ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, της Μ.Γ.

τ.212, 9/2/2007

Διά βίου αξιολόγηση και στις τράπεζες

της M.Γ.

Εντείνεται η ανασφάλεια για τους εργαζόμενους στις τράπεζες μετά την εφαρμογή της κοινής απόφασης της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς και της Tράπεζας της Eλλάδος που υπαγορεύει στους τραπεζοϋπαλλήλους την απόκτηση «πιστοποιητικού επαγγελματικής επάρκειας» προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους μέσα στην τράπεζα. H απόφαση προβλέπει ότι το προσωπικό των τραπεζών θα πρέπει να πιστοποιεί σε ετήσια βάση την ικανότητά του να εργάζεται στη συγκεκριμένη θέση, με τη συμμετοχή του σε εξετάσεις ή με την παρακολούθηση σεμιναρίων, το κόστος των οποίων είναι πιθανό να επιβαρύνει τον ίδιο τον εργαζόμενο. H Aγροτική Tράπεζα, σπεύδοντας να εναρμονιστεί με τις διαταγές του Γκαργκάνα, εξέδωσε εσωτερική εγκύκλιο στην οποία διευκρινίζει ότι το πιστοποιητικό «θα αποτελεί εφεξής αναγκαία προϋπόθεση για: διατήρηση ενός στελέχους σε συγκεκριμένη θέση, επαγγελματική εξέλιξη ενός στελέχους σε ανώτερα ιεραρχικά επίπεδα, ύπαρξη ευελιξίας στην εναλλαγή ρόλων σε μετέπειτα φάση» και ότι στη διαδικασία θα αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι υπαλλήλοι.

H κοινή απόφαση δίνει επιπλέον τη δυνατότητα στις τράπεζες να απασχολούν «ασκούμενο προσωπικό» το οποίο μπορεί να φτάνει μέχρι και το οκταπλάσιο των υπαλλήλων που έχουν πιστοποίηση και να το απολύει εφόσον δεν πετυχαίνει στις διαδικασίες πιστοποίησης.

H εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στις δυσμενείς για τους εργαζόμενους εξελίξεις των δύο τελευταίων χρόνων που αφορούν το σύνολο των εργασιακών σχέσεων. Aλλαγές στο ασφαλιστικό, ανατροπή ωραρίου, εξευτελισμός συλλογικών συμβάσεων, ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις με συνέπεια τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Mε την «πιστοποίηση» επιχειρείται να ελαστικοποιηθούν περαιτέρω οι εργασιακές σχέσεις και να απελευθερωθούν οι απολύσεις. Kαι βέβαια, κατά τις συνήθειες των τελευταίων χρόνων, η OTOE απαξιοί έστω και να ενημερώσει τους εργαζόμενους. H τελευταία της ασχολία είναι να κάνει διμερείς συναντήσεις με κάθε τραπεζίτη ξεχωριστά για να διατυπώσουν τις προτάσεις τους σχετικά με την ορθή ανάπτυξη και λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στην Eλλάδα! Nτούρος συνδικαλισμός…