ΕΝ ΤΑΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΑΔΙΑΣΤΑ

τ.214, 9/3/2007 (σε ένθετο το τ.2 του Μαθητικού Εντύπου Εκτός Ύλης)

Εν Τάχει και Αραδιαστά

Πολλή δουλειά αυτός ο πρωθυπουργός

Πολλά λέγονται για τους ρυθμούς του κ. Καραμανλή. Δεν μπορούμε να τα επιβεβαιώσουμε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως, περιγράφοντας το στιλ δουλειάς του πρωθυπουργού (στο «Βήμα»), αναφέρει:

«Συζητά αναλυτικά, μοιράζεται τους προβληματισμούς του και αποφασίζει αφού βασανίσει πολύ τη σκέψη του. Άρα λοιπόν, ακόμη και αν ακούει εισηγήσεις υπέρ ή κατά της μιας ή της άλλης άποψης, είναι βέβαιο ότι ο ίδιος φιλτράρει τις απόψεις και αποφασίζει με βάση πάνω από όλα το συμφέρον του τόπου».

Αυτός δηλαδή δουλεύει σκληρά και εσύ να κάαααθεσαι…

Στο χορό των πρόωρων και ο πατήρ Βαρβιτσιώτης

«Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Βεβαίως, είναι μια ευγενής επιδίωξη, όμως εγώ πιστεύω ότι, αν συνεχιστεί αυτή η ανωμαλία, τότε κατ’ ανάγκη θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτός είναι εθνικός λόγος, που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές». Αυτά δήλωσε ο Ι. Βαρβιτσιώτης. Έχει όντως και ευγενικές επιδιώξεις ο πρωθυπουργός, πώς μπορεί με τόση δουλειά;

Ο γραμματέας για λογαριασμό του κόμματος

Ο Λευτέρης Ζαγορίτης, εκπροσωπώντας ολόκληρο το κόμμα που σκίζεται στη δουλειά, σπεύδει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους:

«Όχι, δεν έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση δουλεύει, έχει ορίζοντα τετραετίας, έχει προβλήματα να λύσει, προβλήματα που φόρτωσε με το παραπάνω το ΠΑΣΟΚ τη χώρα». «Έχει μεταρρυθμίσεις σε εξέλιξη, ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις, αλλά για την επίλυση των προβλημάτων και ο κ. Καραμανλής είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης που ασχολείται με αυτό. Εκλογές στην ώρα τους».

Συμπέρασμα: η κυβέρνηση δουλεύει και ο Καραμανλής ασχολείται με τα μείζονα προβλήματα. Όλα στην ώρα τους. Και το κολατσιό.

Μαύρη βίβλος – μαύρη τρύπα

Η τριπλέτα Ρέππας-Ευθυμίου-Αθανασάκης παρουσίασαν τη «μαύρη βίβλο των 3 χρόνων διακυβέρνησης της ΝΔ». Τίποτα παράξενο, αφού μπήκαμε για τα καλά σε προεκλογική περίοδο. Δεν λένε τίποτα για τη «μαύρη τρύπα». Ποια είναι αυτή; Η ουσιαστική στήριξη που είχε η ΝΔ από τη συμπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, από την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε αντιπολίτευσης, από το πνεύμα και την πράξη του συναινετικού δικομματισμού.

Όλοι κρινόμαστε…

Όταν οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΔΕΠ δήλωσαν ότι ο Νόμος Πλαίσιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ο Θ. Ρουσόπουλος απάντησε: «Όποιος δηλώνει ότι δεν εφαρμόζει ένα νόμο, κρίνεται». Πολύ μαλθακός, έτσι; Τι θα πει «κρίνεται»; Δεν προβιβάζεται, δεν ανεβαίνει στην κλίμακα κ.λπ., ή κάτι άλλο; Γιατί δεν λέει ό,τι και ο αδελφός του Μεγάλου Νομάρχη στη Θεσσαλονίκη: Θα μπουζουριάζονται. Εντάξει, η λέξη δεν πάει στο προφίλ του Ρουσόπουλου, αλλά εν ανάγκη ας πει κάτι πιο λαϊκοδεξιό βρε παιδί μου.

