Εκλογές ΗΠΑ: Ποιοί επενδύουν και πόσα στους υποψήφιους πλανητάρχες, του Νίκου Ταυρή

τ.237, 22/02/2008 (σε ένθετο το τ.4 του Δικτύου Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία)

"Κάτι μας χρωστάς, Mister President"

Αυτό θα μπορούσαν να λένε την επομένη των εκλογών οι χρηματοδότες των υποψηφίων για τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές. Πολλά εκατομμύρια δολάρια έχουν "επενδύσει" κολοσσοί του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ σε υποψήφιους προέδρους με στόχο να έχουν ανταποδοτικά οφέλη μετά τις εκλογές ανεξαρτήτως από το ποιος θα βγει πρόεδρος. Και αυτό γιατί έχουν φροντίσει από τώρα να χρηματοδοτήσουν όλους τους υποψήφιους-γκανιάν ως τώρα, ανεξαρτήτως αν είναι του Δημοκρατικού Κόμματος ή των Ρεπουμπλικάνων. Βέβαια τα περισσότερα "στοιχήματα" πέφτουν στους υποψήφιους των δημοκρατικών αφού όλοι θεωρούν ότι έχουν το προβάδισμα για την προεδρία.

Ναυαρχίδα των χρηματοδοτών αποδεικνύεται ότι είναι οι εταιρείες της Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με το Κέντρο για μια Υπεύθυνη Πολιτική (Center for Responsive Politics). Το CRP είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με τη σχέση χρήματος και πολιτικής εξουσίας στις ΗΠΑ. Εταιρείες της Γουόλ Στριτ, όπως η ActBlue, η Goldman Sachs, η Citigroup, η Morgan Stanley, η National Amusements, η Lehman Brothers, η Merrill Lynch, η JP Morgan, η UBS, η Credit Suisse, η Blank Rome, η Greenberg Traurig έχουν δώσει εκατομμύρια δολάρια στην πλέον δαπανηρή προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία των ΗΠΑ. Το CRP εκτιμά ότι η χρηματοδότηση των υποψηφίων θα φτάσει το 1 δισ. δολάρια, σχεδόν διπλάσιο από αυτό των εκλογών του 2000 και κατά ένα τρίτο μεγαλύτερο από αυτό των εκλογών του 2004. Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η ανεργία και η φτώχεια στις ΗΠΑ καλπάζουν, όταν οι επιπτώσεις της κρίσης των στεγαστικών δανείων πολλαπλασιάζουν "τις πόλεις με τις τέντες".

Δεν είναι μόνο οι εταιρείες της Γουόλ Στριτ που τζογάρουν στους υποψήφιους προέδρους. Μια σειρά άλλες, όπως η Microsoft, οι νομικές εταιρείες Sullivan & Cromwell και DLA Piper, η Google και η εταιρεία συμβούλων Price Waterhousecoopers έχουν την τιμητική τους ανάμεσα στους "επιφανείς" χρηματοδότες των εκλογών.

"Χρεωμένος" λοιπόν ο πλανητάρχης από την πρώτη μέρα που περνά την πόρτα του Λευκού Οίκου. Και αυτά τα χρέη θα πρέπει να βρίσκει τρόπο να τα ξεπληρώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Γιατί η Γουόλ Στριτ και οι λοιποί φίλοι του έχουν μνήμη… ελέφαντα σε αυτά τα ζητήματα.

Είναι πολλά τα λεφτά…

117,7 εκατ. δολάρια συγκέντρωσε η Χίλαρι Κλίντον το 2007 με βασικούς χορηγούς τη νομική εταιρεία DLA Piper, τη Goldman Sachs, τη Morgan Stanley, τη Citigroup και τη Lehman Brothers.

102,2 εκατ. δολάρια ολόκληρη την περσινή χρονιά συγκέντρωσε ο Μπάρακ Ομπάμα, με βασικούς χρηματοδότες τη Goldman Sachs, τη UBS, τη Lehman Brothers, τη National Amusements και τη JP Morgan Chase.

41,1 εκατ. δολάρια μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους συγκέντρωσε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Τζον ΜακΚέιν, με βασικούς χρηματοδότες τη Merrill Lynch, τη Citigroup, τη Blank Rome, την Greenberg Traurig και την Goldman Sachs.

Οι "χρυσοί χορηγοί"
των Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων για το 2007

Σύνολο (σε εκατ. δολάρια)

Δημοκρατικοί

Ρεπουμπλικάνοι

ActBlue

2,24

100%

Goldman Sachs

1,47

71%

29%

Citigroup

1,31

61%

39%

Morgan Stanley

1,01

62%

38%