Στη νέα ταινία του Κεν Λόουτς, ενός από τους πλέον συνεπείς ιδεολογικά σύγχρονους σκηνοθέτες, η οπτική γωνία είναι μάλλον απρόσμενη: ηρωίδα εδώ είναι μια νέα γυναίκα που προέρχεται μεν από την εργατική τάξη, γίνεται όμως από εκμεταλλευόμενη στυγνή εκμεταλλεύτρια όταν, προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα επιβίωσής της, αποφασίζει να ανοίξει γραφείο εύρεσης εργασίας για μετανάστες και μετατρέπεται σε αφεντικό. Πολύ καλό σενάριο από τον Πολ Λάβερτι, στενό συνεργάτη του σκηνοθέτη, και καλές ερμηνείες, ειδικά αυτή της υποδειγματικής πρωταγωνίστριας, σε μια ταινία που εστιάζει σε ένα εξόχως καίριο θέμα.


ακούστε…

Madrugada

Madrugada

Ο πιο πρόσφατος δίσκος του ιδιαίτερα αγαπητού στη χώρα μας νορβηγικού συγκροτήματος κρύβει μέσα του μια μικρή τραγωδία –και ίσως αυτός είναι ο λόγος που ως τίτλος χρησιμοποιείται το όνομα της μπάντας, που πρέπει να επιβεβαιώσει την ύπαρξή της και να προσδιορίσει τη συνέχεια–, αφού περιλαμβάνει τις τελευταίες ηχογραφήσεις του κιθαρίστα Robert Buras που πέθανε το περασμένο καλοκαίρι – και, ειρωνικά, το πρώτο τραγούδι του συγκροτήματος, όπου τραγουδάει ο ίδιος, το "Our Time Won’t Live That Long".


διαβάστε…

Μόνολογκ

Λένος Χρηστίδης

Καστανιώτης

Καινούριο βιβλίο μιας ιδιαίτερης περίπτωσης συγγραφέα που, σχεδόν αθόρυβα, έχει αποκτήσει φανατικό κοινό. Ο Χρηστίδης είναι εξαιρετικός στην περιγραφή της νεοελληνικής παραφροσύνης, ειδικά όταν σχολιάζει την τηλεοπτική της αποτύπωση, κάτι που αρκετά συχνά κάνει και εδώ. Ο ήρωάς του αλλάζει ηλικίες και πρόσωπα, μετακινείται σε χώρο και χρόνο: σαπίζει μπροστά στην οθόνη του, αλλά την επόμενη στιγμή μεταφέρεται σε μέρη όπου τα ελληνορθόδοξα μεγαλεία δεν έχουν να πουν απολύτως τίποτα. Στο μεσοδιάστημα –ή και ταυτόχρονα– γεμίζει χαρτάκια με σκέψεις, αιχμηρούς ή συγχυσμένους μονόλογους που ενώνονται σε ένα χιουμοριστικό αλλά και πικρό μονόλογο.