Επερώτηση για τον Σααντάτ στην Ευρωβουλή, του Ε.Φ.

τ.278, 20/11/2009

Συνεχίζεται η διεθνής αλληλεγγύη προς τον Αχμάντ Σααντάτ, τον φυλακισμένο ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, και τις χιλιάδες των Παλαιστινίων που υποφέρουν στα κάτεργα του Ισραήλ. Μετά την πρόσφατη απόφαση ισραηλινού στρατοδικείου να παρατείνει επί εξάμηνο την απάνθρωπη κράτηση του Σααντάτ σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής κατέθεσε στις 12 Νοεμβρίου επερώτηση προς την Κομισιόν, όπου τονίζει:

Ο βουλευτής και Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμάντ Σααντάτ, βρίσκεται κρατούμενος από το 2006 σε ισραηλινές φυλακές. Από τις αρχές του 2009 κρατείται σε ειδική μονάδα απομόνωσης, όπου στερείται στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις 22/10/2009 με απόφαση του στρατιωτικού ισραηλινού δικαστηρίου του Μπιρ Σαμπά παρατάθηκε η απομόνωσή του για ακόμη έξι μήνες. Σύμφωνα με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περισσότεροι από 11.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και υποβάλλονται σε βασανιστήρια. Όπως τονίζει το ψήφισμα, το ζήτημα των κρατουμένων έχει σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις, ενώ η σύλληψη 48 βουλευτών έχει σοβαρές επιπτώσεις στις πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ερωτάται η Επιτροπή, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου για την εφαρμογή του εν λόγω ψηφίσματος και την απελευθέρωση του Παλαιστίνιου βουλευτή Αχμάντ Σααντάτ;

Πρόκειται για σημαντική πολιτική πρωτοβουλία, που σπάει τη συνένοχη σιωπή και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό και η επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ πήρε αμέσως μεγάλη έκταση στα παλαιστινιακά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ενώ η Διεθνής Καμπάνια για την Απελευθέρωση του Αχμάντ Σααντάτ έσπευσε να τη χαιρετίσει και κάλεσε εκ νέου την Κομισιόν “να ασκήσει πίεση στις αρχές κατοχής ώστε να απελευθερώσουν τον Αχμάντ Σααντάτ, όλους τους φυλακισμένους βουλευτές και όλους τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους”. Εξάλλου συνεχίζεται σε διεθνές επίπεδο η εκστρατεία για την απάλειψη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης από τις επαίσχυντες τρομολίστες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Για συνεχή πληροφόρηση σχετικά με την Παλαιστίνη, επισκεφθείτε το μπλογκ:

r-freepalestine.blogspot.com

Ε.Φ.