Το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ δημοτικού

Θα έχετε ακούσει για τη φασαρία που γίνεται για το νέο βιβλίο που καλύπτει την περίοδο από το 1453 μέχρι τη σύγχρονη εποχή και το διδάσκονται στην έκτη δημοτικού. Πέρα από τις υπογραφές που συγκεντρώνονται, έγινε και εκδήλωση συμπαράστασης προς τη συγγραφική ομάδα από διάφορα ιστορικά περιοδικά, με συντονιστή τον κύριο Λιάκο. Τίποτα σπουδαίο μέχρι εδώ και φυσικά μην έχει κανείς την εντύπωση ότι τα παιδιά μαθαίνουν ιστορία ή σωστές αντιλήψεις περί της ιστορίας. Αυτά σε άλλο σημείωμα, σε επόμενο τεύχος. Το ενδιαφέρον είναι πως στην εκδήλωση παρενέβη ο καθηγητής Βένιος Αγγελόπουλος, που είχε σοβαρές ενστάσεις («Δεν είμαι ιστορικός, δεν είμαι εθνικιστής, αλλά θέλω να έχω όλα τα όπλα στη φαρέτρα μου»). Το παράδοξο είναι ότι αυτές οι ενστάσεις του αναγράφηκαν στον Ελεύθερο Τύπο και αποσιωπήθηκαν από όλες τις υπόλοιπες δημοκρατικές και πολύ ευαίσθητες εφημερίδες. Έτσι, για να φαίνεται κιόλας πως μόνο οι παπάδες και οι ακροδεξιοί έχουν αντιρρήσεις για το μεγάααλο πόνημα που προσφέρεται στα παιδιά της έκτης.

Δηλητηριάζουν τον Οτσαλάν, η διεθνής κοινότητα σφυρίζει αδιάφορα…

Σύμφωνα με αναλύσεις που έγιναν από επιστήμονες σε τρίχες των μαλλιών του Οτσαλάν από επιστήμονες, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει 7πλάσια συγκέντρωση ουσιών που σωρευτικά οδηγούν στο θάνατο. Οι ουσίες αυτές δίνονται μέσω της τροφής και του νερού. Έτσι η αργή δολοφονία του Οτσαλάν είναι σε εξέλιξη. Θυμηθείτε πως το ίδιο έγινε με τις περιπτώσεις του Αραφάτ και του Μιλόσεβιτς. Για την ιστορία, οι τούρκικες αρχές διέψευσαν αυτές τις πληροφορίες, αλλά αρνήθηκαν κατηγορηματικά να επιτρέψουν σε ομάδα γιατρών να εξετάσει τον Οτσαλάν.

«Παρών»;

Αναδημοσιεύουμε είδηση από το Ριζοσπάστη της 1/3/07: «Χρήση δορυφόρου από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε “κεκλεισμένων των θυρών” συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, συζητήθηκε χθες η σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και χώρες της ΕΕ, προκειμένου να είναι δυνατή η χρήση δορυφόρου από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Εκ μέρους του ΚΚΕ, παρά την αναγνώριση της ανάγκης ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη επισήμανε τις σχέσεις υποτέλειας ανάμεσα στις ελληνικές κυβερνήσεις και το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο η ψήφος του ΚΚΕ είναι “παρών”. Να σημειωθεί ότι στη σύμβαση γίνεται μνεία σε συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και ΝΑΤΟ από το 1970. Παράλληλα, η Λ. Κανέλλη ζήτησε εγγυήσεις για τη μη χρήση των δορυφορικών δυνατοτήτων για εμπορικούς σκοπούς».

Προσοχή: και κεκλεισμένων των θυρών, και «παρών», και κατανόηση, και Λιάνα Κανέλλη. Μπράβο ΚΚΕ!

