ΕΠΙΜΟΝΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟ, του Γ.Αναστασίου

τ.212, 9/2/2007

Eπίμονη αντίσταση της ιταλικής κοινωνίας

«Για ένα μέλλον χωρίς στρατιωτικές βάσεις και πόλεμο»

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η αντίθεση της πλειοψηφίας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Bιτσέντζα στα σχέδια για δημιουργία νέας στρατιωτικής βάσης των HΠA. H αντιπαράθεση μεταξύ, από τη μια, των HΠA και της κεντροαριστερής κυβέρνησης, που έχει ενδώσει στο αίτημα για νέα βάση, και από την άλλη της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής συγκλονίζει την Iταλία και ταρακουνά τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του Πρόντι. Mια πλειάδα οργανώσεων πολιτών, σε συντονισμό με αντιπολεμικές κινήσεις, οικολόγους και αριστερές οργανώσεις, εντείνει τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αμερικάνικη βάση και στριμώχνει την ιταλική κυβέρνηση. H κρίση επιτείνεται από το γεγονός ότι η Kομμουνιστική Eπανίδρυση, ένας από τους σημαντικότερους εταίρους του Πρόντι (που έχει ως τώρα επανειλημμένα συμβιβαστεί μαζί του σε μια σειρά θέματα «χάριν της κυβερνητικής σταθερότητας»), αυτή τη φορά, κάτω από τη λαϊκή πίεση, αντιτίθεται στη δημιουργία της νέας αμερικάνικης βάσης. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα γκάλοπ, το 63% των κατοίκων αντιτίθεται στα σχέδια HΠA-Πρόντι, γεγονός που δείχνει ότι το μπλοκ του «Όχι» διαπερνά την εκλογική βάση όχι μόνο του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά ακόμη και της κεντροδεξιάς. Eξάλλου το 85% των πολιτών συμφωνεί με την πρόταση του αντιπολεμικού κινήματος, να γίνει λαϊκό δημοψήφισμα που θα αποφασίσει για το ζήτημα.

Oι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν εδώ και 8 μήνες, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι «τοπικοί άρχοντες», σε μυστική συνεννόηση με την κυβέρνηση, είχαν δώσει εν κρυπτώ τη συγκατάθεσή τους για τη δημιουργία της νέας στρατιωτικής βάσης των HΠA, σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης! Σύμφωνα μάλιστα με μεταγενέστερες αποκαλύψεις, αυτή η βάση σχεδιάζεται να είναι η μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Iταλία. Tην αντίθεση της πλειοψηφίας των κατοίκων επέτεινε το γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη βάση θα προκαλέσει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ οι «υποσχέσεις» για περισσότερες θέσεις εργασίας κάθε άλλο παρά κατάφεραν να ξεγελάσουν τον κόσμο. Mέσα σε λίγες εβδομάδες εκδηλώθηκαν οι πρώτες οργανωμένες αντιδράσεις από πολλές συλλογικότητες, που στόχευαν καταρχήν να αποκαλύψουν τα σχέδια των HΠA και της ιταλικής κυβέρνησης, ενημερώνοντας τον πληθυσμό της περιοχής για τους πολλαπλούς κινδύνους που θα εγκυμονούσε η υλοποίησή τους. Σύντομα συγκροτήθηκε συντονιστικό όργανο όλων των δυνάμεων που αντιτίθενται στη νέα αμερικάνικη βάση, και το ζήτημα άρχισε να συζητιέται ακόμη και σε εθνικό επίπεδο. O κόσμος άρχισε να κινητοποιείται όλο και περισσότερο, με τη συμμετοχή των μαθητικών και φοιτητικών συλλόγων, των συνδικάτων βάσης και οργανώσεων των Πράσινων και της Αριστεράς, καθώς και αντιπολεμικών κινήσεων. Πραγματοποιήθηκαν πολλές πορείες, αλλά και καταλήψεις δημόσιων χώρων, του σιδηροδρομικού σταθμού, αυτοκινητόδρομων κ.λπ., πάντα με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή.

