diabaste1

διαβάστε… ακούστε…

τ.268, 05/06/2009

διαβάστε…

diabaste1Βασίλειος Μ. Αργυρόπουλος

Αρχαιολατρία και Γλώσσα- Θέματα ετυμολογίας και ορθογραφίας

Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος, 408 σελίδες

Βιβλίο που αναλύει θέματα ετυμολογίας, έχοντας ξεκαθαρίσει τις προϋποθέσεις της ετυμολογικής εγκυρότητας. Περιέχει μια εκτενή κριτική στο κείμενο για το Hellenic Quest, όπως και σε διάφορες ελληνοκεντρικές απόψεις περί γλώσσας, διαδεδομένες μεν, αστήρικτες δε.

 

 


diabaste2Νίκος Σαραντάκος

Γλώσσα μετ’ εμποδίων – Συμβολή στη χαρτογράφηση του γλωσσικού ναρκοπεδίου

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 376 σελίδες

Συλλογή κειμένων για τη γλώσσα που μπορεί να διαβάσει κανείς και στο σάιτ του συγγραφέα, το βιβλίο ανασκευάζει μια σειρά από διαδεδομένους γλωσσικούς μύθους και υποδεικνύει διαδεδομένα γλωσσικά λάθη μεταξύ των “επαγγελματιών” του λόγου, που τείνουν να επαναφέρουν (ή και να… εφευρίσκουν) παλιότερους γλωσσικούς τύπους, κόντρα στο γλωσσικό αίσθημα.


 

ακούστε…

akousteΚόρε Ύδρο

Όλη η Αλήθεια για τα Παιδιά του ’78

Συγκρότημα με βάση την Κέρκυρα, που είχε ξεχωρίσει με τον προηγούμενο δίσκο του, Φτηνή Ποπ για την Ελίτ. Σκοτεινή αλλά και ωμή στιχουργική που διαφοροποιείται αρκετά από τα καθιερωμένα της ελληνόφωνης σκηνής και αποδίδει την ατμόσφαιρα της ελληνικής επαρχίας, και ήχος που συνδυάζει επιρροές από Χατζιδάκι αλλά και από τη δεκαετία του ’80 (Smiths κ.ά.) σε μια δουλειά με την πάντα ιδιαίτερη αισθητική των Κόρε Ύδρο.