Δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ, της Μ.Ε.

τ.247, 11/07/2008

Αποφασισμένοι να ανατρέψουν στην πράξη τα σχέδια της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου για την παράνομη γιγάντωση του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ στο Θριάσιο Πεδίο εμφανίζονται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, που εδώ και αρκετούς μήνες έχουν οργανώσει και τηρούν ευλαβικά ένα σχέδιο αντίδρασης στα σχέδια της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ. Το πιο πρόσφατο "μήνυμα" το έστειλαν το Σάββατο 28/6, όταν εκατοντάδες πολίτες με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛ.ΠΕ, αλλά και με τη συμπαράσταση των δημάρχων των πέντε δήμων του Θριασίου, του νομάρχη και βουλευτών της περιφέρειας Αττικής, σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία, "κατέλαβαν" για μία ολόκληρη νύχτα την ανατολική πύλη της ΠΕΤΡΟΛΑ. Ο αποκλεισμός της ανατολικής πύλης του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ διήρκησε 20 ώρες. Ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί, ώρα 8, και έληξε τα ξημερώματα της Κυριακής.

Πάνω από 1.000 πολίτες κατέκλυσαν το χώρο της εκδήλωσης πάνω στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, έξω από την ανατολική πύλη του διυλιστηρίου, παρά τις άστοχες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας. Η ολονύχτια διαμαρτυρία ξεκίνησε με χορούς από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, ομιλίες και χαιρετισμούς. Ακολούθησε συναυλία διαμαρτυρίας με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και μεταμεσονύχτιο λαϊκό πρόγραμμα έως τα ξημερώματα της Κυριακής, μέσα σε ένα αποπνικτικό περιβάλλον από τις οσμές υδροθείου και μερκαπτανών, που αναδύονταν από το διυλιστήριο. Όπως δήλωσαν στην "Αριστερά!" μέλη της Επιτροπής Αγώνα, "αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο αγώνα που έχουμε πάρει ως επιτροπή και δεν πρόκειται να σταματήσουμε, γιατί δεν θα ανεχτούμε άλλη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας". Όπως τόνισαν στις τοποθετήσεις τους κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην ολονύχτια διαμαρτυρία, οι πολίτες της περιοχής είναι αποφασισμένοι να στείλουν σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση και την ηγεσία των ΕΛ.ΠΕ. να εγκαταλείψουν άμεσα τα σχέδιά τους για τη γιγάντωση και την εδαφική επέκταση του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ. Απ’ όλους τους ομιλητές έγινε εμφανής η αποφασιστικότητα οι πολίτες να μη δεχθούν οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα έχει μόνο όφελος το εταιρικό κέρδος μερικών, αλλά ταυτόχρονα θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή τους. Όπως τονίστηκε στις ομιλίες: "Στο Θριάσιο δεν χωράει άλλη ρύπανση. Ξεχάστε την επένδυσή σας. Οι μελέτες σας διαψεύδονται από την καθημερινότητά μας. Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση. Έχουμε ξεκινήσει ήδη και το νομικό αγώνα για την ακύρωση των σχεδίων".

Στην ολονύκτια διαμαρτυρία, παρέστησαν οι δήμαρχοι του Θριασίου και της Μεγαρίδας: Αμπατζόγλου Γ. – Ελευσίνα (κεντρικός ομιλητής), Κριεκούκη Ι. – Μάνδρα, Ρόκκας Θ. – Μαγούλα, Μελετίου Ν. – Ασπρόπυργος, Φωτίου Σταύρος – Ν. Πέραμος και Στρατιώτης Δ. – Μέγαρα.

Μ.Ε.