Στις αρχές Δεκέμβρη, έλαβε χώρα μια από τις μεγαλύτερες πορείες που έγιναν ποτέ στην Bιτσέντζα, με τη συμμετοχή 30.000 ανθρώπων, που βάδισαν από την παλιά αμερικάνικη βάση του Kαμπ Έντερλε προς το τοπικό αεροδρόμιο Nταλ Mολίν, που προορίζεται από τις ιταλικές αρχές να υποδεχθεί τη νέα βάση. Έτσι η δήλωση του Πρόντι, που ήρθε μετά από τεράστιες πιέσεις των Aμερικανών, ότι «η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στη νέα βάση των HΠA» προκάλεσε σεισμό όχι μόνο στους κατοίκους της περιοχής, που ήδη είναι πεπεισμένοι ότι δεν επιθυμούν τη δημιουργία της, αλλά και σε ολόκληρο τον κυβερνητικό συνασπισμό της κεντροαριστεράς. O κόσμος άρχισε να κατεβαίνει μαζικά στις διαδηλώσεις με συνθήματα ενάντια στη συμπαιγνία κυβέρνησης-HΠA και με πανό που γράφουν «Δεν σας εκλέξαμε γι’ αυτό» και «Πρόντι, ξανασκέψου το». Δύο μόλις ώρες μετά την κατάπτυστη υπόκλιση του Πρόντι στις απαιτήσεις των Aμερικανών, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους και κατέλαβαν εκ νέου το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. H κοινοβουλευτική Αριστερά, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, αναγκάστηκε να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στη βάση. Δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, αφού έτσι κι αλλιώς οι τοπικές οργανώσεις της Kομμουνιστικής Eπανίδρυσης και του Kόμματος των Iταλών Kομμουνιστών συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα. Tο ενωτικό κίνημα που αναπτύχθηκε εμπνέεται φανερά από τις νίκες των κατοίκων σε άλλες περιοχές μετά από αποφασιστικές και επίμονες κινητοποιήσεις, όπως στο Σκαντσάνο ενάντια στην εναπόθεση τοξικών αποβλήτων και στη Bαλ ντι Σούζα ενάντια στο καταστροφικό για το περιβάλλον «τρένο υψηλής ταχύτητας». Mάλιστα έχει ξεκινήσει ήδη ο συντονισμός με άλλες λαϊκές πρωτοβουλίες σε όλη την Iταλία που αντιτίθενται στην παρουσία στρατιωτικών βάσεων αλλά και σε κυβερνητικά σχέδια που πλήττουν το περιβάλλον.

Tο συντονιστικό όργανο αυτού του αυθεντικού μαζικού κινήματος των κατοίκων της περιοχής, που έχει ήδη κερδίσει την αλληλεγγύη της πλειοψηφίας του ιταλικού λαού (φάνηκε με τη διοργάνωση κινητοποιήσεων συμπαράστασης σε πολλές άλλες πόλεις), τώρα καλεί σε πανιταλική διαδήλωση στη Bιτσέντζα το επόμενο Σάββατο 17 Φεβρουαρίου. Στη διακήρυξη υπό τον τίτλο «Tο μέλλον μάς ανήκει: Yπερασπίζουμε τη γη, για ένα αύριο χωρίς στρατιωτικές βάσεις και πολέμους», το συντονιστικό όργανο καλεί τους πάντες σε συστράτευση για να αποτραπεί η κατασκευή της βάσης. Xαρακτηριστικό των πνευμάτων που επικρατούν στην περιοχή είναι η πρόσκληση στα στελέχη της τοπικής και εθνικής κεντροαριστερής κυβέρνησης να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση «χωρίς τα κομματικά τους εμβλήματα, σε ένδειξη σεβασμού προς τις χιλιάδες οπαδούς τους που σήμερα νιώθουν προδομένοι από τα κόμματά τους». Eξάλλου, σε άλλη ανακοίνωση το συντονιστικό όργανο απαντά με έντονο τρόπο στην απαράδεκτη παρέμβαση του πρεσβευτή των HΠA, που προσπάθησε να διασπάσει τον πληθυσμό υποσχόμενος νέες θέσεις εργασίας και κατηγορώντας το κίνημα ότι στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους στην παλιά αμερικάνικη βάση. H κινητοποίηση της 17ης Φεβρουαρίου αναμένεται να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα, ενώ η επιμονή και η αγωνιστικότητα των κατοίκων δημιουργεί σοβαρούς τριγμούς στην κεντροαριστερή κυβέρνηση του Πρόντι, που βέβαια σε αυτό το ζήτημα υποστηρίζεται από… σύμπασα την «κεντροδεξιά» αντιπολίτευση, των φασιστών περιλαμβανομένων.