Εκλογές στις ΗΠΑ: Έδωσε τα διαπιστευτήριά του και ο Ομπάμα, του Γ.Τ.

τ.245, 13/06/2008

Πριν ακόμη λάβει και επίσημα το χρίσμα του υποψήφιου των Δημοκρατικών, ο Μπάρακ Ομπάμα έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήριά του στο αμερικανικό βαθύ κράτος, όπως και στο ισραηλινό λόμπι, το οποίο μέχρι τώρα εκπροσωπούσε –στον αγώνα για το χρίσμα– κυρίως η Χίλαρι Κλίντον. Και τα έδωσε με ένα τρόπο που να μην επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση: "Δεν πρόκειται να κάνω συμβιβασμούς όσον αφορά την ασφάλεια του Ισραήλ… Η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να παραμείνει πρωτεύουσα του Ισραήλ, και θα πρέπει να παραμείνει αδιαίρετη".

Αυτά δήλωσε ο Ομπάμα σε ομιλία του στην Αμερικανο-ισραηλινή Επιτροπή Δημόσιων Υποθέσεων (AIPAC). Με τη θέση του αυτή τράβηξε πιο πέρα ακόμη και από τις μέχρι τώρα επίσημες αμερικανικές θέσεις της διακυβέρνησης Μπους, δεδομένου ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελεί τμήμα των κατεχόμενων του 1967, και έτσι οι εκφραστές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι πιο προσεκτικοί σε αυτό το σημείο – άλλο αν στην πράξη στηρίζουν πλήρως τα ισραηλινά σχέδια.

Επιπλέον, για όσους είχαν αμφιβολίες σχετικά με το αν η πιθανή νίκη Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές σημάνει αλλαγή πλεύσης στη μέχρι τώρα επιθετική, τυχοδιωκτική πολιτική των ΗΠΑ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έπσευσε επίσης να διευκρινίσει ότι "ο κίνδυνος από το Ιράν είναι σοβαρός, πραγματικός, και στόχος μου είναι να εξαλείψω αυτήν την απειλή… Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψω το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, οτιδήποτε περνά από το χέρι μου για να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα"!

Συγκριτικά με τέσσερα χρόνια πριν και τον τότε υποψήφιο Τζον Κέρι, ο Ομπάμα "βγαίνει" ακόμη πιο δεξιά, την ίδια στιγμή που ο αμερικανικός λαός είναι πιο απογοητευμένος σήμερα από την πολιτική Μπους.

Οι Δημοκρατικοί, αφού εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα αντιπολεμικά και δημοκρατικά αντανακλαστικά μιας προοδευτικής μερίδας του αμερικανικού λαού μέχρι να κερδίσουν το χρίσμα του κόμματός τους, στην τελική ευθεία στέλνουν σαφή μηνύματα στο κατεστημένο για τις προθέσεις τους. Τους το επιτρέπει αυτό άλλωστε η σκόπιμη και συστηματική ασάφεια των προηγούμενων προεκλογικών συνθημάτων, που χωρούν κάθε δυνατή ερμηνεία – και κυρίως τη δεξιά στροφή που κατά κανόνα ετοιμάζουν για μετά το χρίσμα.

Γ.Τ.