Οι δεδομένοι και οι μη…

Στις 6/3/07 έγινε συγκέντρωση της «ανανεωτικής πτέρυγας» του ΣΥΝ με παρουσία για πρώτη φορά σε εσωκομματική εκδήλωση του Λεωνίδα Κύρκου, όπου διακηρύχθηκε ότι «Διαφωνούμε με τον ΣυΡιζΑ και τον τρόπο που προωθείται η συνεργασία». Μάλιστα στη συγκέντρωση ο Γιάννης Μπαλάφας, απευθυνόμενος στην πλειοψηφία του ΣΥΝ, είπε αινιγματικά: «Δεν είμαστε δεδομένοι σε οποιαδήποτε εξέλιξη». Παρόντες στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων ήταν οι : Φ. Κουβέλης, Μ. Παπαγιαννάκης, Δ. Παπαδημούλης, Α. Ξηροτύρη, Θ. Λεβέντης, Μπ. Πρωτόπαπας, Γ. Ιωακειμίδης, Δ. Φωκιανός, Σπ. Λυκούδης, Δ. Χατζησωκράτης, Α. Ελεφάντης, Αιμ. Ζαχαρέας κ.ά. (Από το ρεπορτάζ της Αυγής 7/3/07).

Όποια πέτρα…

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις, κατά περίεργο τρόπο βρίσκεται από κάτω ο εκλεκτός του πρωθυπουργού, υπουργός Εργασίας Σ. Τσιτουρίδης. Πριν κοπάσει το σκάνδαλο των κουμπάρων, της προσωρινής τους αποφυλάκισης, της πανηγυρικής τους εμφάνισης σε κομματικές συναντήσεις της ΝΔ, ο υπουργός μπλέχτηκε πάλι στο σκάνδαλο της απάτης σε βάρος του ΙΚΑ από τη χρηματιστηριακή «Ακρόπολις», που έχει ιστορικό με ποινές. Δεν πρόκειται μόνο για τον επικεφαλής της εταιρείας, που υπήρξε στέλεχος της ΝΔ στο πρόσφατο παρελθόν. Αλλά τόσο ο ίδιος όσο και τα εξ απορρήτων στελέχη του δεν συγκάλεσαν την αρμόδια ελεγκτική επιτροπή που ήταν επιφορτισμένη να ελέγχει την κίνηση των ομολόγων των Ταμείων. Έτσι μια νέα ΜΑΥΟ, όπως εκείνη της εποχής Μητσοτάκη, «διαχειρίζεται» τα αποθεματικά των Ταμείων, βολεύοντας τα «δικά μας παιδιά»

…και είναι πολλά τα λεφτά

Από την εποχή του σχεδίου Ρέππα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να βάλουν χέρι στα αποθεματικά των ταμείων. Τα λεφτά είναι πολλά, και το τζογάρισμα στα χρηματιστήρια θα έλυνε αρκετά προβλήματα των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών, που αναζητούν τζάμπα κεφάλαια να «παίξουν»

Και όχι μόνο αυτό. Η διαχείριση τους κατά το πρότυπο της ENRON θα έφερνε πιο κοντά, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά την εκ Βρυξελών «μεγάλη ιδέα»  του δικομματισμού: Να τινάξουν στον αέρα το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Διάλυση λόγω χρεοκοπίας, εύκολη συνταγή, δοκιμασμένη σε πολλούς δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες, και πιο πρόσφατα στην Υγεία, την Παιδεία κ.λπ.

Παράλληλα σύμπαντα

«Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν είχε επικρατήσει η γραμμή των δυνάμεων του ΣυΡιζΑ, που ήθελαν να επικεντρώσουμε στο άρθρο 16, αντί της γραμμής των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς για συνολική αμφισβήτηση της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης». Τάδε έφη, στα σοβαρά, ο εκπρόσωπος της νεολαίας του ΝΑΡ σε εκδήλωση στην Αθήνα στις 5/3. Τελικά, είμαι αναγκασμένος να πιστέψω ότι ναι, υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα. Είναι βέβαια λίγο μεταφυσικό, αλλά εσείς βρίσκετε άλλη εξήγηση;

Τα ΟΥΦΟ υπάρχουν;

Μάλλον. Επίσης, θα ήθελα να αποκαλύψω ότι ο ΣυΡιζΑ είναι κατά βάθος υπέρ του νόμου-πλαίσιο, η ΠΟΣΔΕΠ σύρεται θέλοντας και μη στον αγώνα, η δε ΚΟΕ μετά από κρυφές διαπραγματεύσεις και με αντάλλαγμα 38 βουλευτικές έδρες θα συνεργαστεί στις προσεχείς εκλογές με τη ΝΔ. Επιπλέον, θα ήθελα να καταγγείλω ότι χτες το βράδυ είδα να πετά πάνω από το Σύνταγμα ένα σμήνος ροζ ελεφαντάκια.