Δικαίωμα για τους εργαζόμενους και τους άνεργους!

τ.265, 24/04/2009

Προχωράνε οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της κίνησης Δικαίωμα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ανέργων. Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται στις βασικές πόλεις συζητήσεις και ανοιχτές συνελεύσεις. Η κίνηση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ένωσης Εργαζομένων και στη βάση των παρακάτω εκτιμήσεων:

  1. Η κρίση είναι εδώ, χτυπάει και θα χτυπήσει, με τις απολύσεις και το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, το σύνολο σχεδόν του εργατικού δυναμικού της χώρας.
  2. Αυτό έρχεται σε μια συγκυρία που ο νεοφιλελευθερισμός, είκοσι χρόνια τώρα, έχει ήδη αφήσει τα σημάδια του στο νομικό πλαίσιο και στην καθημερινότητα του κόσμου της εργασίας.
  3. Το όποιο συνδικαλιστικό κίνημα με τη σημερινή του κατάσταση αδυνατεί ή δεν θέλει να δώσει στοιχειωδώς μια διέξοδο στους εργαζόμενους.
  4. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και σχεδόν το σύνολο των πιο πληττόμενων τμημάτων (νέοι και νέες, ιδιωτικός τομέας, επισφάλεια, ευελιξία, μαύρη εργασία, ξένοι εργάτες) είναι εκτός συνδικαλισμού.
  5. Είναι αναγκαίο, τόσο να δημιουργηθούν καινούριες μορφές συντονισμού και οργάνωσης, όσο και να αλλάξουν προσανατολισμό και πνεύμα οι ήδη υπάρχουσες.
  6. Είναι ανάγκη να υπάρξουν κινήσεις χρήσιμες στους εργαζόμενους με έμφαση στη δράση και στα συγκεκριμένα αποτελέσματα και όχι στα λόγια και τις διακηρύξεις.

Η κίνηση αυτή σκοπεύει να έχει ανοιχτό και πλατύ χαρακτήρα, να μπορεί να αγκαλιάσει κάθε εργαζόμενο και καθέναν που υποστηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση. Στην πρώτη του διακήρυξη, το “Δικαίωμα” περιγράφει τους στόχους και τα μέσα του με όσα αντιγράφουμε παρακάτω:

“Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε:

  1. Στην ενημέρωση των εργαζόμενων για τα δικαιώματά τους.
  2. Στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων με κάθε τρόπο που επιλέγουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
  3. Στην οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία και τη δημιουργία νέων σωματείων όπου είναι απαραίτητο και αναγκαίο.
  4. Στην αλληλεγγύη και την οργάνωση των ανέργων και την άσκηση πίεσης στο κράτος και τους εργοδότες για τη διεκδίκηση εργασίας, απαλλαγών και δικαιωμάτων.
  5. Στην ανάπτυξη ενός μεγάλου κοινωνικού ρεύματος αντίστασης των εργαζομένων και των ανέργων της χώρας.

Πως θα τα πετύχουμε αυτά; Τα μέσα και οι τρόποι που έχουμε και που θέλουμε να αναπτύξουμε είναι:

  1. Η ιστοσελίδα dikaioma.gr, ένας χώρος ενημέρωσης, επικοινωνίας, συντονισμού και δράσης.
  2. Ο σύλλογος “Δικαίωμα”, μια ανοιχτή και δημοκρατική μορφή οργάνωσης, ένα πανελλαδικό δίκτυο ενημέρωσης και συντονισμού εργαζομένων και ανέργων.
  3. Ένα δίκτυο δικηγόρων, λογιστών, εργαζόμενων σε υπηρεσίες και άλλων επαγγελματιών αλλά και συνδικαλιστών που μπορούν να υποστηρίξουν με συγκεκριμένο τρόπο τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
  4. Οι παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας για την υποστήριξη δικαιωμάτων και διεκδικήσεων.
  5. Η οργάνωση συζητήσεων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων και η έκδοση υλικού για τα δικαιώματα και την αλληλεγγύη.
  6. Η οργάνωση και ενίσχυση διαμαρτυριών, συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων.
  7. Η συνεργασία με κάθε συλλογικότητα που τοποθετείται στο πλευρό των εργαζομένων και ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, τη φτώχεια, την ανεργία.”

για περισσότερες πληροφορίες επισκέψου www.dikaioma.gr