Ελαιώνας: Επιτυχημένες οι εκδηλώσεις κατά της τσιμεντοποίησης, του Ν.Τ.

τ.236, 08/02/2008 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στα 5 χρόνια της ΚΟΕ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 27/1 στην περιοχή του Ελαιώνα ενάντια στην τσιμεντοποίηση και στην ανέγερση ενός νέου MALL στην περιοχή αντί ενός πάρκου υψηλού πρασίνου. Με ελιές ανά χείρας και φωνάζοντας "Πάρκο τώρα στον Ελαιώνα" περίπου 300 πολίτες ξεκίνησαν την παρέμβαση-διαμαρτυρία από τον σταθμό του μετρό του Κεραμικού. Από εκεί, άλλοι με τα πόδια και άλλοι με ποδήλατα, περνώντας μέσα από τα χαμόσπιτα και τα εργοστάσια πραγματοποίησαν πορεία. Προορισμός τους μια περιοχή γεμάτη από μπάζα όπου φύτεψαν συμβολικά τη μοναδική ελιά που πλέον μεγαλώνει στην περιοχή του Ελαιώνα και συγκεκριμένα στο οικόπεδο όπου μελλοντικά υπολογίζεται ότι θα χτιστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ανάμεσα στα πεταμένα μπάζα, τα σκουπίδια και τα σπασμένα γυαλιά, επιτροπές πολιτών απ’ όλο το Λεκανοπέδιο πήραν την απόφαση χθες και προχώρησαν στη φύτευση του νέου αυτού δέντρου, τη φροντίδα του οποίου ανέλαβε η οικογένεια Σκανδάλη, κάτοικοι της περιοχής.

"Εδώ και περισσότερο από 12 χρόνια 3.500 στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί πράσινο, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, με κύριο στόχο να δημιουργηθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο στην περιοχή. Αντ’ αυτού κατασκευάζεται ένα εμπορικο-αθλητικό συγκρότημα μέσα σε 220 στρέμματα, που προοριζόταν για κοινόχρηστο πράσινο", εξηγεί ο Χρίστος Καραμάνος, πολιτικός μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, λοιπόν, και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αποφάσισαν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Στην ημερίδα, με συμμετοχή πάνω από 400 πολιτών, που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αμέσως μετά τη διαμαρτυρία, μίλησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ελληνικού Χ. Κορτζίδης, ο δήμαρχος Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, πολλές επιτροπές πολιτών και επιστημονικοί φορείς. Για τους περισσότερους ομιλητές, οι επιχειρήσεις και η Πολιτεία είναι δύο συνέταιροι που θέλουν κάθε πράσινο να γίνει μπετόν. "Ο Δήμος Αθηναίων και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς εξυπηρετούν τον Βωβό και τον Βαρδινογιάννη. Ο Ελαιώνας, αν και έχει υπερτοπικό χαρακτήρα, ιδίως μετά τις φωτιές του καλοκαιριού, είναι για την κυβέρνηση ένα εργαλείο κερδοφορίας", ανέφερε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανοιχτή πόλη", Αλέξης Τσίπρας. Η Ελένη Πορτάλιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, τόνισε ότι "αντί να υπάρξει μέριμνα για την εξασφάλιση ελεύθερων χώρων αποχαρακτηριστήκαν οι ζώνες πρασίνου και υποβαθμίστηκε η περιοχή". "Η κινητοποίηση των πολιτών είναι ο μοναδικός τρόπος να βγει στο προσκήνιο το ζήτημα του Ελαιώνα και να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα πάρκο υψηλού πρασίνου" τόνισε στην ομιλία του ο Χρίστος Καραμάνος. Ακολούθησε ένα μικρό γλέντι όπου όλοι μαζί οι συμμετέχοντες κουβέντιασαν για τις επόμενες δράσεις του.

Ν.Τ.