ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ, του Δ.Υφαντή

τ. 207, 1/12/2006

Δεν χωρούν όλα στις εκλογές

Nα εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια

του Δ.Υφαντή

Tο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης, δηλαδή η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η θωράκιση του δικομματισμού, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δουλέψει χωρίς εμπόδια και ανατροπές. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του επίσημου πολιτικού κόσμου και των στηριγμάτων του, η κοινωνική πραγματικότητα, η λαϊκή δυσαρέσκεια δεν χωρά στην εκλογολογία, στους εκλογικούς νόμους και σε αντίστοιχους σχεδιασμούς.

Δεν πρόκειται για ευχή, για αστήρικτη επιθυμία. Mήπως δεν ήταν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις που, χάρη στην ποιότητα του αγώνα τους, τη διάρκεια, την ενότητα, την ανεξαρτησία από τις αθλιότητες και τους χειρισμούς της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί; O αγώνας των δασκάλων είχε πολλά στοιχεία με τις καταλήψεις των φοιτητών: κατόρθωσε όχι μόνο να συγκινήσει αλλά και να θέσει με μαζικούς, αγωνιστικούς όρους το θέμα της ιδιωτικοποίησης της παιδείας και, το κυριότερο, να δημιουργήσει ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις για την επόμενη μάχη, που όπως φαίνεται δεν θα αργήσει πολύ.

Oι συνθήκες που διαμορφώνονται, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, δημιουργούν εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη όχι μόνο μεγάλων σε συμμετοχή και διάρκεια λαϊκών αγώνων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιλογές αλλά –κι αυτό είναι το βασικό– και αγώνων με προϋποθέσεις επιτυχίας. Για τον απλό κόσμο, που βιώνει στην καθημερινότητά του την απόρριψη και την αβεβαιότητα, την αδικία και την εκμετάλλευση, εμφανίζεται ως μόνη διέξοδος ο μαζικός ενωτικός αγώνας διαρκείας για να ακουστεί το δίκιο του. Aυτή είναι η υλική βάση που επιτρέπει να αναπτυχθούν μέτωπα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Παράλληλα, απαιτείται προετοιμασία στις μορφές και στα σχήματα, στις ιδέες και τις πρωτοβουλίες. Mε στόχους ξεκάθαρους: την αμφισβήτηση και τη διάλυση των νεοφιλελεύθερων δογμάτων, την αντοχή και τη διάρκεια των αγώνων, την περιφρούρηση απέναντι στην κρατική βία και στις προβοκάτσιες, και βέβαια την ενότητα και τη μαχητικότητα. Όλα αυτά περιγράφουν ένα πλούσιο περιεχόμενο κοινωνικής και πολιτικής δράσης, που θα έπρεπε να αφορά την Aριστερά καθ’ όλη την περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας.